FOTOGRAFIE

Amsterdam..

Amsterdams Centrum voor Fotografie (Bethanienstraat 9): Marshmallows, een selectie uit het geënsceneerde werk van Cornelie Tollens, met een belangrijke rol voor sensualiteit en erotiek (t/m 23 december en van 10 t/m 15 januari)

Reflex, Modern Art Gallery (Weteringschans 79a): Violence and passion, een drieluik met twee nieuwe series van Erwin Olaf. Naast de oudere serie 'Mature' over schoonheid en erotiek op oudere leeftijd, presenteert hij 'Royal Blood', acht beelden van overleden royalty, en 'Fashion Victim' over de voorspelbaarheid van pornografie. Tot en met 16 januari.

Galerie Van Zoetendaal (Lijnbaansgracht 109): Alpen aan de Rijn, historische fotografie uit de jaren 1850 tot 1950 uit de collectie Krantz/Troost. Tot en met 31 december.

Galerie Serieuze Zaken (Elandsstraat 90) presenteert in samenwerking met Wouter van Leeuwen Fine Arts The permanent collection met werk van o.a. Nan Goldin, Cindy Sherman, Shirin Neshat, Araki en Risk Hazekamp. Tot en met 31 december.

Fotogalerie 2½ bij 4½ (Bethaniënstraat 39): Dierenleven zijn dierenfoto's van Koos Breukel, Amke de Kiviet en Hans van der Meer. Tot en met 23 december.

De Brakke Grond (Nes 45): Smell, Taste, and have a Look - Use Your Senses toont de foto's van de Vlaamse culinair fotograaf Tony Le Duc, die het fotograferen van eten tot kunst heeft verheven. Tot en met 31 december.

De Braziliaan Vik Muniz maakt met chocolade, wol, confetti en andere materialen reproducties van beroemde kunstwerken. Daar maakt hij weer foto's van. Tot en met 21 januari in Huis Marseille, Keizersgracht 401.

Breda

De Beyerd (Boschstraat 22): een overzicht van de Amsterdamse fotograaf Ed van der Elsken (1925-1990). Tot en met 7 januari.

Den Haag

Museon (Stadhouderslaan 41): Wildlife Photographer of the Year 2000 brengt de winnende 150 mooiste natuurfoto's samen die bekroond werden dit jaar. Tot en met 11 maart.

Leiden

Naturalis (Darwinweg): Jungles toont in vijftig foto's van de beroemde natuurfotograaf Frans Lanting de bedreigde oerwouden van Centraal-Amerika, de Amazone, Azië en Afrika. Tot en met 14 januari.

Maastricht

Centre Céramique: Walton City is een fotodocumentaire van John Lambrichts rondom vier verslaafde broers uit Maastricht. De fotodocumentaire won vorig jaar bij de Zilveren Camera de eerste prijs in zijn categorie. Tot en met 28 januari.

Roermond

Galerie Wansink (Neerstraat 76): Een Tijdsbeeld toont Tsjechische fotografie uit de periode 1932-1958 van o.a. Einhorn, Funke, Hájek, Jíru, Ludwig, Lukas, Plicka en Sudek. Van 10 december t/m 28 januari.

Rotterdam

Kunsthal: een overzicht van de Amerikaanse fotograaf Alfred Stieg litz, t/m 21 januari.

Nederlands Foto Instituut (Witte de Withstraat 63): twee eigenzinnige Nederlandse beeldtijdschriften richtten een tentoonstelling in: Useful Photography en Sec.08 (t/m 14 januari); kleurenfoto's van Martine Stig en zwart-wit foto's van David Jiménez. Tot en met 7 januari.

Tilburg

Stichting De Pont: elf hedendaagse Japanse fotografen onder wie Nobuyoshi Araki, Takashi Homma, Mariko Mori exposeren hun werk, in het kader van 400 jaar betrekkingen met Japan. Tot en met 18 februari.

Utrecht

Ton Peek Photography (Oudegracht 295): foto's uit 1858 uit Algerije van Félix-Jacques Moulin, t/m 28 januari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden