Fotovakantie

Aan onze familietrip naar Costa Rica had ik een nieuwe hartewens overgehouden: ik wilde zoiets een volgende keer alléén doen, zodat je dan ten minste de tijd had om succesvol te kunnen fotograferen....

tekst WIM DE JONG fotografie JOB JANSSEN

Dat moest dus anders. Een kleine fotovakantie voor mij alleen, dat zou toch moeten kunnen? En het hoefde niet eens zo heel ver of duur te zijn. Op internet had ik een vogelfotografiereis naar Madagaskar gevonden, alsmede een cursus landschapsfotografie op La Palma. Die laatstgenoemde bestemming werd het, zij het dat de invulling een geheel andere werd. Geen fotocursus namelijk, maar een groepsreis met zestien onvermoeibare wandelfanaten. Alleenstaande wandelfanaten, om precies te zijn. Dat had alles te maken met stom toeval, want mijn verlegen en wanhopig alleenstaande vriend H. moest ook naar La Palma, en wel voor een ‘wandelweek voor happy singles’. Of ik asjeblief meeging bij wijze van vertrouwd gezelschap. Het was per slot van rekening hetzelfde mooie eiland! En fotograferen kon ik natuurlijk toch wel.

Mijn Japanse stappenteller heeft berekend dat ik in totaal 78 duizend stappen en klim- en klauterpartijen op mijn naam heb gebracht, waarbij ik, hoera, in totaal 4281 calorieën ben verloren. En de digitale teller op mijn Japanse camera heeft berekend dat ik er in diezelfde zeven dagen in ben geslaagd dertien foto’s te schieten.

Dertien!! Tien landschapjes, twee foto’s van H. ’s avonds op een terras, en – tegen betaling van 5 euro – een portret van een dronken Canarische ‘local’. Daar had je als aanstormend natuurfotograaf dan maandenlang naartoe geleefd! Meer foto’s zaten er niet in, want de wandelgids vond al op dag één dat ik het tempo te zeer drukte door veel te lang en te vaak met mijn camera in de weer te zijn in plaats van met wandelen en het happy single groepsproces. Mijn verweer, dat ik getrouwd was én op geheime eenpersoons-fotovakantie, maakte weinig indruk.

Enfin, mijn vriend H. heeft genoten. En op zijn damesteller kan binnenkort misschien een scorepuntje worden genoteerd: hij heeft volgende week een afspraakje met een van de La Palma-deelneemsters om ‘nog eens bij te praten’. Dit keer hoef ik waarschijnlijk niet mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden