FOTOGRAFIE

Amersfoort..

Amsterdam

In het Gemeentearchief de tentoonstelling Jacob Olie (1834-1905), fotograaf van negentiende-eeuws Amsterdam. Olie (1834-1905), onderwijzer aan de ambachtsschool, portretteerde Amsterdam met verstilde beelden en stadsrumoer. Luchtballonnen, stoomtreinen en bouwplaatsen figureren op de foto's. Tot en met 16 april.

In Reflex (Weteringschans 79a) een groepstentoonstelling van jonge fotografen, samengesteld door Alex Daniëls. Werk van Raymond Taudin Chabot, Ulla-Mari Lindström, Bart Hendriks, Miloushka Bokma en Morad Bouchakour. Allen zijn onlangs aan een van de Nederlandse kunstopleidingen afgestudeerd. Tot en met 29 februari.

Nieuwe fotowerken van Albert van Westing in De Praktijk (Lauriergracht 96). Tot en met 1 maart.

In Café De Balie tot half maart foto's van Marie-José Jongerius, die zich laat inspireren door 'de ontmoeting'.

Geënsceneerde foto's van Priscilla Bistoen (België) en Ardeshir Sourmehi (Iran/NL) in de Melkweg Galerie (Lijnbaansgracht 234a). Tot en met 13 februari.

In Ayac's (Keizersgracht 166) foto's van Kim Bouvy 'over het bewegen, het stilstaan en het verdwalen'. Tot en met 12 februari.

Foto's van de Apollo ruimtevluchten naar de maan (1968-1972) en nachtelijke scènes van Nederlandse fotografen geëxposeerd in Huis Marseille, Keizersgracht 401, tot en met 26 februari.

Tsja wat zullen we eten van fotojournalist Ben van Meerendonk in de Burcht (voorheen Nat. Vakbondsmuseum), Henri Polaklaan 9, geeft een beeld van het dagelijks leven in Nederland in de eerste jaren na WOII. Tot en met 27 februari.

Eindhoven

Negen deelnemers aan de port-foliocursus 1999/2000 van het Centrum voor de Kunsten Eindhoven exposeren hun foto's in het centrum aan de Stratumsedijk 22. Port-folio, t/m 19 februari.

Groningen

In het Natuurmuseum t/m 12 maart dia's van Antonio Quintero die zich het lot van sledehonden in het Noordwesten van Canada heeft aangetrokken.

Hoorn

Lezers van landelijke en regionale dagbladen zonden ruim 70 duizend foto's in voor Het Fotoboek van de Eeuw. Het Museum van de Twintigste Eeuw, Bierkade 4, toont honderden geselecteerde foto's. Tot en met 12 maart.

Leiden

In het Rijksmuseum voor Volkenkunde hangt werk van de Kassian Cephas, een Indonesische fotograaf aan het hof van de Sultan in Yogyakarta. Ook is er werk van zijn zoon, t/m 24 april. Verder foto's van China gemaakt door Ellen Thorbecke (1932-1935), correspondente van verschillende Berlijnse kranten en later de echtgenote van de Nederlandse ambassadeur aldaar.

Maastricht

Foto's van Rob Lange, 'Rain poetry', in de stadshal Centre Céramique, Avenue Céramique 50, t/m 12 maart.

Nijmegen

In BEAM een fototentoonstelling van Meta de Vries. Onder meer foto's van geënsceneerde, verstilde taferelen waarin zij zelf als een anoniem personage optreedt. Van 6 februari t/m 5 maart.

Rotterdam

Foto's van de Keulse kunstenares Candida Höfer in het Natuurmuseum. Thema's van de expositie 'Natuurruimten': dierentuinen en natuurmusea. Tot en met 30 april.

Portretten van Rineke Dijkstra, Erwin Olaf, August Sander, en Arie Versluis & Ellie Uyttenbroek op de tentoonstelling Schijn en wezen in het Nederlands Foto Instituut. Tot en met 19 maart.

Veendam

In het Veenkoloniaal Museum, Winkler Prinsstraat 5, foto's van Oost-Groningen en het Poolgebied door Bert Veeman t/m 27 februari.

Vlaardingen

Galerie In Beeld (Landstraat 57) presenteert recente fotowerken van Paul & Menno de Nooijer. Tot en met 13 februari.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden