FOTOGRAFIE

Han Singels fotografeerde het joodse leven in Amsterdam, vijftig jaar na de bevrijding. De opdracht werd hem verstrekt door het Joods Historisch Museum en het Joods Maatschappelijk Werk....

Amsterdam

In het Amsterdams Centrum voor Fotografie (Bethaniënstraat 9) drie exposities van Amsterdamse fotografen: De Dingen van Hannes Wallrafen; Amsterdam gefotografeerd 1944-1995 van Aart Klein; en Panorama van Amsterdam van Siebe Swart. Tot en met 18 januari.

De documentaire fotografen Henny Allis en Horacio Sormani brachten in april in India de Tibetaanse geneeskunde in beeld. Tot en met 30 december in de Centrale Bibliotheek, Prinsengracht 587.

Breda

Hogeschool West-Brabant gaf vier studenten fotografie opdracht een beeld van de school te geven, ter ere van haar tienjarig bestaan. Dit leverde tachtig foto's op, die zijn opgehangen in het hoofdgebouw van de school, Hogeschoollaan 1. Van 13 december t/m 31 januari. Open op werkdagen.

Delft

In Galerie de Zaal (Koornmarkt 4) foto's van Truus Nienhuis, Vrienden rond Jan Schoonhoven. Naast werken van de leden van de Nul-groep, Armando, Henderikse, Henk Peeters en Jan Schoonhoven (t/m 22 december).

Den Haag

In de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Prinsessegracht 4) Het oog in de hand, foto's van Paul Guermonprez (1908-1944). Tot en met 5 januari.

Enschede

Pieter Griffioen exposeert foto's van China en Peru in Fotogalerie Objektief (t/m 21 december).

Gouda

Het Verzetsmuseum Zuid-Holland exposeert werk van Ben Meerendonk van het Algemeen Hollands Persbureau. Vroeger, toen alles nog leuk was... geeft een beeld van naoorlogs Nederland (t/m 16 maart).

Groningen

De gemeentelijke Fotografieopdracht 1995 werd verstrekt aan de Groninger fotograaf Wim te Brake. Zijn foto's laten woonbootbewoners, volkstuincomplexen, woonwagenkampen en stadsnomaden in de stad Groningen zien - het resultaat van een speurtocht naar de bijzondere kwaliteiten van de 'niet-ontworpen' leefomgeving van de stad. Escape to Paradise, t/m 10 januari in Centrum voor Architectuur en Stedebouw, Gedempte Zuiderdiep 98.

Lelystad

Omkaderd bewaard heet het retrospectief van Camilla Zeguers (1949) in de hal van het Provinciehuis (t/m 8 januari).

Nijmegen

Met Huf herzien! zet Marzee (Lage Markt) de zwartwit-portretten van Paul Huf nog eens op een rijtje, inclusief Albert Mol als cancandanseres (1947). Tot en met 7 januari.

Rotterdam

In Galerie Fotomania (Hoornbrekersstraat 22) 11 x 1 + 1, een groepstentoonstelling met werk van Paul Bogaers, Marjoleine Boonstra, Fons Brasser, Frans van Lent, Ulay e.a. Tot en met 22 december.

Countercultures in museum Hillesluis, Riederlaan 200, toont sociale documentaire fotografie van o.a. de Rotterdamse fotografen Karin Oppelland en Lenny Oosterwijk (t/m 3 januari).

Theo Baart en Cary Markerink fotografeerden de snelweg. Het resultaat is t/m 5 januari in de Kunsthal te zien.

Museum voor Volkenkunde presenteert de aanwinsten hedendaagse fotografie, van onder meer Sebastiao Salgado en Abbas van persbureau Magnum (tot half mei).

Het Nederlands Foto Instituut toont een retrospectief van het werk van Willem Diepraam uit de periode 1950-1995 (t/m 31 december).

In het Goethe Instituut t/m 12 januari de expositie Turken in Duitsland, Turken in Turkije. Met werk van Candida Höfer en Mehmet Ünal.

Tilburg

De Fin Esko Männikkö is 'een fotograaf van vissen, honden en oude mannen'. In De Pont foto's uit de periode 1989-'95 (t/m 12 januari).

Utrecht

Ton Peek Photography, Oudegracht 295, heeft de tentoonstelling Egypt in huis, oude foto's van Caïro en piramides. Tot en met 28 december.

Oud Europa is de titel van een serie zwartwitfoto's die Wim Oskam maakte tussen 1989 en 1995 in Tsjechoslowakije, Polen, Baltische staten, Roemenië, Hongarije en ex-DDR. De Kargadoor (Oudegracht 36), t/m 22 december.

Weesp

Fotogalerij M-31A, Middenstraat 13a, toont bluesfoto's van Dirk W. de Jong, gemaakt in de Verenigde Staten. Tot en met 19 januari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.