FOTOGRAFIE

In de periode 1983-1993 reisde de Amerikaanse fotografe Joan Roth naar Ethiopië, Jemen, India, Marokko, Oost-Europa en Israël, waar ze joodse vrouwen fotografeerde....

Amsterdam

In de Nieuwe Kerk de jaarlijkse World Press Photo, die duurt tot en met 14 juni.

Koen Wessing (1942) volgde met zijn camera asielzoekers in Nederland, vanaf hun aankomst tot hun verblijf in asielzoekerscentra of uitwijzing. Het Rijksmuseum toont dertig van deze foto's. Verder is van Wessing fotowerk te zien dat hij in 1976 voor de tentoonstelling 'Andere culturen in Nederland' in het Rijksmuseum maakte. Tot en met 31 augustus.

Le Limousin is een streek in Frankrijk waar Volkskrantfotograaf Wim Ruigrok twee jaar geleden een huisje kocht in een vergrijsd gehucht waar de jongste inwoner 47 jaar is. Ruigrok wijdde een serie foto's aan de achterblijvers, 'als in een poging de leegloop van het dorp tegen te houden'. In Maison Descartes, Vijzelgracht 2a, t/m 13 juni.

In Galerie Fotogram (Korte Prinsengracht 33) is werk te zien van drie jonge fotografen, Ingrid van de Putte, Ruud de Jong en Paul Stuijk. Tot en met 20 mei.

De afgelopen tien jaar werkte Jean Ruiter aan zo'n veertien fotoprojecten, onder meer gemaakt in Turkije, Japan en het Zuid-Amerikaanse regenwoud. ACF, het Amsterdams Centrum voor Fotografie, toont een selectie uit die series. Tot en met 10 mei.

Foto's van Rob Moorees zijn te zien in expositiesociëteit Arti et Amicitiae, Rokin 112. Tot en met 13 mei. Ook is van Moorees een permanente foto-installatie te bezichtigen, in het St. Lucas/Andreas-ziekenhuis, Jan Tooropstraat 164.

Van Otto Röckener zijn twee tentoonstellingen te zien: in Gallery Spirit, Van Breestraat 2a en boekhandel Scheltema Holkema Vermeulen, Koningsplein 20. Beide exposities lopen tot en met 30 mei.

Arnhem

Het Museum voor Moderne Kunst toont werk van de fotografe Michèle Talens. In 'Archetypen I (1990-1992)', 'Archetypen II (1992-1995)' en 'Archetypjes (foto's van kinderen, 1996)' onderzoekt Talens hoe tradities en historisch overgeleverde beelden de hedendaagse cultuur van niet-westerse mensen in Nederland beïnvloeden. Tot en met 15 juni.

Breda

Hij noemt zich geen jazzfotograaf, maar Barry Kornbluh presenteert zijn zwartwitportretten van onder anderen David Murray, Marion Brown, Cecil Taylor en John Zorn wel op het Jazzfestival in Breda. Jazz: Emotion in Motion in de Waalse Kerk, op 8, 9, 10 en 11 mei van 13 tot 17 uur.

Den Haag

In de foyer van Theater aan het Spui is een fototentoonstelling te zien van Sabine Meijer, t/m 25 mei.

Doesburg

Op initiatief van Stichting Manifestaties Martinikerk zijn in de kerk ruim zestig foto's te zien van 14 (amateur)fotografen over de verscheidenheid aan menselijke rassen. De expositie Aardkleuren loopt tot en met 24 mei.

Groningen

A History of Andres Serrano/A History of Sex, de tentoonstelling van de bejubelde en verguisde foto's van de Amerikaanse kunstenaar Andres Serrano is tot en met 19 mei te zien in het Groninger Museum.

USVA Noorderlicht Fotogalerie presenteert een dubbeltentoonstelling met tijdloze en sobere zwartwitstillevens van Hannes Wallrafen en foto's, verhalen en observaties van Barbara Hanlo. Tot en met 23 mei.

Leeuwarden

Ooggetuigen is een beeldverslag van de periode 1963-1996 van Koert Dijkstra. Bij Koert Dijkstra, Nieuwestad 75b, tot en met 1 juni.

Rotterdam

In het Centrum Beeldende Kunst - Artoteek Rijnmond (Nieuwe Binnenweg 75) opent schrijver/journalist H.J.A. Hofland op 11 mei om 15 uur een tentoonstelling van breedbeeldfoto's. Fotograaf Frits J. Rotgans maakte deze foto's in de jaren vijftig van de weeropbouw en de bedrijvigheid in stad en haven van Rotterdam. De expositie omvat 26 afdrukken van 150 x 55 cm en is een selectie uit de negatieven van Rotgans die worden beheerd door het Nederlands Fotoarchief in Rotterdam. Bij de tentoonstelling verschijnt het fotoboek 'Panorama Rotgans Rotterdam'. Tot en met 3 juni. Van 9 mei t/m 8 juni in het CBK de tentoonstelling Ultra, fotowerken en installaties van Harry Sengers.

