FOTOGRAFIE

Amsterdam..

Tom Stappers exposeert veertig foto's van Houseparties, t/m 26 oktober in Fotogram, Korte Prinsengracht 33.

Daan van Golden, Albert Londe en Rini Hurkmans exposeren t/m 21 november in het pas geopende Huis Marseille, Keizersgracht 401.

PS, Leidsekade 60, presenteert foto's van Ben Judd, waarin professionele naaktmodellen in huiselijke decors een haast onschuldige rol verbeelden. Tot en met 31 oktober.

Tsja wat zullen we eten van fotojournalist Ben van Meerendonk in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis geeft een beeld van het dagelijks leven in Nederland in de eerste jaren na WOII. Tot en met 27 februari.

Verhalen die het leven schreef is een solo-expositie van de Duitse Judith Samen in het kader van Kunst.nrw.nl. In de Melkweg Galerie, t/m 31 oktober.

Amersfoort

Fotoforum presenteert in de Elleboogkerk een serie portretten van Elvisbezoekers op Graceland door Auke Vleer. Tot en met 7 november.

Breda

Prima secunda, betekenis op het tweede gezicht, foto's van Sophie Apécéchéa, Paul C. Bogaers, Maartje Frenken en Marloes Hoogenstraaten in de Nieuwe Brabantse Kunst Stichting, Reigerstraat 16, tot en met 24 oktober.

Delft

In het Legermuseum de fototentoonstelling De Boerenoorlog. Nederlandse fotografen aan het front. Beroepsfotografen legden 100 jaar geleden de strijd vast die de Boeren in Zuid-Afrika tegen de Engelsen voeren. Van 9 oktober t/m 23 januari.

Den Haag

In het Museon t/m 25 oktober de tentoonstelling Tibet in the Picture, foto's van Thom Hoffman, aangevuld met voorwerpen uit de collectie.

Groningen

Noorderlicht is een van de grootste fotomanifestaties van Nederland. De hoofdexposities zijn in de Der AaKerk en de Korenbeurs, waar werk van dertig fotografen hangt, o.a. van Lee Friedlander, Anton Corbijn, Johan van der Keuken en Adriënne van Eekelen. Verder doen veel galeries in Groningen mee. Zo presenteert Bert Sissingh zijn werk in Galerie Ziegler, Sledemennerstraat 13, t/m 31 oktober. Zilverwerk, een collectief van jonge fotografen, exposeert tot en met 24 oktober in galerie Pictura, Martinikerkhof 26. In Galerie Sign, Winschoterkade 10, t/m 31 oktober foto's van Gerard Fox en dia's van Jane Bendix.

Oh Tokyo! (I'm on my way) is een expositie tot en met 31 oktober van foto's van Japan door Thom Hoffman in fotogalerie Lichtzone, Oude Kijk in 't Jatstraat 36. Verder in het Centrum Beeldende Kunst, tot en met 31 oktober: Loodwicks Press Images zocht en fotografeerde Groningse helden en hun bijzondere plekken in de stad; Marrie Bot maakte foto's over rouwrituelen en Els Brouwer ensceneerde fotografische beelden waarin herkenbare zaken loskomen van hun betekenis.

Haarlem

Striptekenaar Joost Swarte mocht uit het fotoarchief van uitgeverij Spaarnestad in Haarlem een tentoonstelling samenstellen over de jaren vijftig en zestig. Moving and Roaring, t/m 24 oktober in de Vleeshal.

Leeuwarden

Martine Stig gebruikt 'amateurkiekjes' als uitgangspunt voor haar foto's, maar laat voor de kijker wel iets te raden over. In het Fries Museum is t/m 12 december een expositie over verloren liefdes te zien.

Rotterdam

De Kunsthal toont met Enduring Spirit 24 portretten door Phil Borges, die zich richt op bedreigde culturen en stammen in onder meer Tibet, Ethiopië en Mexico. Tot en met 21 november.

Nederlands Foto Instituut: Hannes Wallrafen bewerkte foto's uit de albums van Geldropse families in de jaren vijftig en zestig (Kleine Zaal), t/m 7 november; Onuitwisbaar beeld toont foto's van gebieden na oorlog en genocide door Simon Norfolk en Gilles Peress, o.a. van de massagraven in Bosnië. Warchild liet kinderen in oorlogsgebieden hun leven fotograferen met wegwerpcamera's. Tot en met 3 november.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden