Fouten bij balkons Maastricht

Bij de bouw van de balkons van appartementencomplex Patio Sevilla in Maastricht is op cruciale onderdelen afgeweken van het bouwplan....

Het ongeluk, waarbij vijf balkons instortten en twee mensen omkwamen, is hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door het bezwijken van de ondersteuning van de stalen kolom. Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van VROM, dat woensdagavond is gepresenteerd.

Volgens de VROM-inspecteurs is eerst de ondersteuning van de stalen kolom gebroken, waarna de hele kolom werd weggeslagen. Zij menen dat eerst het balkon op de eerste verdieping is ingestort, gevolgd door de hogere balkons. Tot dusver werd steeds aangenomen dat het balkon op de hoogste verdieping als eerste afbrak, en de rest in zijn val meenam.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de betonnen balkonplaat op de begane grond 20 centimeter dunner is gebouwd dan in het bouwplan stond. Daardoor ontstond er een gat tussen de plaat en de fundering, dat werd opgevuld met kalkzandsteen. Toen dat scheuren begon te vertonen, besloot de constructeur om een hulpconstructie aan te brengen die het uiteindelijk niet heeft gehouden.

De wijzigingen in het bouwplan zijn niet gemeld aan de gemeente Maastricht. VROM signaleert ook grote tekortkomingen in het toezicht door de gemeente. Zo zijn ambtenaren van Bouw- en Woningtoezicht achttien keer op de bouwplaats geweest. Maar wat zij precies hebben gedaan en gecontroleerd, is niet te achterhalen vanwege de gebrekkige registratie.

De VROM-inspecteurs gaan niet in op de schuldvraag. Het OM is nog bezig met een strafrechtelijk onderzoek, waarbij vooral wordt gekeken wie waarvoor verantwoordelijk is.

Volgens directeur Smeets van het gelijknamige aannemingsbedrijf hebben de architecten besloten de stalen kolom om esthetische redenen te verplaatsen. 'Dat vonden ze mooier', aldus Smeets. Patio Sevilla is ontworpen door de gerenommeerde Spaanse architecten Cruz en Ortiz, bijgestaan door architectenbureau Hoen. Constructiebureau Verbossen uit Den Bosch was hoofdconstructeur, Smeets aannemer. 'De constructeur heeft het allemaal goedgekeurd. Anders hadden wij het niet uitgevoerd', aldus Smeets.

VROM signaleert dat projectontwikkelaar 3W verzuimde de wijzigingen in het bouwplan door te geven aan de gemeente. Wethouder Hazeu beloofde gisteravond beterschap bij het toezicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden