FOTOGRAFIE

Fotografen ontmoeten Mondriaan heet de tentoonstelling in het Mondriaanhuis (Kortegracht 11) met werk van tien fotografen, onder wie Cas Oorthuys, die Mondriaan in de jaren dertig in zijn Parijse atelier vastlegde, André Kertesz, die twee brillen en de pijp van Mondriaan fotografeerde, George Platt Lynes en Arnold Newman....

Amersfoort

Amsterdam

In het Amsterdams Historisch Museum een retrospectief van Ed van der Elsken (1925-1990) waarin voor het eerst zijn foto's in relatie met zijn films worden gepresenteerd. De foto's en films zijn naar belangrijke thema's gerangschikt: kunst, Amsterdam, Parijs, gezin, reizen, natuur. Leve ik, t/m 4 januari.

Het Amsterdams Centrum voor Fotografie, Bethaniënstraat 9, wijdt zo nu en dan een tentoonstelling aan autonome fotografie, waarbij de grens tussen fotografie en beeldende kunst diffuus is. Tot en met 20 december is er recent werk te zien van Rommert Boonstra, Johannes Ruiter, Annabel Oosteweeghel en Irene Dral.

In galerie De Opsteker, Noorderstraat 61, de foto-expositie 'Herbarium' met geënsceneerde stillevens van de Zweedse fotografe Gabriella Dahlman. Van 6 december t/m 21 december.

Foto's van Suriname van Rman (pseudoniem voor Herman van Triest) hangen in WP5 (Nieuwe Uilenburgerstraat 5), t/m 15 december.

In het Stedelijk Museum Poses, foto's uit de collectie van het Stedelijk Museum, t/m 4 januari.

Zeldzame, nooit eerder getoonde maritieme foto's zijn bijeengebracht voor de expositie Photographs & Memories. Van zoutdrukken uit 1845 tot modern werk. In het Scheepvaartmuseum, t/m 1 maart 1998.

De Franse fotograaf Frédéric Brenner is de eerste fotograaf die het in alle openheid heeft aangedurfd om een joodse fotoreportage te maken. Het risico om van stereotypering of zelfs racisme beschuldigd te worden, nam hij voor lief. Het Joods Historisch Museum wijdt een tentoonstelling aan zijn foto's, t/m 8 februari.

Arnhem

Tentoonstelling De onbekende Nederlander in Camex, Koningstraat 6, bestaat uit straatportretten van Ronald Puma. Van 1 t/m 31 december.

Baarn

'Beelden in bomen' omvat een serie detailopnames van bomen, gemaakt door Paul Rolans. In Kasteel Groeneveld, t/m 23 februari.

Berg en Dal

Chris Keulen werd onlangs uitgeroepen tot Fujifilm Dutch Press Photographer 1997 voor zijn serie foto's in het boek 'Rwanda, land zonder Horizon' van Jeroen Corduwener. De bekroonde foto's zijn te zien op een gelijknamige tentoonstelling in het Afrika Museum, die is verlengd t/m 18 januari.

Den Haag

In het Haags Gemeentearchief foto's van persfotograaf Theo Meijer die vooral zijn sporen verdiend heeft in de politieke fotografie maar hij heeft ook veel gebeurtenissen in het Haagse vastgelegd, t/m 28 februari.

Het Museon, Stadhouderslaan 41, toont driehonderd natuurfoto's uit 1996 en 1997, die werden bekroond in The Wildlife Photographer of the Year Competition. Tot en met 1 maart 1998. De natuurfotografen Leo Vogelenzang en Fred Hazelhoff houden op 7 december om 14.30 uur een lezing in het museum over hun reizen naar respectievelijk IJsland en Scandinavië.

In het nieuwe gebouw van de Haagse Hogeschool, is de fotocollectie van de Hogeschool te zien met 130 foto's van onder anderen Teun Hocks, Andreas Gursky en Anton Corbijn. Johanna Westerdijkplein 75, voor onbepaalde tijd.

Eindhoven

Museum Kempenland wijdt een tentoonstelling aan de foto's die Philips-topman Wim Isphording tijdens vele reizen maakte van het boeddhisme. De wereld van het boeddhisme, t/m 11 januari. Vanavond houdt Isphording om 20 uur in het museum een dialezing over Birma, 'land van de pagodes'.

Enschede

Fotoclub De Zoeker bestaat vijftig jaar en presenteert werk van acht van zijn leden in Fotogalerie Objektief, t/m 20 december.

Maastricht

Architectuurfotografie van Kristien Daem, Gilbert Fastenaekens, Max Baumann, Laurens Berges, Frank Breuer, Martin van den Oever, Hans Werlemann en Kim Zwarts, t/m 18 december in de Academie van Bouwkunst, Tongersestraat 49a.

In het Bonnefantenmuseum een expositie van 'sociale fotografie' van Cas Oorthuys, John Lambrichts, Ton Huijbers en Nol Pepermans. Tot en met 1 februari.

Nijmegen

In het Aula/Congresgebouw van de KU Nijmegen foto's van Marijn van Beers, 'De verrassende campus'. Tot en met 4 januari.

Otterlo

De beeldhouwer Brancusi heeft veel van zijn werk ook gefotografeerd. Het Kröller-Müller Museum toont tachtig van zijn foto's in Brancusi als fotograaf, t/m 14 december.

Rotterdam

In de fotogalerie van de Kunsthal, van 6 december t/m 1 februari werk van de Belgische fotograaf Dirk Braeckman die met zijn foto's de ogenschijnlijk karakterloze 'transferruimtes' in beeld bracht, zoals gangen, hotelkamers, wachtlokalen en zijstraten.

In Portraits in MK Expositieruimte, Witte de Withstraat 53, komt werk van vier Duitse en Oostenrijkse fotografen aan bod. Bernhard Prinz maakte portretten van kinderen met een androgyne uitstraling, Christopher Steinbrener plakte portretten op identieke kopvormen van gips, Beat Streuli fotografeerde tieners, en van Thomas Wörgöter worden foto's gepresenteerd uit de serie 'Vater und Sohn'. Tot en met 21 december.

Utrecht

Fredericke Eckhart verbeeldde in geënsceneerde foto's bekende en minder bekende Utrechtse volksverhalen. Tot en met 16 januari in de Stadsschouwburg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden