FOTOGRAFIE

Amsterdam..

In de Melkweg Galerie de resultaten van de zesde World Press Photo Joop Swart Masterclass, waarvoor twaalf veelbelovende fotografen zich lieten inspireren door het thema 'power', t/m 7 mei.

Galerie Fotogram, Korte Prinsengracht 33, toont onder de titel 'Het slijm van de slak' surrealistische foto's van fotograaf/beeldend kunstenaar/ theatermaker Peter D., t/m 10 mei.

Maison Descartes, Vijzelgracht 21, wijdt een tentoonstelling aan de hedendaagse documentaire-fotografie van Sabine Weiss, van 13 april tot en met 5 mei.

Groningen

Groninger Museum: een overzicht van celebrity-fotograaf Anton Corbijn, t/m 25 juni.

Rotterdam

Centraal thema van de Foto Biënnale Rotterdam (FBR) t/m 7 mei is engagement (www.fbr.nl). Hieronder volgt een selectie.

FBR: in het voormalig pakhuis Las Palmas aan de Maas hebben vier curatoren een tentoonstelling ingericht: Christian Caujolle (samensteller fotofestival in Arles) koos voor werk van de jonge fotojournalisten Michael Ackerman, Philip Blenkinsop, Stanley Grene, Olivier Pin Fat en Antoine d'Agata; Clive Kellner (medeorganisator Johannesburg Biënnale 1997) presenteert apartheidfoto's van o.a. Ernest Cole, Kendell Geers en Zwelethu Mthethwa; Inka Schube (kunstcentrum Brotfabrik in Berlijn) verzamelde politiek en maatschappelijk geëngageerd werk van o.a. Philipp Abresch, Hans-Peter Feldmann, Elisabeth Neudörfl en Thomas Ruff; de tentoonstelling van Thomas Seelig concentreert zich op werk met het thema mediamaatschappij: o.a. Werner Amann, Stan Douglas en Christopher Williams; een tentoonstelling over het Nederlandse tijdschrift Plaatwerk (1980-1988); een retrospectief van Bertien van Manen. Alle tentoonstellingen duren t/m 7 mei.

FBR: in het Nederlands Foto Instituut en V2-organisatie een retrospectief van de Amerikaanse kunstenaar Martha Rosler, t/m 7 mei; de Chileens-Amerikaanse kunstenaar Alfredo Jaar maakte een tentoonstelling met 18 persfotografen. Inferno & Paradise, t/m 7 mei.

FBR: in het Nederlands Architectuurinstituut een tentoonstelling over fotografie in de Nederlandse architectuurtijdschriften. Tot en met 7 mei .

FBR: ironische natuurfotografie van de Britse natuurfotograaf Clive Landen, t/m 7 mei.

FBR: in de Kunsthal een overzicht van de Rotterdamse fotograaf Peter Martens (1937-1992), die zich altijd ten doel stelde wereldwijd 'alles wat niet deugt' op foto's vast te leggen. Tot en met 2 juli.

FBR: bij Mama, Witte de Withstraat 31, Out of photographers, fotomateriaal geselecteerd door de Japanse mediakunstenaar Yasumasa Yonehara uit het gelijknamige Japanse glossy magazine. Tot en met 7 mei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.