In de fotogalerie van de Kunsthal wordt vrijdag de tentoonstelling The Parents geopend, met werk van Colin Gray. De Britse fotograaf legde vijftien jaar lang zijn ouders vast, met behulp van geënsceeneerde foto's, scans, röntgen en een luchtfoto van zijn geboorteplaats Hull, t/m 29 juni.

De Amerikaanse kunstenaar Christopher Williams fotografeert gewone mensen, dieren en dingen zo dat ze 'niet zijn zoals ze zijn'. De tentoonstelling 'For Example: Die Welt ist Schön' toont Williams artistieke verbondenheid met fotografen als Karl Blossfeldt, August Sander en Albert Renger-Patzsch. In Museum Boijmans Van Beuningen, tot en met 25 mei.

Het Museum voor Volkenkunde presenteert tot half mei een selectie uit de aanwinsten hedendaagse fotografie, van onder meer Sebastiao Salgado en Abbas van persbureau Magnum.

In Fotomania, Hoornbrekerstraat 22, hangen foto's die Peter Langeveld 's nachts op Vlieland maakte. Ook is fotowerk van Jacqueline Hassink te zien. Hassink fotografeerde onder meer de werktafels van koningin Beatrix en de Deense koningin Margarethe II. Tot en met 17 mei.

Uit de Lex de Herder-collectie van de Rotterdamse Archiefdienst zijn ruim honderd foto's te zien op de tentoonstelling Rotterdamse Oorlogsfoto's: beelden van het alledaagse leven tijdens de oorlog, illegale beelden van amateurfotografen en foto's van onbekende herkomst. In De Archiefwinkel, Coolsingel 91, tot en met 19 juli.

Schoonhoven

In het Nederlandse Goud-, Zilver- en Klokkemuseum is vanaf 11 mei de tentoonstelling Groninger Keur, zilver uit Stad en Ommelanden te zien. Een omvangrijke particuliere collectie Groninger zilver, sinds 1991 in langdurig bruikleen gegeven.

Tilburg

In Galerie Kathareze zijn fotowerken te zien van Ingrid Uyen en Wijnand van Lieshout. Uyen maakt van opsmuk ontdane beelden, Van Lieshout bouwt eerst bizarre installaties en fotografeert die vervolgens. Nieuwlandstraat 31, tot en met 10 mei.

Uden

Monniken en monialen; 35 jaar kloosterleven toont foto's van Guus Bekooy, Bertien van Manen en Annie van Gemert die 'iets van het leven geheel gewijd aan God zichtbaar maken'. In het Museum voor Religieuze Kunst, tot en met 1 juni.

Uithuizen

Onder de titel 'Bunkers in het Eemsmondgebied' toont Jur Bosboom zijn foto's van bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog in Museum 1939-1945, Dingeweg 1. Tot en met 1 oktober.

Utrecht

In het kader van het tienjarig bestaan van de Hogeschool voor de Kunsten tonen elf oudstudenten van de richting architectonische vormgeving en 3D-design ontwerpen. De expositie 4.554.000 projecties in 575 uur loopt van 15 mei t/m 7 juni.

In aansluiting op het homo- en lesbisch cultureel festival 'De Roze Lente', tot en met juni, brengt de Gemeentebibliotheek een overzichtstentoonstelling van de 'licht erotische' foto's van Teunis Hol. Tot en met 29 mei.

Van Maya tot Mexican Indian is zowel de titel van de foto-tentoonstelling als de radio-documentaire die verslaggevers Steven Albers en Mattheus Bleijenberg maakten van hun reis door de opstandige Mexicaanse provincie Chiapas. De foto's van Maya's zijn te zien in De Morgenster, Oudegracht 323. Tot en met 16 mei.

In De Kargadoor, Oudegracht 36, hangen foto's van Lucas Janssen, onder de titel Goodbye Gdansk, t/m 30 juni.

Vught

Erich Hartmann, fotograaf bij Magnum, reisde langs alle resten van voormalige concentratie- en vernietigingskampen in Europa en maakte daarvan een serie van 74 zwartwitfoto's die onder de titel Stille Getuigen te zien is bij Stichting Nationaal Monument Kamp Vught, tot en met 29 juni.

Weesp

Rob Becker exposeert foto's van jazz- en popmuzikanten, onder wie John Cale, Branford Marsalis, Marcus Miller en Tori Amos, tot en met 1 juni in Gallery M-31 A.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden