FOTOGRAFIE

Fotografen ontmoeten Mondriaan heet de tentoonstelling in het Mondriaanhuis (Kortegracht 11) met werk van tien fotografen, onder wie Cas Oorthuys, die Mondriaan in de jaren dertig in zijn Parijse atelier vastlegde, André Kertesz, die twee brillen en de pijp van Mondriaan fotografeerde, George Platt Lynes en Arnold Newman....

Amersfoort

Amsterdam

In de Oude Kerk de tentoonstelling Amsterdam in zilver: Breitner en tijdgenoten; Amsterdamse stadsgezichten 1856-1925, met afdrukken van de onlangs ontdekte glasnegatieven van G.H. Breitner. Daarnaast wordt werk van tijdgenoten als Jacob Olie, Bernard Eilers en Pieter Oosterhuis gepresenteerd. Tot en met 10 december.

Met zijn camera volgde Pieter Boersma de ontwikkeling van het 30-jarig Instant Composers' Pool van Micha Mengelberg en Han Bennink. Een verslag in het Stedelijk Museum, t/m 30 november. Verder in het Stedelijk Museum Poses, foto's uit de collectie van het Stedelijk Museum, t/m 4 januari. Dit weekeinde voor het laatst het film/foto-project van Johan van der Keuken.

Arnhem

De geschiedenis van de Indonesische stad Medan wordt getoond op de fototentoonstelling Medan - Beeld van een stad in museum Bronbeek. De tentoonstelling wordt gehouden n.a.v. de verschijning van het gelijknamige boek. Van 14 november t/m 11 januari.

Den Haag

In het Haags Gemeentearchief foto's van persfotograaf Theo Meijer die vooral zijn sporen verdiend heeft in de politieke fotografie, maar ook veel historische gebeurtenissen in het Haagse heeft vastgelegd. Van 19 november t/m 28 februari.

Het Museon, Stadhouderslaan 41, toont driehonderd natuurfoto's uit 1996 en 1997, die werden bekroond in The Wildlife Photographer of the Year Competition. Tot en met 1 maart 1998.

Eindhoven

Museum Kempenland wijdt een tentoonstelling aan de foto's die Philips-topman Wim Isphording tijdens vele buitenlandse reizen maakte van het boeddhisme. De wereld van het boeddhisme, van 15 november t/m 11 januari.

Groningen

De Mexicaanse fotograaf Nancho López geniet in eigen land grote bekendheid als documentairefilmer en fotograaf van het Mexicaanse straatleven. In het Harmoniegebouw een tentoonstelling van zijn foto's, van 13 november t/m 18 december.

In de Der Aa-Kerk een bijzondere fototentoonstelling. Vijfentwintig burgemeesters uit de provincie moesten landschapfotograaf Manfred Kleiter de in hun ogen mooiste plekjes van hun gemeente laten zien. Van 13 november t/m 4 december.

IJzendijke

Het kleine Zeeuwse dorp is wat de vijf fotografen van wie werk getoond wordt in het Streekmuseum, bindt. Foto's van modefotograaf Roger Neve (woonachtig in New York, maar geboren in IJzendijke), fotojournalist Peter Verdurmen groeide er op, en Wimo Evertz, Patrick Verwire en Daniel Lijbaert wonen er momenteel. Van 15 november t/m 28 maart.

IJsselstein

De tentoonstelling Het contrast in het Stadsmuseum, Walkade 2, geeft een overzicht van de laatste drie lichtingen van de Stichting VakFotografie Nederland. Van 15 november t/m 14 december.

Rotterdam

In Portraits in MK Expositieruimte, Witte de Withstraat 53, komt werk van vier Duitse en Oostenrijkse fotografen aan bod. Bernhard Prinz maakte portretten van kinderen met een androgyne uitstraling, Christopher Steinbrener plakte portretten op identieke kopvormen van gips, Beat Streuli portretteerde tieners, en van Thomas Wörgöter worden foto's gepresenteerd uit de serie 'Vater und Sohn'. Van 15 november tot en met 21 december.

In het Nederlands Foto Instituut t/m 7 december twee tentoonstellingen. 'Friendship' toont werk van twaalf jonge fotografen die meededen aan de World Press Photo Joop Swart Masterclass rond het thema 'vriendschap'. Verder heeft het NFI journalist Herman Hoeneveld een keuze laten maken uit 'actuele, gezichtsbepalende fotografie' uit zes landelijke Nederlandse dagbladen, t/m 7 december. Zaterdag is er een internationaal symposium over de opleiding tot fotojournalist. Sprekers zijn docenten fotojournalistiek Daniel Meadows (School of Journalism Newport) en Paul Babeliowski (School voor Journalistiek Utrecht). Aanvang 13 uur.

Met ruim 200 foto's geeft De Kunsthal een globaal overzicht van het werk van Edward Steichen (1879-1973), t/m 30 november. Tegelijkertijd een tentoonstelling van het werk van de Oostenrijkse fotografe Inge Morath (1923), een van de eerste leden van het foto-agentschap Magnum, t/m 30 november.

Tilburg

Fotografie en poëzie komen samen in Dichterlijke natuur in Brabant, een tentoonstelling met werk van Ronald Peeters in het Milieu Educatie Centrum Midden-Brabant aan de Spoorlaan. Van 15 november t/m 4 januari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden