FOTOGRAFIE

Galerie Fotogram, Korte Prinsengracht 33, presenteert foto's van Mostar, over wat zich afspeelde tijdens en na de oorlog. Mostar, om te laten zien wat vergeten wordt zijn foto's van Thom Hoffman en Teun Voeten....

Amsterdam

Het Joods Historisch Museum gedenkt het 50-jarig bestaan van de staat Isräel met een reeks tentoonstellingen. In de tentoonstelling Magnum fotografeert Isräel, wordt aan de hand van foto's van een dertigtal bekende Magnumfotografen een beeld geschetst van de geschiedenis van het land. Foto's van o.a. Robert Capa, George Rodger en James Nachtwey. Tot en met 7 juni.

De tentoonstelling Portretten van Vrouwen in de Melkweg Galerie, brengt werk bijeen van de fotografen Yee Ling Tang (Hong Kong), Anita Khemka (India), Alex Koeleman (Nl) en Virginia H. Diaz, t/m 17 mei.

In de Trappengalerij van Scheltema, Koningsplein 20, de expositie Calle de la Luz, Cuba, foto's die de Haarlemse fotograaf Michel Utrecht in Cuba maakte. Tot en met 29 april.

In het Exposorium van de Vrije Universiteit (De Boelelaan 1105) portretten van Armando, Ger van Elk, W.F. Hermans, Pyke Koch, Lulu Wang en andere schrijvers en kunstenaars, gemaakt door Friso Keuris. Tot en met 6 mei.

In samenwerking met Fotomania in Rotterdam organiseert het Amsterdams Centrum voor Fotografie (Bethaniënstraat 9) een tentoonstelling met werk van Paul C. Bogaers, Marjoleine Boonstra, Wyn Geleynse, Martin Luijendijk en Mels van Zutphen. Tot en met 2 mei.

In het Theatermuseum in het Theater Instituut Nederand een historisch overzicht van de dansfotografie in Nederland. Tot en met 30 augustus. Vrijdag wordt in het instituut het eerste exemplaar overhandigd van het fotoboek met dezelfde titel onder redactie van Ger van Leeuwen en Maartje Wildeman.

Ede

In het Historisch Museum Jerusalem the old city; reizen in het verleden, een fototentoonstelling van de Nederlandse in Marokko geboren fotograaf Salman Ezzammoury. Tot en met 26 april.

Haarlem

Het Spaarnestad Fotoarchief toont foto's die aan het archief zijn geschonken. Volmaakte vondelingen. Een selectie uit nieuwe aanwinsten, t/m 17 mei.

Hooghalen

Vandaag wordt in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork de tentoonstelling Portretten van overleven - getuigen van kamp Westerbork geopend, t.g.v. het verschijnen van het gelijknamige fotoboek. Het boek en de tentoonstelling schetsen een beeld van de overlevenden van concentratiekampen en jodenvervolgingen.

Rotterdam

Fotografe Marrie Bot legde in Een laatste groet uitvaart- en rouwrituelen vast van multicultureel Nederland. De tentoonstelling omvat een selectie van 100 zwartwitfoto's uit het gelijknamige fotoboek, t/m 31 december.

Het Goethe-Institut, 's-Gravendijkwal 50-52, presenteert fotografische werken van Tamara Grcië, van 18 april t/m 8 mei.

Chasing Shadows is een tentoonstelling van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Santu Mofokeng in het Nederlands Foto Instituut. Hij werkt mee aan een project 'Black Photo Album/Look at me, 1890-1950'. Daarin verzamelt hij Afrikaanse familiefoto's ten behoeve van een foto-archief dat tegenwicht moet bieden aan de 'koloniale' fotografische traditie, t/m 10 mei.

In het Nederlands Foto Instituut fotografisch werk, waaronder collages, en getekende schrijversportretten van Paul Citroen. Tot en met 10 mei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden