FOTOGRAFIE

Amersfoort..

Amsterdam

'Zielsverwanten in de fotografie' in Huis Marseille (Keizersgracht 401) toont werk van de Victoriaanse kunstenares Clementina Lady Hawarden (1822-1865) en de hedendaagse kunstenares Sarah Jones (1959). De studies in licht en expressie die Lady Hawarden van haar dochters maakte, weerspiegelen in Sarah Jones' zorgvuldig geënsceneerde portretten van jonge vrouwen in kamers en tuinen.

Een overzicht van het werk van Jasper Wiedeman van de afgelopen drie jaar. In het Centrum voor Fotografie (Bethaniënstraat 9), t/m 25 maart.

Op de tentoonstelling Stadsbeelden: zwartwitlandschappen van Gabriele Basilico en Beat Streuli's monumentale kleurenfoto's van mensen in moderne metropolen. Tot en met 16 april in het Stedelijk Museum.

Melkweg Galerie, Lijnbaansgracht 234a, presenteert portretseries van Corstiaan Jansen, Marianne van de Boogaard, René de Haan, en Adriënne M. Norman, 15 maart t/m 9 april; nog t/m 12 maart in de Melkweg Galerie Fieldwork, Magnum toont Artsen Zonder Grenzen, een eerbetoon aan e volken in nood overal ter wereld. Zeven fotografen van het prestigieuze agentschap Magnum vergezelden de vrijwilligers van AZG op hun missies in Kosovo, Italie, Tibet, Roemenië, Colombia en Afrika.

In het Gemeentearchief de tentoonstelling Jacob Olie (1834-1905), fotograaf van negentiende-eeuws Amsterdam, t/m 16 april.

Eindhoven

In het Centrum voor de kunsten (Stratumsedijk 22) de tentoonstelling 'Tweeluik': de series 'De gevoileerde blik' en 'Surfacing-into the deep' van de Eindhovense fotograaf Tom Franken.

Leeuwarden

Recente fotowerken van Frank van der Salm op de expositie 'Not there but here', tot en met 9 april in Buro Leeuwarden (Turfmarkt 11).

Rotterdam

Fotoproject 'Japanese Commuters' van de Britse fotograaf Martin Parr. Parr fotografeerde slapende forensen in de metro van Tokyo. Een even vervreemdende als hilarische confrontatie met een typisch Japanse fenomeen, t/m 26 maart in de Kunsthal.

Portretten van Rineke Dijkstra, Erwin Olaf, August Sander, en Arie Versluis & Ellie Uyttenbroek op de tentoonstelling Schijn en wezen in het Nederlands Foto Instituut. Tot en met 19 maart.

Utrecht

Opgenomen 1850-1920 biedt een nog niet eerdere vertoonde selectie uit de grote fotoverzameling van de Universiteit van Utrecht, t/m 6 november in het Universiteitsmuseum (Lange Nieuwstraat 106); een verzameling medisch historische foto's en recent werk van fotograaf Paul Kooiker; 'Utrechtse krop', t/m 15 augustus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden