FOTOGRAFIE

Negen maanden trok Hapé Smeele op met een groep verstandelijk gehandicapten met een denkniveau van een kind tussen 0 en 2 jaar....

Amersfoort

Amstelveen

Van Pim Westerweel (1936) is de foto-tentoonstelling 'Een impressie van erotische poëzie' te zien. Westerweel laat zich inspireren door gedichten van onder anderen Jan Luyken (1649-1712) en Carlos Drummond de Andrade (1902-1987). In Museum Jan van der Togt, tot en met 27 april.

Amsterdam

G.H. Breitner; fotograaf en schilder van het Amsterdamse stadsgezicht in toont afdrukken van zijn glasnegatieven die in 1995 in het gemeentearchief werden gevonden (onder meer foto's van het Damrak, het Rokin, de grachten en de Haarlemmerbuurt). Tevens van Breitner schilderijen, aquarellen en tekeningen. In het Gemeentearchief, tot en met 27 april.

In het prentenkabinet van het Stedelijk Museum is een tentoonstelling te zien met werk van de in Nederland wonende Tsjech Vojta Dukát, de zeventiende winnaar van de Capi-Lux Alblas prijs 1997. De jury prees hem om zijn scherpe observatievermogen en de gave om 'de werkelijkheid stil te zetten'. Tot en met 20 april.

Koen Wessing (1942) volgde met zijn camera asielzoekers in Nederland, vanaf hun aankomst tot hun verblijf in asielzoekerscentra of uitwijzing. Het Rijksmuseum toont dertig van deze foto's. Verder van Wessing oud fotowerk dat hij in 1976 voor het Rijksmuseum maakte voor de tentoonstelling 'Andere culturen in Nederland'. Tot en met 31 augustus.

Veertig foto's die de Amsterdamse fotograaf Ad Windig (1912-1996) op zijn reizen door Frankrijk tussen 1945 en 1970 maakte, zijn te zien in Maison Descartes, Vijzelgracht 2a. Tot en met 20 april.

Een jaar trok fotografe Maruschka Kraal (1969) op met een Nijmeegse heroïneprostituee. De fotoserie die dat opleverde is genomineerd voor de Zilveren Camera in de categorie 'Documentaire Fotografie Nederland' en is tot en met 3 april te zien in café De Engelbewaarder, Kloveniersburgwal 59.

Bij Galerie Fotogram, Korte Prinsengracht 33, de expositie 'Schoonvuil' van Jan Ruijgrok, over de levenscyclus van een auto en 'Mill Irvana', over de visie van John Crech op de overgang naar de 21ste eeuw. Van 29 maart tot en met 22 april.

Enschede

Leo Erken, in 1993 Fotojournalist van het Jaar en in 1995 winnaar van de Zilveren Camera, exposeert zijn werk in Galerie Broekhuis, Marktstraat 12. Tot en met 10 april.

Fanny van der Linden portretteerde oorspronkelijk Duitse mennonieten en baptisten in Kazachstan. Het resultaat is onder de titel Begrensd Bestaan te zien bij fotogalerie Objectief. Van 31 maart tot en met 24 april.

Groningen

A History of Andres Serrano/A History of Sex, de tentoonstelling van de bejubelde en verguisde foto's van de Amerikaanse kunstenaar Andres Serrano is tot en met 19 mei te zien in het Groninger Museum.

In USVA Noorderlicht Fotogalerie toont Sake Elzinga onder de titel De Keuze zijn veelvuldig bekroonde journalistieke reportagefoto's. Met onder meer de fotoserie over Tsjernobyl, tien jaar na de kernramp. Munnekeholm 10, tot en met 11 april.

Nijmegen

Van de Nijmeegse fotograaf René Clement is in de hal van het gemeentehuis de tentoonstelling Transcultureel Nijmegen te zien. Clements foto's schetsen een beeld van het multiculturele leven in de Gelderse stad. Tot en met 6 april.

Rotterdam

De Amerikaanse kunstenaar Christopher Williams fotografeert gewone mensen, dieren en dingen zo dat ze 'niet zijn zoals ze zijn'. De tentoonstelling 'For Example: Die Welt ist Schön' toont Williams artistieke verbondenheid met fotografen als Karl Blossfeldt, August Sander en Albert Renger-Patzsch. In Museum Boijmans Van Beuningen, tot en met 25 mei.

Onder de titel (Un)common Places tonen drie fotografen hun werk in het Nederlands Foto Instituut. Van de Amerikaanse 'New Topographics'-fotograaf Stephen Shore zijn uit de periode 1973-1993 'a-romantische' foto's van het landschap tussen stad en platteland te zien. Korrie Besems fotografeerde in Polen plekken waar de sporen van de oorlog nog zichtbaar zijn. Eugène Atget (1857-1927) legde begin deze eeuw Parijs op foto's vast voordat de stad ingrijpend werd gemoderniseerd. Tot en met 11 mei.

Uden

Monniken en monialen; 35 jaar kloosterleven toont foto's die 'het leven geheel gewijd aan God zichtbaar maken'. In het Museum voor Religieuze Kunst, tot en met 1 juni.

Zwolle

In de Broerenkerk is een foto-tentoonstelling te zien over de oorlog in toenmalig Nederlands-Indië. Tot en met 8 april.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden