FOTOGRAFIE

Ter voorbereiding op de derde World Press Photo Joop Swart Masterclass - een uitwisseling tussen ervaren professionals en beginnende fotografen - maakten twaalf jonge, internationale fotografen deze zomer foto's met het thema 'Buren'....

Amsterdam

'Achter glas' is de titel van een foto-expositie van J.A.A. Abbing. Hij combineert fotografie met gebogen en geëtst glas en andere materialen, wat leidt tot 'intrigerende twee- en driedimensionale objecten'. In fotogalerie 21/2 bij 41/2, t/m 8 februari.

Enschede

In Foto Galerie Objektief twee exposities over vergankelijkheid, met werk van Ineke Oostveen enMeta van Arkel. Ineke Oostveen brengt de vergankelijkheid in beeld via mythologische en religieuze thema's. Zij fotografeert zichzelf, maar de foto's zijn geen zelfportretten. Meta van Arkel zoekt de vergankelijkheid buiten, in verval en afgestorven materie. Van 1 tot en met 27 februari.

Groningen

Theo Derksen exposeert in Usva Noorderlicht Fotogalerie (Munnekeholm 10) in Groningen, van 1 tot en met 28 februari. Twee series: 'Brieven aan mijzelf' (waarin de innerlijke reflectie centraal staat) en reisfoto's uit Noord-Afrika, Turkijke en India.

Maastricht

Stichting l'Affaire, die exposities en debatten organiseert, en theater La Bonbonnière tonen werk van Erwin Olaf uit de serie Chessmen in La Bonbonnière, ter ere van de heropening van het theater. Achter de Comedie 1. Tot en met 7 februari.

Middelburg

Barbara Jean zou de bouw van het Centrum voor Beeldende Kunst, ontworpen door Aldo en Hannie van Eyck, vastleggen. Maar de plannen hiervoor verdwenen in de prullenbak. Dus fotografeerde ze, vanuit een raam in haar huis, kinderen, buurtbewoners, gemeentewerkers, het licht van de seizoenen, de uren van de dag. Een selectie uit de honderden foto's die ze nam, hangt onder de titel Fata Morgana in de Zeeuwse Bibliotheek, Kousteensedijk 7. Tot en met 8 februari.

Rotterdam

In het Goethe Institut fotowerken van Andreas Weinand. Over Duitse volksfeesten, een jongerenkliek, en vooral: de eigen (Duitse) identiteit. Van 1 tot en met 22 februari.

In de Kunsthal Still Time, overzicht van werk van de Amerikaanse fotografe Sally Mann. Een oeuvre van 25 jaar stillevens, landschappen en portretten. Over 'Immediate Family', een serie over haar drie jonge kinderen, ontstond zeven jaar geleden in de VS commotie omdat de kinderen naakt zijn en een volwassen sensualiteit uitstralen, t/m 23 februari.

In het Nederlands Foto Instituut Hedendaagse studioportretten uit Delhi, een uitgebreide selectie uit de verzameling van fotograaf, criticus en tentoonstellingsmaker Satish Sharma (t/m 16 maart).

Eveneens in het Nederlands Foto Instituut Face to Face, klassiek studiowerk gecombineerd met videoportretten en conceptueel werk. Met werk van Rineke Dijkstra, Chris Harrison, Roland Fischer, Romy Finke, To San en Joachim Schmid. De expositie is te zien tot en met 16 maart.

Museum Boijmans Van Beuningen combineert een expositie rond het boek 'Impressions d'Afrique' van de excentrieke Fransman Raymond Roussel met foto's van Paul Bowles. De nu 86-jarige Bowles heeft sinds hij 1949 in Tanger kwam wonen Marokko gefotografeerd. Woestijndorpen, de bewoners, maar ook Bowles' Amerikaanse vrienden, vastgelegd in zwart-wit. Tot en met 16 maart.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden