FOTOGRAFIE

In Centrum De Oude Gracht, Keizersgracht 218, een fototentoonstelling van Claire Felicie die het liturgische leven in de O.L. Vrouwekerk in Amsterdam in beeld bracht....

Amsterdam

In het Amsterdams Historisch Museum een retrospectief van Ed van der Elsken (1925-1990) waarin voor het eerst zijn foto's in relatie met zijn films worden gepresenteerd. De foto's en films zijn naar belangrijke thema's gerangschikt: kunst, Amsterdam, Parijs, gezin, reizen, natuur. Leve ik, t/m 4 januari.

Galerie 21/2 bij 41/2 exposeert onder meer portretten en stillevens van Koos Breukel, van 12 december t/m 10 januari.

Het Amsterdams Centrum voor Fotografie, Bethaniënstraat 9, wijdt zo nu en dan een tentoonstelling aan autonome fotografie, waarbij de grens tussen fotografie en beeldende kunst diffuus is. Tot en met 20 december recent werk van Rommert Boonstra, Johannes Ruiter, Annabel Oosteweeghel en Irene Dral.

De Franse fotograaf Frédéric Brenner is de eerste fotograaf die het in alle openheid heeft aangedurfd om een joodse fotoreportage te maken. Het risico om van stereotypering of zelfs racisme beschuldigd te worden, nam hij voor lief. Het Joods Historisch Museum wijdt een tentoonstelling aan zijn foto's, t/m 8 februari.

In het Stedelijk Museum Poses, foto's uit de eigen collectie, tot en met 4 januari.

Zeldzame, nooit eerder getoonde maritieme foto's zijn bijeengebracht voor de expositie Photographs & Memories. Van zoutdrukken uit 1845 tot modern werk. In het Scheepvaartmuseum, t/m 1 maart.

Den Haag

Het Museon, Stadhouderslaan 41, toont driehonderd natuurfoto's uit 1996 en 1997, die werden bekroond in The Wildlife Photographer of the Year Competition. Tot en met 1 maart.

In het nieuwe gebouw van de Haagse Hogeschool, is de fotocollectie van de Hogeschool te zien met 130 foto's van onder anderen Teun Hocks, Andreas Gursky en Anton Corbijn. Johanna Westerdijkplein 75, voor onbepaalde tijd.

Enschede

Fotoclub De Zoeker bestaat vijftig jaar en presenteert werk van acht van zijn leden in Fotogalerie Objektief, t/m 20 december.

Groningen

De Mexicaanse fotograaf Nancho López geniet in eigen land grote bekendheid als documentairefilmer en fotograaf van het Mexicaanse straatleven. In het Harmoniegebouw een tentoonstelling van zijn foto's, t/m 18 december.

Haarlem

Spaarnestad Fotoarchief heeft een nieuw onderkomen aan Groot Heiligland 47 en viert dat onder meer met een tentoonstelling: Oponthoud in Oslo, constructies & verhalen, samengesteld door Leo Divendal. Van 18 december t/m 1 maart.

Maastricht

Architectuurfotografie van Kristien Daem, Gilbert Fastenaekens, Max Baumann, Laurens Berges, Frank Breuer, Martin van den Oever, Hans Werlemann en Kim Zwarts, t/m 18 december in de Academie van Bouwkunst, Tongersestraat 49a.

In het Bonnefantenmuseum een expositie van 'sociale fotografie' van Cas Oorthuys, John Lambrichts, Ton Huijbers en Nol Pepermans. Tot en met 1 februari.

Rotterdam

In de tentoonstelling Dismal Science in het Nederlands Foto Instituut zijn acht fotografieprojecten bijeengebracht van de Amerikaanse kunstenaar, fotohistoricus, criticus en schrijver Allan Sekula. Sekula richt zich in zijn werk vooral op documentaire fotografie. Van 14 december t/m 25 januari.

About Some Large Toys is een fototentoonstelling van Evelyne Janssen in Fotomania, Hoornbrekerstraat 22. Tot en met 4 januari.

In Portraits in MK Expositieruimte, Witte de Withstraat 53, werk van Duitse en Oostenrijkse fotografen: Bernhard Prinz maakte portretten van kinderen met een androgyne uitstraling, Christopher Steinbrener plakte portretten op identieke kopvormen van gips, Beat Streuli fotografeerde tieners, en van Thomas Wörgöter worden foto's gepresenteerd uit de serie 'Vater und Sohn'. Tot en met 21 december.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden