Opinie

Fouten maken mag, als we elkaar maar begrijpen

De ingezonden brieven van donderdag 29 september.

Studenten aan Leiden University College. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Studenten aan Leiden University College.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: Engels hoeft niet perfect te zijn

De taalstrijd over Engelstalig in het hoger onderwijs woedt voort. Zolang de financiering van instellingen niet in de pas loopt met de kosten, zijn universiteiten genoodzaakt buiten de landsgrenzen te werven. Buitenlandse studenten betalen meer collegegeld, maar maken Engelstalig onderwijs een must. Je slechts richten op de Nederlandstalige markt versobert het onderwijs.

Zolang we van werknemers interculturele vaardigheden verwachten, zullen we Nederlandse studenten met andere culturen in contact moeten brengen. De internationale student is voor de klas mogelijk nog van grotere waarde dan voor de instelling.

Zolang van universiteiten verwacht wordt dat ze zich staande houden in een internationale strijd om toponderzoek, komen er niet-Nederlandstalige wetenschappers in dienst. Van hun expertise geen gebruik maken in het onderwijs zou de studenten een kans ontzeggen. Dat wil niet zeggen dat het Engels perfect moet zijn.

Dezelfde studenten die het Nederlandse accent in het Engels van Yolanda Grifts, universitair docent Universiteit Utrecht, becommentariëren, hebben mij toen ik daar nog doceerde gevraagd of ik makkelijker Engels wat langzamer wilde uitspreken. Fouten maken mag, als we elkaar maar begrijpen. Ook voor de internationale student is Engels een tweede taal. We realiseren de waarde van internationalisering wanneer het Engels op voldoende niveau is.

Dat, zo toont het onderzoek van de Volkskrant dinsdag, is doorgaans goed op orde. Het zou fijn zijn wanneer ook dat geluid in het publieke debat weerklank vindt.

dr. Gerwin van der Laan, docent-onderzoeker aan Tilburg University

Klimmen

Arnon Grunberg verwijst in zijn Voetnoot van woensdag 28 september naar een gesprek met mij in de Volkskrant van afgelopen zaterdag. Hij stelt dat ik vroeger op straat ben geslagen. Dat klopt niet. Het ging in die alinea over topvoetballer Paul Pogba, die vroeger als kind in een voorstad van Parijs is geslagen op straat, door oudere jongens.

De conclusie van Grunberg dat ik het levende bewijs ben dat opwaartse sociale mobiliteit nog voorkomt, deel ik volledig, hoewel ik er iets belangrijks aan wil toevoegen.

Opwaartse sociale mobiliteit is alleen mogelijk als er een wil is van twee kanten.

Mino Raiola, Monaco

Oeps, we zijn te ver

Geweldig dat Elon Musk de mensheid naar Mars wil brengen (Ten eerste, 28 september), maar als de bijbehorende artist impression zijn ruimteschip boven het oppervlak van Jupiter laat zien, is Elon Musk dan niet een beetje de weg kwijt?

Rob van den Berg, directeur Space Expo, Noordwijk

undefined

Student in Duitsland

Uwe Matzat, universitair docent aan de TU Eindhoven en afkomstig uit Duitsland, zegt dat in Duitsland maar weinig studies in het Engels worden gegeven ('We zitten hier tenslotte niet in Oxford', Ten eerste, 27 september). Dat zal wel kloppen. Daarna beweert hij dat universiteiten in Duitsland daardoor veel minder internationale studenten weten te trekken. Dat is onjuist.

In 2014 waren er in Duitsland 2,7 miljoen studenten aan hogescholen en universiteiten ingeschreven, daaronder ruim 300.000 studenten zonder Duitse pas.

Tegenwoordig studeren er twee keer zoveel buitenlandse studenten aan Duitse universiteiten als in 1996. Duitsland is daarmee het meest geliefde niet-Engelstalige gastland voor internationale studenten. Alleen de VS en Groot-Brittannië hebben een grotere aantrekkingskracht (bron: Tatsachen über Deutschland 2015).

Marcel Westra, Warnsveld

undefined

Zo reken je je rijk

Er is verbazing over de stijging van de zorgpremie van DSW van 9,25 euro ten opzichte van de door het ministerie van VWS gemelde stijging van 3,50. Dit komt doordat VWS niet helemaal volledig is geweest. Het werkt als volgt. VWS raamt zorgkosten en raamt welk deel inkomensafhankelijk en welk deel door nominale premies afgedekt wordt. Als we het hebben over zorgpremies, gaat het over de nominale premies. VWS stelt één - voor alle verzekeraars hetzelfde - rekenpremie vast en de zorgverzekeraars stellen vervolgens een op- of afslag vast naar gelang hun eigen situatie, gezien reserves en kosten.

Op grond van deze verschillen concurreren de verzekeraars met elkaar. Vorig jaar hebben de verzekeraars 0,7 miljard euro ingeteerd op hun reserves om zo de premies zo laag mogelijk te houden. Iedereen die een huishoudboekje voert, weet dat je een reserve maar één keer kunt uitgeven.

VWS heeft echter voor 2017 aangenomen dat de verzekeraars voor 1 miljard zullen interen op hun reserves, terwijl dat aan de verzekeraars is. Dan nog verwacht VWS een stijging van de zorgkosten, namelijk van 0,6 miljard die overeenkomt met de genoemde stijging van de premie met 3,50 euro. Komt er echter nog een miljard bij, dan stijgt de premie met 5,80 euro. In totaal dus 9,30 euro en dit ligt wel heel dicht bij de stijging die DSW aangeeft. Conclusie: VWS had 9,30 euro als stijging moeten aangeven.

Herman Couperus, actuaris, Ermelo

undefined

Kies Engels

Dáár blijkt het dus te wringen. Studenten ergeren zich aan het accent waarmee een Nederlandse (of Duitse) prof zijn Engels uitspreekt. Of aan een enkele Engelse uitdrukking die niet helemaal correct is. Spijkers op laag water dus. Buitenlandse studenten storen zich er helemaal niet aan, zo blijkt uit het Volkskrant-onderzoek van 27 september.

Ik heb me de afgelopen dagen steeds afgevraagd hoe het kan dat honderden Nederlandse wetenschappers in het buitenland, Amerika voorop, al tientallen jaren college geven, zonder dat dat blijkbaar problemen geeft. Die zullen ook niet allemaal foutloos en accentloos Engels spreken. Het gaat toch vooral om hun specialisme dat ze overbrengen, en niet om een taalfoutje hier en daar. Het zou goed zijn als ook de Europese Unie zou kiezen voor het Engels als eerste taal.

Maar zullen de Fransen daarin ooit meegaan?

Kees Smit, Utrecht

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden