FOTOGRAFIE

In het Amsterdams Historisch Museum t/m 4 januari een retrospectief van Ed van der Elsken (1925-1990) waarin voor het eerst zijn foto's in relatie met zijn films worden gepresenteerd....

Amsterdam

Het Amsterdams Centrum voor Fotografie, Bethaniënstraat 9, wijdt zo nu en dan een tentoonstelling aan autonome fotografie, waarbij de grens tussen fotografie en beeldende kunst diffuus is. Tot en met 20 december is er recent werk te zien van Rommert Boonstra, Johannes Ruiter, Annabel Oosteweeghel en Irene Dral.

In de Oude Kerk Amsterdam in zilver: Breitner en tijdgenoten; Amsterdamse stadsgezichten 1856-1925, met afdrukken van de onlangs ontdekte glasnegatieven van Breitner. Daarnaast werk van tijdgenoten als Jacob Olie, Bernard Eilers en Pieter Oosterhuis (t/m 10 december).

Photographs & Memories, van zoutdrukken uit 1845 tot modern werk, in het Scheepvaartmuseum, t/m 1 maart.

Joodse fotoreportages van Frédéric Brenner in het Joods Historisch Museum, t/m 8 februari.

Foto's van Suriname van Rman (pseudoniem voor Herman van Triest) hangen in WP5 (Nieuwe Uilenburgerstraat 5), t/m 15 december.

In het Stedelijk Museum Poses, foto's uit de collectie van het Stedelijk Museum, t/m 4 januari.

Den Haag

In het Haags Gemeentearchief foto's van Theo Meijer die vooral zijn sporen verdiende in de politieke fotografie. Tot en met 28 februari.

Eindhoven

Museum Kempenland wijdt een tentoonstelling aan de foto's die Philips-topman Wim Isphording tijdens vele buitenlandse reizen maakte van het boeddhisme. De wereld van het boeddhisme, t/m 11 januari.

Enschede

Fotoclub De Zoeker bestaat vijftig jaar en presenteert werk van acht van zijn leden in Fotogalerie Objektief, t/m 20 december.

Groningen

De Mexicaanse fotograaf Nancho López geniet in eigen land grote bekendheid als documentairefilmer en fotograaf van het Mexicaanse straatleven. In het Harmoniegebouw een tentoonstelling van zijn foto's, t/m 18 december.

Maastricht

Architectuurfotografie t/m 18 december in de Academie van Bouwkunst, Tongersestraat 49a.

In het Bonnefantenmuseum 'sociale fotografie' van Cas Oorthuys, John Lambrichts, Ton Huijbers, t/m 1 februari.

Rotterdam

Ilona Kamps exposeert bij Capi Lux Vak (Abraham van Stolkweg 48) een serie 'illustratieve pack-shots'. Van 28 november t/m 16 januari.

In Portraits in MK Expositieruimte, Witte de Withstraat 53, komt werk van vier Duitse en Oostenrijkse fotografen aan bod. Bernhard Prinz maakte portretten van kinderen met een androgyne uitstraling, Christopher Steinbrener plakte portretten op identieke kopvormen van gips, Beat Streuli fotografeerde tieners, en van Thomas Wörgöter worden foto's gepresenteerd uit de serie 'Vater und Sohn'. Tot en met 21 december.

In het Nederlands Foto Instituut t/m 7 december Friendship, de resultaten van de World Press Photo Joop Swart Masterclass over vriendschap, en presentatie van 'actuele, gezichtsbepalende fotografie' uit zes Nederlandse landelijke dagbladen, gekozen door journalist Herman Hoeneveld.

Weesp

De M-31a Gallery bestaat op 1 december een jaar en viert dat met een terugblik en een voorproefje. Met werk van Dirk W. de Jong, Elke H. Bücheler, Christiaan H. Hobert e.a. Flashback '97-Preview '98, t/m 31 december.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden