FOTOGRAFIE

Collectief Foto-quatro exposeert werk in galerie Arts Place, Spuistraat 2. Finale sjo 1997, t/m 30 januari. Galerie 21/2 bij 41/2, Prinsengracht 356, toont foto's van Freek van Arkel die hij maakte van Europa's grootste zeehaven, Rotterdam....

Amsterdam

Een intiem en indringend beeld van Antillianen in Nederland wordt geschetst op de fototentoonstelling Speransa in de Melkweg Galerie. De serie werd gemaakt door Jeanette Bos. Tot en met 15 februari.

In Centrum De Oude Gracht, Keizersgracht 218, een fototentoonstelling van Claire Felicie die het liturgische leven in de O.L. Vrouwekerk in Amsterdam in beeld bracht. Tot en met 13 april.

De Franse fotograaf Frédéric Brenner is de eerste fotograaf die het in alle openheid heeft aangedurfd om een joodse fotoreportage te maken. Het risico om van stereotypering of zelfs racisme beschuldigd te worden, nam hij voor lief. Het Joods Historisch Museum wijdt een tentoonstelling aan zijn foto's, t/m 8 februari.

Zeldzame, nooit eerder getoonde maritieme foto's zijn bijeengebracht voor de expositie Photographs & Memories. Van zoutdrukken uit 1845 tot modern werk. In het Scheepvaartmuseum, t/m 1 maart 1998.

Den Bosch

De foto's die Reinout van den Bergh maakte van Bhutan, Benin en Costa Rica, geven een indringend beeld van drie zeer verschillende culturen en de doorslaggevende rol die godsdienst er in speelt. Land en religie, t/m 8 maart in het Noordbrabants Museum.

Den Haag

In het Haags Gemeentearchief foto's van persfotograaf Theo Meijer die vooral zijn sporen verdiend heeft in de politieke fotografie maar ook veel gebeurtenissen in het Haagse heeft vastgelegd. Tot en met 28 februari.

Het Museon, Stadhouderslaan 41, toont driehonderd natuurfoto's uit 1996 en 1997, die werden bekroond in The Wildlife Photographer of the Year Competition. Tot en met 1 maart 1998.

In het nieuwe gebouw van de Haagse Hogeschool, is de fotocollectie van de Hogeschool te zien met 130 foto's van onder anderen Teun Hocks, Andreas Gursky en Anton Corbijn. Johanna Westerdijkplein 75, voor onbepaalde tijd.

Enschede

In Fotogalerie Objektief de thematentoonstelling 'Textiel', met werk van onder anderen Hans Beerens, Mars Vos, Michiel ter Haaren en Rob Lucas.

Haarlem

Spaarnestad Fotoarchief heeft een nieuw onderkomen aan Groot Heiligland 47 en viert dat onder meer met een tentoonstelling: Oponthoud in Oslo, constructies & verhalen, samengesteld door Leo Divendal. Tot en met 1 maart.

IJzendijke

Het kleine Zeeuwse dorp IJzendijke is wat de vijf fotografen die exposeren in het Streekmuseum, bindt. Foto's van modefotograaf Roger Neve (woonachtig in New York, maar geboren in IJzendijke), fotojournalist Peter Verdurmen groeide er op, en Wimo Evertz, Patrick Verwire en Daniel Lijbaert wonen er momenteel. Tot en met 28 maart.

Leiden

Het Centrum Beeldende Kunst exposeert foto's van Taco van der Eb. Hij bracht Leiden Cultuurstad 97 in beeld - waarvan ook een fotoboek is samengesteld, dat onlangs is verschenen.

Het Rijksmuseum voor Volkenkunde presenteert in het kader van de grote tentoonstelling 'Naar Tibet met Kuifje', t/m 3 augustus, foto's Anette den Ouden die zeven maanden in Tibet verbleef en er fotografeerde. Tot en met 13 april.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum een expositie van 'sociale fotografie' van Cas Oorthuys, John Lambrichts, Ton Huijbers en Nol Pepermans. Tot en met 1 februari.

Rotterdam

Vijf Oostenrijkse fotografen presenteren hun werk in galerie Fotomania, Hoornbrekerstraat 22. R'dam-Wien, t/m 8 februari.

In de tentoonstelling Dismal Science in het Nederlands Foto Instituut zijn acht fotografieprojecten bijeengebracht van de Amerikaanse kunstenaar, fotohistoricus, criticus en schrijver Allan Sekula. Sekula richt zich in zijn werk vooral op documentaire fotografie. Tot en met 25 januari.

In de fotogalerie van de Kunsthal, t/m 1 februari werk van de Belgische fotograaf Dirk Braeckman die met zijn foto's de ogenschijnlijk karakterloze 'transferruimtes' in beeld bracht, zoals gangen, hotelkamers, wachtlokalen en zijstraten.

Spanbroek

In het Frisia Museum, het museum voor Magisch Realisme aan de Spanbroekerweg 162, een tentoonstelling van foto's van Paul Huf. Van 19 januari t/m 14 juni.

Utrecht

Bij Ton Peek Photography, Oude Gracht 295, t/m 28 februari foto's van Gisèle Freund.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden