FOTOGRAFIE

Amersfoort..

Leo Divendal weet tuinen zo te fotograferen dat het abstracte landschappen lijken. FotoForum in de Elleboogkerk toont Divendals fotografie. Garden-frame, t/m 19 november.

Amsterdam

In de Melkweg Galerie een (onbedoeld postuum) eerbetoon aan popfotograaf Nico van der Stam, die onlangs overleed. Van der Stam fotografeerde onder meer voor Hitweek, Muziek Express en hij werd vooral bekend door de popfoto's in de Rijam schoolagenda. De Bintangs in je Rijam, t/m 29 oktober.

Het Exposorium (De Boelelaan 1105) toont vijftig foto's van Russische fotografen onder wie Alexander Rodchenko. Rodchenko richtte in 1928 de Oktjabr-groep op, één van de belangrijkste bewegingen voor fotografie en cinematografie in die jaren in Rusland. De foto's zijn afkomstig uit het Russische staatsarchief. Tot en met 17 november.

De Noordzee is bron van inspiratie voor vele generaties van Nederlandse fotografen. De Nieuwe Kerk presenteert 150 originele foto's van de Nederlandse kuststrook, hoogtepunten uit de Nederlandse fotogeschiedenis, t/m 22 oktober.

Eindhoven

Zeven Magnum-fotografen (Carl De Keyzer, John Vink, Paul Fusco, Alex Majolo, Chien-Chi Chang en Fernando Scianna) reisden op verzoek van Artens Zonder Grenzen mee naar onder meer Tibet, Soedan, Colombia, Kossovo en Angola. Het Centrum voor de Kunsten, Stratumsedijk 22, toont hun werk. Fieldwork, van 7 oktober t/m 11 november.

Groningen

Noorderlicht: Africa inside in het Fries Museum is de hoofdtentoonstelling op fotofestival Noorderlicht. De tentoonstelling biedt een introductie op hedendaags werk van fotografen uit Benin, Mali, Nigeria, Madagascar, Senegal en Ivoorkust. Tot en met 26 november.

Noorderlicht: in het Princessehof de Marokko-serie van de Engelse fotograaf Albert Watson, beroemd van zijn werk voor Rolling Stone en Vogue. Verder is er werk tentoongesteld van de Afrikaanse fotografen als Angèle Etoundi Essamba, Gigi Cohen en van Chris Webster (t/m 22 oktober.

Rotterdam

Nederlands Foto Instituut (Witte de Withstraat 63): Een blik van verstandhouding toont hedendaagse fotografie uit Canada, t/m 5 november; Andrea Stultiëns. Andere uitzichten, Rotterdam en de binnenvaart is het resultaat van een documentaire foto-opdracht die jaarlijks aan een Rotterdamse fotograaf wordt gegeven. Tot en met 5 november.

Kunsthal: fotografe Germaine Krull (1897-1985) heeft zowat alle paden in de fotografie wel bewandeld. De Kunsthal toont een overzicht van deze bewogen fotografe, t/m 22 oktober.

Utrecht

Ton Peek Photography, Oude Gracht 295, toont foto's van Auguste Rosalie Bisson, van zijn reis naar Pisa en Rome in 1855. Tot en met 11 november.

Opgenomen 1850-1920 biedt een nog niet eerdere vertoonde selectie uit de grote fotoverzameling van de Universiteit van Utrecht, t/m 6 november in het Universiteitsmuseum (Lange Nieuwstraat 106).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden