FOTOGRAFIE

Met zijn camera volgde Pieter Boersma de ontwikkeling van het dertig-jarig Instant Composers' Pool van Micha Mengelberg en Han Bennink....

Amsterdam

In het Amsterdams Centrum voor Fotografie (Bethanienstraat 9, t/m 15 november) en Galerie 21/2 bij 41/2 (Prinsengracht 356, t/m 8 november) tentoonstellingen van Een Groep van Acht, fotografen die in 1995 afstudeerden aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en sindsdien regelmatig als groep exposeren. Het zijn Linda van den Deijssel, Thomas Manneke, Thirza Schaap, Maurice Scheltens, Martijn Steiner, Lovisa, Martine Stig, Ingmar Swalue en Nathalie de Vilder.

Stadslandschappen van Gé Dubbelman, van 1 t/m 25 november in Galerie Fotogram (Korte Prinsengracht 33); in diezelfde periode ook Eet je mee', vijftien portretten van Duco de Vries.

Den Haag

Het Museon, Stadhouderslaan 41, toont driehonderd natuurfoto's uit 1996 en 1997, die werden bekroond in The Wildlife Photographer of the Year Competition. Tot en met 1 maart 1998.

In het nieuwe gebouw van de Haagse Hogeschool, is de fotocollectie van de Hogeschool te zien met 130 foto's van onder anderen Teun Hocks, Andreas Gursky en Anton Corbijn. Johanna Westerdijkplein 75, voor onbepaalde tijd.

Eindhoven

Mensen; vier fotografische visies is samengesteld uit werk van vier Brabantse fotografen: Jan Adams, Chris Bremer, John Lommen en Wouter Tobben. Van 1 t/m 28 november in het Centrum voor de Kunsten (Stratumsedijk).

'L'esprit, la mort et l'amour' is de titel van een fototentoonstelling van Patrick G. Meis. In Café mijnheer van Dijck (Stratumseind 23), tot en met 14 december.

Enschede

In galerie Objektief, Walstraat 33, portretfoto's van de Poolse fotografe Krystyna Lyczywek en de Nederlandse fotograaf Wim Lamboo. De portretten van Lyczywek toont 'de mens in zijn omgeving'. Lamboo reisde onder meer naar Polen. Tot en met t/m 20 november.

Groningen

Marlo Broekmans exposeert nieuw werk in de USVA Noorderlicht fotogalerie (Munnekeholm 10), t/m 23 november.

Kampen

Met de tentoonstelling Verstilde beelden in het Stedelijk Museum wordt aan de hand van nieuwe afdrukken van oude glasnegatieven uit de periode 1850-1900, geschetst hoe de stad er in die periode uitgezien moet hebben, t/m 15 november.

Leiden

Bij LAKgalerie (Cleveringaplaats 1) foto's van Jurriaan Molenaar. Tot en met 7 november.

Nijmegen

Beam, Pijkestraat 4, toont een installatie van foto's, dia's en een film met de titel 'Van hier tot Tokyo' van Fow Pyng Hu en Seiko Kohjima. Tot en met 9 november.

'Besienderhuys Revisited' toont ongeveer tachtig historische foto's van Jan van Teeffelen. In het Centrum Beeldende Kunst (Oude Haven 102), t/m 9 november.

Otterlo

De beeldhouwer Brancusi heeft veel van zijn werk ook gefotografeerd. Het Kröller-Müller Museum toont tachtig van zijn foto's in Brancusi als fotograaf, t/m 14 december.

Rotterdam

In het Nederlands Foto Instituut van 31 oktober t/m 5 november de World Press Photo Joop Swart Masterclass. Voor de vierde keer wisselen internationale ervaren fotojournalisten ervaring en kennis uit met een twaalftal jonge fotografen uit de hele wereld. De deelnemers maakten ter voorbereiding een foto-essay over vriendschap. Daaruit wordt een tentoonstelling samengesteld die op 5 november wordt geopend. Vanaf 9 november in het Foto Instituut bovendien een presentatie van actuele persfotografie uit Nederlandse landelijke dagbladen (t/m 5 december).

De zwartwitfoto's die Annie van Gemert maakte van katholieke meisjesinternaten in Vlaanderen, vertellen het verhaal van een wereld die op het punt staat te verdwijnen. Tot en met 16 november in het Nationaal Schoolmuseum in Rotterdam. Daarbij verscheen het fotoboek 'Uniformiteit, meisjesinternaten in Vlaanderen'.

Van Roman Art zijn afbeeldingen te zien waarin fotografie, beeldbewerking en lithografie vloeiend samengaan. In Capi Lux Vak (Abraham van Stolkweg 48) t/m 7 november.

In de Kunsthal werk van de Oostenrijkse fotografe Inge Morath (1923), een van de eerste leden van het foto-agentschap Magnum. Morath maakte reisreportages door tientallen landen. Naast een tiental foto's uit de serie 'Maskers' en portretten van onder anderen Marilyn Monroe en Jean Cocteau bestaat de tentoonstelling voornamelijk uit foto's die Morath in Europa en Rusland maakte. Tot en met 30 november. Tot die tijd ook het grote overzicht van Edward Steichen (1879-1973).

Footprints in the Sand is een fotodocumentaire van Paul Weinberg over Bushmen in Namibië, Botswana en Zuid-Afrika. Tot en met 23 november in het Museum voor Volkenkunde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden