FOTOGRAFIE

'Women of Allah', een foto van de Iraanse Shirin Neshat, in de Der Aa-kerk, Groningen...

FOTOGRAFIE

Amersfoort

Fotografen ontmoeten Mondriaan heet de tentoonstelling in het Mondriaanhuis (Kortegracht 11) met werk van tien fotografen, onder wie Cas Oorthuys, die Mondriaan in de jaren dertig in zijn Parijse atelier vastlegde, André Kertesz, die twee brillen en de pijp van Mondriaan fotografeerde, George Platt Lynes en Arnold Newman. Tot en met 4 januari.

Amsterdam

Tijdens een treinreis door Siberië en het Verre Oosten schoot Loodwicks Press Images de serie 'Staten' bij elkaar; fotografische registraties rondom één persoon, waarbij meerdere beelden op een vel lichtgevoelig papier worden afgedrukt. In Aschenbach Galerie (Bilderdijkstraat 165C) van 27 september t/m 2 november.

Light Sources heet de tentoonstelling in Galerie Paul Andriesse (Prinsengracht 116) met nieuw werk van de Amerikaan James Welling. Tot en met 18 oktober.

In NewMetropolis, het gebouw boven op de IJtunnel, de tentoonstelling All Human Life, foto's uit de collectie Hulton-Getty. Het zijn 'vergeten' persfoto's uit deze en de vorige eeuw. Met werk van Cecil Beaton, Bill Brandt, André Kertèsz en minder bekende fotografen. Tot en met 4 oktober.

In de Melkweg Galerie European Visions of Sensuality, gezien door de ogen van een Japanse vrouw. Met foto's van Karin Székessy, Jaschi Klein, Christiane Marek, Marina Cox, Marlo Broekmans, Toto Frima, Cindy Marler en Gladys. Tot en met 3 oktober.

De Israëlische kunstfotograaf Chanan Getraide toont onder de titel 'Landschappen Landschatten' zijn 'expeditie door het Israëlische natuurlandschap' tot en met 5 oktober in De Plantage, Utrechtsestraat 130.

Den Haag

In het nieuwe gebouw van de Haagse Hogeschool, is de fotocollectie van de Hogeschool te zien met 130 foto's van onder anderen Teun Hocks, Andreas Gursky en Anton Corbijn. Johanna Westerdijkplein 75, voor onbepaalde tijd.

In Galerie Van Kranendonk (Westeinde 29) exposeert fotograaf Jannes Linders (1955) tot en met 30 oktober.

Eindhoven

De tentoonstelling 'Clairvaux - Bewaken, Vergeven, Straffen en Leven' toont foto's van de Franse Jacqueline Salmon. In galerie Pennings (Geldropseweg 61B), tot en met 11 oktober.

Emmen

De tentoonstelling De Zilveren Camera 1996 toont zo'n 150 foto's uit 10 categorieën van prijswinnende en genomineerde fotojournalisten. Met werk van onder anderen Petterik Wiggers, fotojournalist van het jaar 1996, Martijn Beekman, winnaar van De Zilveren Camera en Martijn van de Griendt, oeuvre-prijswinnaar voor fotojournalisten onder de dertig jaar. Tot en met 19 oktober in Centrum Beeldende Kunst/Bruggebouw/Brug2.

Enschede

Enigszins surrealistische werken van Inez Lenders zijn te zien in Fotogalerie Objectief (Walstraat 33) van 26 september t/m 23 oktober.

Goes

Fotowerken van Richard Kent Howie in Galerie Van den Berge (Wijngaardstraat 3). Tot en met 4 oktober.

Groningen

'De Hof van Eden' is het thema van de hoofdtentoonstelling van de fotomanifestatie Noorderlicht. Negentien fotografen uit binnen- en buitenland tonen in de Der Aa-kerk hun visie op het paradijs en de schoonheid der dingen, naast de tentoonstelling 'Unbeschreiblich Weiblich', waarin dertien fotografen en kunstenaars hun visie op 'de vrouw' en 'het vrouwelijke' geven. Voorts presentaties en workshops in twintig galeries, het Groninger Museum en het Centrum Beeldende Kunst. Tot en met 12 oktober. Op 26 september is er in USVA (Munnekeholm 10) een seminar over de laatste ontwikkelingen in de fotografie.

In het Groninger Museum t/m 2 november recente modefotografie (1996/1997) van Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin.

Nijmegen

Het Nieuwste/Het Beste is een tentoonstelling in Villa Lila (In de Betouwstraat 9) die de nieuwste ontwikkelingen toont in de mannenfotografie. Het werk van negen fotografen is te zien tot en met 8 oktober.

Rotterdam

Photowork(s) in Progress is een internationaal fotografieproject dat de documentaire fotografie wil stimuleren. In het Nederlands Foto Instituut de eerste resultaten, Constructing Identity, met werk van Rineke Dijkstra (NL), Wendy Ewald (VS) en Paul Seawright (GB). Tot en met 26 oktober.

Met ruim 200 foto's geeft De Kunsthal een globaal overzicht van het werk van Edward Steichen (1879-1973). Zijn grootste roem verwierf hij tussen 1923 en 1938 met zijn werk voor Vanity Fair. Steichen fotografeerde vooral kunstenaars en hun werk, onder wie Auguste Rodin, Marlène Dietrich en Thomas Mann. Tot en met 30 november. Voorts in de Kunsthal werk van de Oostenrijkse fotografe Inge Morath (1923), een van de eerste leden van het foto-agentschap Magnum. Morath maakte reisreportages door tientallen landen. Op de tentoonstelling zijn voornamelijk foto's te zien die Morath in Europa en Rusland maakte. T/m 30 november.

Sassenheim

Dans is het centrale thema van de foto-expositie van Sonja van Driel in het Sassenheimse gemeentehuis. Tot en met 31 oktober.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden