FOTOGRAFIE

Twee tentoonstellingen in De Paviljoens (Odeonstraat 5). Feed Back toont recent en verzameld fotowerk van kunstenaars uit de Collectie Almere: foto's met een documentair, conceptueel of installatie-achtig karakter....

Almere

Amsterdam

Han Singels fotografeerde het joodse leven in Amsterdam, vijftig jaar na de bevrijding. De opdracht werd hem verstrekt door het Joods Historisch Museum en het Joods Maatschappelijk Werk. Het museum maakte een keuze van tachtig foto's voor een tentoonstelling. Tot en met 6 april.

Van freelance fotograaf Frans Davids is in de maand februari in de TrappenGalerij van boekhandel Scheltema Holkema aan het Koningsplein een overzichtstentoonstelling te zien. Daarin werk met diverse onderwerpen, zoals het carnaval in Venetië, jazzportretten en foto's van Marokko en Parijs.

In de Brakke Grond is tot en met 16 maart de tentoonstelling Ingekleurde Werkelijkheid te zien, met foto's, objecten en installaties van Fred Maës, Max de Barbanson en Ton de Vrede waarin 'respect voor ieder individu en de menselijke waardigheid centraal staat'.

De 'persoonlijke reisfotografie' van Ruud Zwijnenburg bevat tijdloze beelden uit onder andere Jemen, Birma, Nepal, India en Bali. Onder de titel Touch of Silence zijn tot en met 8 maart zijn vijftien beste foto's op groot formaat te zien in fotogalerie 21/2 bij 41/2, Prinsengracht 356.

Dordrecht

Werk van genomineerden voor de Prix de Rome '96 is tot en met 16 maart te zien in het Dordrechts Museum. Onder anderen fotowerk van Astrid Hermes en Hans Wijninga en video van Jeroen Eisinga en Imogen Stidworthy.

Edam

Fotografe Camilla van Zuylen exposeert gedurende de maanden februari en maart concertfoto's en portretten van internationaal bekende musici, onder wie anderen Joe Satriani, Dizzy Gillespie, Archie Shepp, Courtney Pine en Miles Davis. In de Jazzclub Mahogany Hall, Strandbad, Zeevangszeedijk 7.

Gouda

Het Verzetsmuseum Zuid-Holland exposeert werk van Ben Meerendonk van het Algemeen Hollands Persbureau. Vroeger, toen alles nog leuk was. . ., geeft een beeld van Nederland van na de oorlog. Tot en met 16 maart.

Maassluis

Over het stilleven in de beeldende kunst en de basisprincipes van de fotografie gaat de tentoonstelling Het stilleven en de gaatjescamera van de beeldend kunstenaars Corrie Brands, Anna Pool, Marja de Raadt en Hans Kuyper. Te zien in het Gemeentemuseum, tot en met 31 maart.

Rotterdam

Het Nederlands Foto Instituut Hedendaagse studioportretten uit Delhi, een uitgebreide selectie uit de verzameling van fotograaf, criticus en tentoonstellingsmaker Satish Sharma. Tot en met 16 maart.

Het Museum voor Volkenkunde presenteert tot half mei een selectie uit de aanwinsten hedendaagse fotografie, van onder meer Sebastiao Salgado en Abbas van persbureau Magnum.

Museum Boijmans Van Beuningen combineert een expositie rond het boek 'Impressions d'Afrique' van de excentrieke Fransman Raymond Roussel met foto's van Paul Bowles. De nu 86-jarige Bowles heeft sinds hij 1949 in Tanger kwam wonen Marokko gefotografeerd. Woestijndorpen, de bewoners en Bowles' Amerikaanse vrienden, vastgelegd in zwart-wit. Tot en met 16 maart.

Van Marjoleine Boonstra zijn vanaf 23 februari foto's en de film Sa Nule te zien in Fotomania, Hoornbrekersstraat 22. Sa Nule is een korte documentaire over een vluchtelingenkamp in voormalig Joegoslavië. Tot en met 30 maart.

Utrecht

De Engelse fotograaf Eadweard Muybrigde (1830) verwierf vorige eeuw bekendheid met zijn fotografische studies van bewegende wezens. Hij was de eerste die met zijn foto's, na twee jaar ploeteren en proberen, in 1874 aantoonde dat een paard in galop met vier voeten van de grond komt. Enkele jaren later gaf de Universiteit van Pennsylvenia hem opdracht om zijn bewegingsstudies verder uit te breiden, waarna ook mensen, vogels en olifanten in beweging werden vastgelegd. Tot en met 29 maart bij Ton Peek Photography, Oudegracht 295.

Tot begin mei in Hasselblad Image Center (Savannahweg 69) de tentoonstelling Shades of Colour, landschapsopnamen van Schotland en Wales, van Armando Jongejan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden