Fout op fout op fout; doodzieke asielzoeker krijgt alsnog vergunning

Minister Gerd Leers heeft gisteravond alsnog een verblijfsvergunning gegeven aan een afgewezen Chinese asielzoeker, die doodziek bleek na zijn vrijlating uit het Detentiecentrum in Rotterdam en op een haar na overleed.

Minister Gerd Leers in Nieuwspoort in april vorig jaar.Beeld ANP

De 27-jarige man blijkt al jaren recht te hebben op een status, maar werd telkens afgewezen omdat ambtenaren een deel van zijn dossier niet konden vinden in het computersysteem. Het is bijzonder dat een minister op deze manier ingrijpt, vlak voor het verschijnen van een artikel over de zaak in de Volkskrant. De krant beschikt over een rapport van een onafhankelijke arts, die op basis van het medisch dossier van de vreemdeling constateert dat de medische dienst van het Detentiecentrum ernstig is tekortgeschoten.

Ook blijkt dat er een grote fout is gemaakt door de Vreemdelingendienst en de Immigratiedienst; zij hebben jarenlang volgehouden dat de man geen aanspraak maakte op het generaal pardon terwijl dat wel zo was.

Optelsom
Leers besloot dat de man alsnog mag blijven. 'De reden hiervoor ligt in een optelsom van factoren die ook in het artikel zijn genoemd', zegt een woordvoerder. ' De exacte juridische onderbouwing van deze beslissing wordt later bekend.'

De woordvoerder erkent dat er fouten zijn gemaakt in de procedure rond het generaal pardon. Over de medische zorg in het Detentiecentrum kan hij niets zeggen; dat centrum valt onder minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Dat ministerie wilde de afgelopen dagen geen commentaar geven, omdat er Kamervragen zijn gesteld over de zaak. 'We willen eerst de Tweede Kamer informeren', zegt een woordvoerder.

PvdA-Kamerlid Khadija Arib, die met een collega de vragen stelde, is verheugd over het nieuws maar zal de minister opnieuw om uitleg vragen. 'Je kunt niet zeggen: het is nu klaar. Wat betekent dit voor andere asielzoekers, hoe kunnen we dit in de toekomst voorkomen? Dit moet tot de bodem worden uitgezocht.'

Meer over deze zaak in de Volkskrant van vandaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden