'Fouten bij operatie Gaza'

JERUZALEM/CAÏRO Een onderzoekscommissie van het Israëlische leger heeft geconcludeerd dat Israëlische commando’s niet hun boekje te buiten zijn gegaan bij de bloedige bestorming van een Turks schip met hulpgoederen voor Gaza, eind mei....

APANP en Reuters

Volgens de leider van het interne onderzoek, de gepensioneerde generaal Giora Eiland, zijn er wel allerlei ‘fouten’ gemaakt, waardoor de operatie anders liep dan verwacht. Het Turkse schip probeerde samen met een aantal andere schepen de zeeblokkade van de Gazastrook te doorbreken.

Volgens Eiland ontbrak het de autoriteiten aan voldoende inlichtingen over de actievoerders aan boord van de schepen. Daardoor werden de commando’s volkomen verrast door het verzet waarop zij aan boord van het Turkse schip stuitten.

De commissie zegt bewijzen te hebben dat er in ieder geval één wapen aan boord van het schip was en dat er op een van de eerste militairen die op het dek landde, was geschoten.

Het onderzoek staat los van dat van een civiele commissie, dat Israël heeft beloofd. In de commissie, onder leiding van een voormalige rechter van het Israëlische Hooggerechtshof, zitten ook twee buitenlanders.

Volgens voorzitter Jacob Turkel zal de commissie ook premier Benjamin Netanyahu aan de tand voelen. Maar het onderzoek gaat niet om de vraag hoe de besluitvorming is verlopen. Voornaamste vraag is of de blokkade en het ingrijpen strookten met het internationaal recht.

Overigens dreigt een nieuwe confrontatie met pro-Palestijnse actievoerders die de blokkade proberen te doorbreken. Een Libische hulporganisatie heeft een schip met hulpgoederen gestuurd. Volgens de directeur van de organisatie, Youssef Sawani, zal het schip vandaag de wateren rond Gaza bereiken. Aan boord van het schip, dat onder Moldavische vlag vaart, zijn vijftien vrijwilligers, vrijwel allemaal uit Libië.

Sawani verzekerde dat de opvarenden er niet op uit zijn de Israëlische autoriteiten te provoceren. Volgens hem willen de actievoerders alleen maar de hulpgoederen afleveren in Gaza. Maar hij zei niet wat de opvarenden zullen doen als Israël het schip probeert tegen te houden.

De Duitse autoriteiten hebben het kantoor gesloten van de Duitse tak van de Internationale Humanitaire Hulporganisatie (IHH) wegens financiële steun aan Hamas. Minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken maakte dat maandag bekend.

De Turkse tak van IHH was betrokken bij de organisatie van het hulpkonvooi dat door Israëlische commando’s werd aangevallen. Hamas, dat de macht heeft in de Gazastrook, zou miljoenen euro’s hebben ontvangen van de in Frankfurt gevestigde IHH.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden