Fout kost Sjarel Ex winnend ontwerp

Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, heeft onbedoeld het winnende ontwerp getorpedeerd voor het nieuwe museumdepot dat hij zo graag wenst.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MICHIEL KRUIJT

ROTTERDAM - Ex heeft in strijd met de aanbestedingsregels overleg gehad met Winy Maas van MVRDV, een van de vijf architectenbureaus die in de race waren om het 50 miljoen euro kostende 'Collectiegebouw' in het Museumpark te tekenen. Hierdoor werd dit Rotterdamse bureau van de competitie uitgesloten.

Dit bleek dinsdag tijdens een kort geding dat MVRDV heeft aangespannen tegen de opdrachtgever van de bouw, de gemeente Rotterdam. Het bureau betwist de uitsluiting. De gemeente dreigt nu in zee te gaan met een samenwerkingsverband onder leiding van architect Maurice Nio, dat de wedstrijd als tweede was geëindigd. Het nieuwe depot moet een opvallend gebouw worden in het hart van Rotterdam dat toegankelijk is voor publiek.

Ex maakte de fout op 5 september vorig jaar in een gesprek dat over iets anders ging. Het museum overwoog een expositie van MVRDV naar Rotterdam te halen vanwege het 20-jarig bestaan van het internationaal vermaarde bureau. Tijdens dat gesprek roerde Ex het nog te bouwen depot aan, tot verrassing van Maas, partner en medeoprichter van MVDRV.

Drie weken later maakte de museumdirecteur gewag van dit tête-à-tête in een overleg met de gemeente. 'Ex wilde het even melden omdat hij dacht dat het onschuldig was', zei Petra Verspui, directeur vastgoed van de dienst Stadsontwikkeling op de zitting. 'Hij zag ons wit wegtrekken.'

Een van de spelregels van de niet-openbare aanbesteding is dat alle architecten op hetzelfde moment over dezelfde informatie beschikken. Door het gesprek met Ex zou MVRDV mogelijk een kennisvoorsprong hebben gekregen op de concurrentie. Ook dreigde belangenverstrengeling: de museumdirecteur maakte deel uit van de commissie die bepaalt welk ontwerp wint.

Ex werd op eigen verzoek van die taak ontheven. De gemeente besloot MVRDV pas uit te sluiten na afloop van de ontwerpwedstrijd om die niet te beïnvloeden. De uitslag werd geheim gehouden, evenals de naam van het gediskwalificeerde bureau.

De advocaat van MVRDV meent dat de gemeente niet heeft bewezen dat van kennisvoorsprong sprake is. Maas zei tijdens de zitting dat de aanbestedingsregels per land verschillen en dat hij begin september net terug was van vakantie en daardoor de gunningsleidraad van de gemeente Rotterdam nog niet goed had gelezen. Volgens zijn raadsman staat er geen straf op het voorschrift dat communicatie over het ontwerp alleen maar mogelijk is met de gemeente, en wel per e-mail. De raadsvrouw van de gemeente stelde dat MVRDV veel ervaring heeft met aanbestedingen en dus had moeten weten dat diskwalificatie de sanctie zou kunnen zijn.

Museum Boijmans 'betreurt het ten zeerste' dat het gesprek van Ex tot de uitsluiting heeft geleid. De rechter doet uitspraak op 4 februari.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden