'Fouten CPB over windenergie'

Grootschalige windenergie op zee is over vijftien jaar rendabel. De overheid hoeft daarvoor geen streng klimaatbeleid te voeren. Dat concludeert het Utrechtse onderzoeksbureau Ecofys in een woendag verschenen studie....

Ecofys is veel positiever over windenergie dan het Centraal Planbureau(CPB). Dat denkt dat windenergie op zijn vroegst in 2030 rendabel is. Dekans dat dit gebeurt, acht het CPB klein.

Ecofys vindt de aannames van het CPB echter veel te pessimistisch.Daardoor zou een 'vertekend en eenzijdig' beeld ontstaan. Zo wordt detoekomstige olieprijs door het CPB tussen de 22 en 28 dollar geschat. 'Datis veel te laag', zegt hoogleraar Kornelis Blok van Ecofys. Hij gaat ervanuit dat de olieprijs tussen de 40 en 65 dollar zal liggen.

Blok wijst ter verklaring op internationale studies. Daaruit blijktvolgens hem dat de wereldwijde vraag naar olie de komende decennia verderzal stijgen, mede door de opkomende industrieën in India en China. De oliemoet bovendien uit instabiele regio's in het Midden-Oosten komen, wat deprijs verder opdrijft. Hoe hoger de olieprijs, des te eerder windenergierendabel is.

Ook schat Blok de kosten van zogeheten CO2-emissierechten hoger in danhet CPB. Bedrijven moeten deze rechten kopen als ze meer willen uitstotendan is toegestaan. Opnieuw geldt: hoe hoger de prijs, des te eerder iswindenergie rendabel. Tot slot is Blok positiever over toekomstigekostenbesparingen bij de bouw van windmolenparken. Volgens hem lerenbouwers veel bij en dat zal de aanleg van windmolenparken versnellen.

Volgens Blok heeft het CPB 'zijn werk niet goed gedaan'. Hij ziet geenreden geplande windmolenparken (met een capaciteit van 6000 megawatt) infasen aan te leggen, zoals het CPB adviseerde. 'Ik zou niet weten waaromje het langzamer zou doen. Hoe sneller je investeert, hoe sneller je leerten hoe sneller de prijs daalt.' Minister Brinkhorst van Economische Zakenneemt de kritiek van het CPB ter harte en wil geleidelijk een miljard euroin windenergie steken. Daarmee kan ongeveer 700 megawatt worden opgewekt.

Voor- en tegenstanders van windenergie bestrijden elkaar al geruime tijdmet tegengestelde rappoten. Die 'rapportenoorlog' doet Blok denken aan dediscussie over de Betuwelijn. 'Alleen oordeelde het CPB in het begin daarjuist positief over.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden