FOTOGRAFIE

G.H. Breitner; fotograaf en schilder van het Amsterdamse stadsgezicht toont afdrukken van zijn glasnegatieven die in 1995 in het gemeentearchief werden gevonden (onder meer foto's van het Damrak, het Rokin, de grachten en de Haarlemmerbuurt)....

Amsterdam

Koen Wessing (1942) volgde met zijn camera asielzoekers in Nederland, vanaf hun aankomst tot hun verblijf in asielzoekerscentra of uitwijzing. Het Rijksmuseum toont dertig van deze foto's. Verder van Wessing oud fotowerk dat hij in 1976 voor het Rijksmuseum maakte voor de tentoonstelling 'Andere culturen in Nederland'. Tot en met 31 augustus.

De afgelopen tien jaar werkte Jean Ruiter aan veertien fotoprojecten, onder meer gemaakt in Turkije, Japan en het Zuid-Amerikaanse regenwoud. ACF toont een selectie uit die series. Tot en met 10 mei.

Voor de expositie 'Tropic of Cancer' heeft Eric Hamelink 25 van zijnfoto's opnieuw gefotografeerd. Te zien in Fotogalerie 21/2 bij 41/2, Prinsengracht 356. Tot en met 4 mei.

Le Limousin is een streek in Frankrijk waar Volkskrantfotograaf Wim Ruigrok twee jaar geleden een huisje kocht. De jongste inwoner van het vergrijsde gehucht is 47 jaar. Ruigrok wijdde een serie foto's aan de achterblijvers, 'als in een poging de leegloop van het dorp tegen te houden'. Te zien in Maison Descartes, Vijzelgracht 2a. Van 18 april tot en met 13 juni.

Groningen

A History of Andres Serrano/A History of Sex, de tentoonstelling van de bejubelde en verguisde foto's van de Amerikaanse kunstenaar Andres Serrano is tot en met 19 mei te zien in het Groninger Museum.

USVA Noorderlicht Fotogalerie presenteert een dubbeltentoonstelling met tijdloze en sobere zwartwitstillevens van Hannes Wallrafen en foto's, verhalen en observaties van Barbara Hanlo. Van 19 april tot en met 23 mei.

Leeuwarden

Ooggetuigen is een beeldverslag van de periode 1963-1996 van Koert Dijkstra. Bij Koert Dijkstra, Nieuwestad 75b, van 21 april tot en met 1 juni.

Rotterdam

De Amerikaanse kunstenaar Christopher Williams fotografeert gewone mensen, dieren en dingen zo dat ze 'niet zijn zoals ze zijn'. De tentoonstelling 'For Example: Die Welt ist Schön' toont Williams artistieke verbondenheid met fotografen als Karl Blossfeldt, August Sander en Albert Renger-Patzsch. In Museum Boijmans Van Beuningen, tot en met 25 mei.

Onder de titel (Un)common Places tonen drie fotografen hun werk in het Nederland Foto Instituut. Van de Amerikaanse 'New Topographics'-fotograaf Stephen Shore zijn uit de periode 1973-1993 'a-romantische' foto's van het landschap tussen stad en platteland te zien. Korrie Besems fotografeerde in Polen plekken waar de sporen van de Tweede Wereldoorlog nog zichtbaar zijn. Eugène Atget (1857-1927) legde begin deze eeuw Parijs op foto's vast voordat de stad onder leiding van de architect Hausmann ingrijpend werd gemoderniseerd. Tot en met 11 mei.

In Fotomania, Hoornbrekerstraat 22, hangen foto's die Peter Langeveld 's nachts op Vlieland maakte. Ook is fotowerk van Jacqueline Hassink te zien. Hassink is gefascineerd door plaatsen waar macht wordt uitgeoefend. Zij fotografeerde onder meer de werktafels van koningin Beatrix en de Deense koningin Margarethe II. Tot en met 17 mei.

Rijswijk

Elf fotografen, onder wie Rudi Mol, Conny Huft en Jacqueline van den Boom, exposeren hun werk aan de hand van het thema ruis. Bij Radio West, Van Vredenburchweg 71, tot en met 30 april.

Tilburg

In Galerie Kathareze zijn fotowerken te zien van Ingrid Uyen en Wijnand van Lieshout. Uyen maakt van opsmuk ontdane beelden, Van Lieshout knutselt installaties in elkaar en fotografeert die dan. Nieuwlandstraat 31, tot en met 10 mei.

Uithuizen

Onder de titel 'Bunkers in het Eemsmondgegied' toont Jur Bosboom zijn foto's van bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog in Museum 1939-1945, Dingeweg 1. Tot en met 1 oktober.

Uden

Monniken en monialen; 35 jaar kloosterleven toont foto's van Guus Bekooy, Bertien van Manen en Annie van Gemert die 'iets van het leven geheel gewijd aan God zichtbaar maken'. In het Museum voor Religieuze Kunst, tot en met 1 juni.

Utrecht

Tot begin mei in Hasselblad Image Center de tentoonstelling Shades of Colour, landschapsopnamen van Schotland en Wales, van Armando Jongejan. Savannahweg 69.

In aansluiting op het homo- en lesbisch cultureel festival 'De Roze Lente' brengt de Gemeentebibliotheek een overzichtstentoonstelling van de 'licht erotische' foto's van Teunis Hol. Van 19 april tot en met 29 mei.

Foto's van de Braziliaan Sebastiao Salgado gaan vaak over het brute optreden van de politie in Brazilië tegen de landloze boeren. De tentoonstelling Terra toont een selectie uit zijn foto's. In de Domkerk, vanaf vandaag tot en met 30 april.

Vught

Erich Hartmann, fotograaf bij Magnum, maakte een serie zwartwitfoto's van van voormalige concentratie- en vernietigingskampen in Europa. Bij Stichting Nationaal Monument Kamp Vught, tot en met 29 juni.

Zeewolde

De foto's van Erik Woudstra hebben vaak iets weg van magisch-realistische schilderijen. Theater Gallery Arcade, Raadhuisplein 19-20, wijdt een tentoonstelling aan zijn werk. Van 20 april tot en met 25 mei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden