FOTOGRAFIE

Bij Fotoforum in de Elleboogkerk aan de Langegracht 96 wordt t/m 24 november werk geëxposeerd van de reportagefotografen Jan Banning en Kadir van Lohuizen....

Amersfoort

Amsterdam

Rineke Dijkstra brak de afgelopen jaren internationaal door met haar beklemmende foto's van jongens en meisjes in zwemkleding op het strand, met de zee als achtergrond. Strandportretten maken maar een klein deel uit van de tentoonstellng van nieuw werk, tot en met 26 november in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116.

Axel Hütte behoort tot de generatie van inmiddels internationale bekende fotografen, die uit de klas van Bernd Becher van de kunstacademie in Düsseldorf naar voren zijn gekomen. Zijn interesse gaat vooral uit naar industriële architectuur. In galerie Akinci (Lijnbaansgracht 317) een aantal fotowerken waarvan de meesten in Nederland zijn genomen. 'Stad en land', tot en met 16 november.

Philip Mechanicus fotografeerde Ohama Beach in midden-Japan: een grijs, bijna zwart strand waar vrijwel niets gebeurt. De foto's zijn tot en met 13 november te zien in de Wetering Galerie (Lijnbaansgracht 288).

Jeroen Scheelings (1971) fotografeerde bezoekers van het Koffiehuis De Bali, waar hij vlak naast woonde. Deze opnamen vormen samen met vier studioportretten zijn eerste solopresentatie 'Koffiehuis', in fotogalerie 2 1/2 bij 41/2 (Prinsengracht 356). Tot en met 9 november.

Den Haag

Den Haag is in de ban van het panorama in het kader van de heropening van Panorama Mesdag. De fototentoonstelling van Guus Rijven 'Heden Gezeemd' wordt een kantorama genoemd. Het is een virtuele horizon van de stad Den Haag, bestaande uit elf fotowerken. Tot en met 23 november in Artoteek Den Haag.

Edam

Pieter Boersma stelde voor Jazzclub Mahogany Hall (Westervesting 31) een selectie samen uit de vele concert- en portretfoto's die hij maakte in de periode 1965-1977. Met foto's van onder anderen Charles Mingus, Willem Breuker en Chet Baker. Tot eind november.

Gouda

Het verzetsmuseum Zuid-Holland exposeert foto's van Ben Meerendonk van het Algemeen Hollands Persbureau. Vroeger, toen alles nog leuk was..., geeft een beeld van naoorlogs Nederland. Meerendonk was een foto-journalist met de opvatting dat nieuws zo leuk mogelijk moest worden gepresenteerd. Tot en met 16 maart.

Groningen

Een jublieumexpositie van USVA Noorderlicht, 'vijftien jaar fotografie van kwaliteit' tijdens de Galery Art Show (een kunstbeurs met dertig noordelijke galerieën). Er is werk te zien van Taco Anema, Harrry Cock, Willem Diepraam, Bertien van Manen en Hannes Wallrafen. Tot en met 3 november.

Hoe beleefden jongeren de Tweede Wereldoorlog en de periode daarvoor en daarna? Dat is het onderwerp van de reizende tentoonstelling Was im Gedächtnis bleibt - wat in het

geheugen blijft. Foto's en tekeningen geven een beeld van jongeren in Europa. Tot en met 15 november in Universiteit van Utrecht.

Middelburg

De expositie Nederlands-Indië in de Tweede Wereldoorlog geeft vooral een beeld van de gevangenkampen in Zuidoost-Azië. De foto's zijn tot en met 23 november te zien in de Zeeuwse bibliotheek.

Tilburg

De Fin Esko Männikkö is, naar eigen zeggen 'een fotograaf van vissen, honden en oude mannen'. Hij werkte mee aan 'Manifesta 1' in Rotterdam en in De Pont is nu een overzicht van zijn werk te zien met 46

foto's uit de periode 1989-'95. Tot en met 12 januari.

Utrecht

Oude maritieme fotografie bij Toon Peek Photography aan de Oudegracht 295. Tot 16 november foto's uit de periode 1860-'90.

Oud Europa is de titel van een serie zwartwit foto's die Wim Oskam heeft gemaakt tussen 1989 en 1995 in Tsjechoslowakije, Polen, Baltische staten, Roemenië, Hongarije en ex-DDR. Tot en met 22 december in De Kargadoor, Oudegracht 36.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden