FOTOGRAFIE

G.H. Breitner; fotograaf en schilder van het Amsterdamse stadsgezicht toont afdrukken van zijn glasnegatieven die in 1995 in het gemeentearchief werden gevonden (onder meer foto's van het Damrak, het Rokin, de grachten en de Haarlemmerbuurt)....

Amsterdam

Van Friso Keuris zijn in Fotogalerie 21/2 bij 41/2, Prinsengracht 356, ironisch getinte foto's te zien uit het tv-dorp Hilversum. Onder meer van de televisieshow van Henk van der Meijden en de serie 'Onverwachte natuur' met Ivo de Wijs. Tot en met 5 april.

In het prentenkabinet van het Stedelijk Museum is een tentoonstelling te zien met werk van de in Nederland wonende Tsjech Vojta Dukát, de zeventiende winnaar van de Capi-Lux Alblas-prijs 1997. De jury prees hem om zijn scherpe observatievermogen en de gave om 'de werkelijkheid stil te zetten'. Tot en met 20 april.

Een jaar lang volgde Maruschka Kraal (1969) met haar camera het leven van een Nijmeegse heroïneprostituee. De fotoserie die dat opleverde heef de Zilveren Camera in de categorie 'Documentaire Fotografie Nederland' gewonnen en is tot en met 3 april te zien in café De Engelbewaarder, Kloveniersburgwal 59.

Han Singels fotografeerde het joodse leven in Amsterdam, vijftig jaar na de bevrijding. De opdracht werd hem verstrekt door het Joods Historisch Museum en het Joods Maatschappelijk Werk. Het museum maakte een keuze van tachtig foto's voor een tentoonstelling. Tot en met 6 april.

Breda

Latijns-Amerikaans dagboek is de weerslag van een reis die Rens Horn maakte van Equador en Argentinië. Hij fotografeerde huizen, kruizen en mensen en bekeek hoe het landschap vanaf de evenaar tot aan Vuurland veranderde. Tot en met 30 maart, elk weekeinde en op afspraak, in het atelier van Madeleine Heijmans, Cingelstraat 4.

Den Haag

In het nieuwe gebouw van de Haagse Hogeschool zijn 130 foto's van onder anderen Teun Hocks, Andreas Gursky en Anton Corbijn te zien. Voor onbepaalde tijd.

Enschede

Leo Erken, in 1993 Fotojournalist van het Jaar en in 1995 winnaar van de Zilveren Camera, exposeert zijn werk in Galerie Broekhuis, Marktstraat 12. Van 23 maart tot en met 10 april. Zondag tussen 14 en 16 uur houdt Erken een lezing over zijn reportages.

Gouda

De beste inzendingen voor de fotowedstrijd Kijk op Kleur, die werd gewonnen door Pieter Kers, zijn te zien in het Verzetsmuseum Zuid-Holland. Zestig fotografen gaven hun persoonlijke kijk op de multiculturele samenleving. Turfmarkt 30, van 21 maart tot en met 6 april.

Groningen

A History of Andres Serrano/A History of Sex, de tentoonstelling van de bejubelde en verguisde foto's van de Amerikaanse kunstenaar Andres Serrano is tot en met 19 mei te zien in het Groninger Museum.

In USVA Noorderlicht Fotogalerie journalistieke reportagefoto's van Sake Elzinga. Munnekeholm 10, tot en met 11 april.

Nijmegen

Van de Nijmeegse fotograaf René Clement is bij Stichting Borax voor Fotografie de tentoonstelling Transcultureel Nijmegen te zien. Clements foto's schetsen een beeld van het multiculturele leven in de Gelderse stad. Van Oldenbarneveltstraat 63a, van 21 maart tot en met 6 april.

Rotterdam

De Amerikaanse kunstenaar Christopher Williams fotografeert gewone mensen, dieren en dingen zó dat ze 'niet zijn zoals ze zijn'. De tentoonstelling 'For Example: Die Welt ist Schön' toont Williams artistieke verbondenheid met fotografen als Karl Blossfeldt, August Sander en Albert Renger-Patzsch. In Museum Boijmans Van Beuningen, tot en met 25 mei.

Het Museum voor Volkenkunde presenteert tot half mei een selectie uit de aanwinsten hedendaagse fotografie, van onder meer Sebastiao Salgado en Abbas van persbureau Magnum.

Onder de titel (Un)common Places tonen drie fotografen hun werk in het Nederlands Foto Instituut. Van de Amerikaanse 'New Topographics'-fotograaf Stephen Shore zijn uit de periode 1973-1993 'a-romantische' foto's van het landschap tussen stad en platteland te zien. Korrie Besems legde in Polen plekken vast waar de sporen van de Tweede Wereldoorlog nog zichtbaar zijn. Eugène Atget (1857-1927) fotografeerde begin deze eeuw Parijs, voordat de stad ingrijpend werd gemoderniseerd. Van 22 maart tot en met 11 mei. Zaterdag geeft Shore om 15 uur een lezing over zijn eigen werk. Reserveren onder telefoonnummer: 010-2132011.

Uden

Monniken en monialen; 35 jaar kloosterleven toont foto's van Guus Bekooy, Bertien van Manen en Annie van Gemert. Hun werk geeft een kijkje in 'een leven geheel gewijd aan God'. Te zien in het Museum voor Religieuze Kunst, van 22 maart tot en met 1 juni.

Zwolle

De Stichting Ex-Krijgsgevangenen en Nabestaanden Japan heeft een foto-tentoonstelling samengesteld over de oorlog in voormalig Nederlands-Indië. Onder de titel Nederlands-Indië in de Tweede Wereldoorlog wordt het leven getoond van militairen en burgers in de gevangenkampen. Ook schilderijen en collages van oud-krijgsgevangenen. In de Broerenkerk, van 21 maart tot en met 8 april.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden