Fouten OM bedreigen Clickfonds-rechtszaak

Het Openbaar Ministerie ligt onder vuur vanwege haar manier van werken in de Clickfonds-beursfraudezaak. Tijdens de rechtszitting van donderdag rezen twijfels rond de vergaring van cruciaal bewijsmateriaal....

Van onze verslaggevers

Daardoor loopt de officier een gerede kans dat deze verdachten vrijuit gaan. Op dezelfde manier mislukte al eerder de zaak tegen Clickfonds-verdachte Rein van Z.

De beschuldiging tegen De Graaff werd woensdag geuit door J. Pen, de advocaat van Leemhuis & Van Loon BV en van twee oud-directeuren van deze voormalige commissionair in effecten. In een uitvoerig relaas deed Pen uit de doeken hoe De Graaff zijn cliënten eind oktober 1997 hard aanpakte op verdenking van zware beursdelicten, zonder dat hij daarvoor voldoende bewijs had.

'Onfatsoenlijk en het OM onwaardig', aldus de advocaat. De beursdelicten, zoals handel met voorkennis en witwassen van drugsgeld via coderekeningen, zijn inmiddels uit de dagvaardingen verdwenen. De Graaff liet gisteren de vele door Pen aangevoerde feiten onweersproken. 'Maar de uitleg ervan accepteert het OM niet.'

Vervolgens rezen er nieuwe twijfels omtrent de werkwijze van De Graaff. De officier verzamelde cruciale bewijzen via een verzoek om rechtshulp aan justitie in Zwitserland. Tussen de Duitse vertaling van dat verzoek en het Nederlandse origineel bestaan essentiële verschillen. Dat bleek gisteren tijdens het verhoor van een FIOD-rechercheur die beide versies voor De Graaff had bewerkt.

Zo is in de Duitse versie een zin toegevoegd die Clickfonds-verdachten koppelt aan drugshandel, en zijn passages over belasting-aspecten juist weggelaten. De Zwitsers verlenen geen rechtshulp voor belastingdelicten. De advocaten van de Clickfonds-verdachten betogen al heel lang dat De Graaff de Zwitsers heeft misleid.

De FIOD-rechercheur erkende zijn fout: 'Dat was slordig van mij, maar het was geen opzet.'

Maandag beslist de rechtbank over de verdere vervolging van de Leemhuis-directeuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden