FOTOGRAFIE

Negen maanden trok Hapé Smeele op met een groep verstandelijk gehandicapten met een denkniveau van een kind tussen 0 en 2 jaar....

Amersfoort

Amsterdam

Aan het werk van schilder en fotograaf G.H. Breitner zijn twee tentoonstellingen gewijd. G.H. Breitner; fotograaf en schilder van het Amsterdamse stadsgezicht in het Gemeentearchief toont afdrukken van zijn glasnegatieven die in 1995 in het gemeentearchief werden gevonden (onder meer foto's van het Damrak, het Rokin, de grachten en de Haarlemmerbuurt). Tevens van Breitner schilderijen, aquarellen en tekeningen. Tot en met 27 april. Een selectie van Breitners glasnegatieven en andere foto's zijn te zien in de Hortus Botanicus, Plantage Middenlaan 2a. Breitners werk hangt daar naast foto's van Harold Strak, die Breiters glas- en duplicaatnegatieven afdrukte. Tot en met 21 maart.

In het Stedelijk Museum een tentoonstelling van Vojta Dukát, winnaar van de Capi-Lux Alblas prijs 1997. Van 15 maart tot en met 20 april.

Koen Wessing (1942) volgde met zijn camera asielzoekers in Nederland, vanaf hun aankomst tot hun verblijf in asielzoekerscentra of uitwijzing. Het Rijksmuseum toont dertig van deze foto's. Ook is ouder werk van Wessing te bezichtigen. Tot en met 31 augustus.

Devote Lourdesgangers, gastvrije zigeuners en Parijzenaars vlak na de oorlog zijn enkelen van de mensen die de Amsterdamse fotograaf Ad Windig (1912-1996) tussen 1945 en 1970 op zijn reizen door Frankrijk tegenkwam. Hij fotografeerde hen met ironie maar respectvol. Veertig van die foto's zijn onder te titel Les vacances de Monsieur Windig te zien in Maison Descartes, Vijzelgracht 2a. Tot en met 20 april.

In de Melkweg Galerie de dubbelexpositie expositie 'Droom van een planoloog?' van Gé Dubbelman en Robert Jan Stokman. Dubbelman kijkt of de droom van Almere om een echte stad te worden, echt uit kan komen. Stokman portretteert bewoners van een Amersfoortse nieuwbouwwijk, waar hij zelf 'nooit zou willen wonen'. Tot en met 30 maart.

Een jaar lang volgde fotografe Maruschka Kraal (1969) met haar camera het leven van een Nijmeegse heroïneprostituee. De fotoserie die dat opleverde is winnaar van de Zilveren Camera in de categorie 'Documentaire Fotografie Nederland'. Tot en met 3 april in café De Engelbewaarder, Kloveniersburgwal 59.

Monumentale Achteloosheid heet de expositie van Taco Anema in het Amsterdams Centrum voor Fotografie, Bethaniënstraat 9. Tot en met 22 maart.

Den Haag

In de Haagse Hogeschool de fotocollectie met 130 foto's van onder anderen Teun Hocks, Andreas Gursky en Anton Corbijn. Johanna Westerdijkplein 75, voor onbepaalde tijd.

Edam

Camilla van Zuylen exposeert in de maanden februari en maart concertfoto's en portretten van onder anderen Joe Satriani, Dizzy Gillespie, Archie Shepp, Courtney Pine en Miles Davis. In Jazzclub Mahogany Hall, Strandbad, Zeevangszeedijk 7.

Groningen

A History of Andres Serrano/A History of Sex, de tentoonstelling van de bejubelde en verguisde foto's van de Amerikaanse kunstenaar Andres Serrano is tot en met 19 mei te zien in het Groninger Museum.

In USVA Noorderlicht Fotogalerie toont Sake Elzinga onder de titel De Keuze zijn veelvuldig bekroonde journalistieke reportagefoto's. De tentoonstelling toont onder meer een serie foto's over Tsjernobyl, tien jaar na de kernramp. Munnekeholm 10, tot en met 11 april.

Heemstede

Foto's van Johan van der Keuken zijn van 15 maart tot en met 20 april te zien in Galerie De Bleeker, Bleekersvaartweg 18.

Rotterdam

Annet van der Voort woont en werkt al meer dan 25 jaar in Duitsland. Voor het eerst worden in Nederland nu foto's van haar getoond: gehavende Mariabeelden, afgedankte speelgoedpoppen, verweerde grafportretten en zelfs menselijke preparaten. Vergankelijkheid is kortom een belangrijk thema van Van der Voort. In de Kunsthal, van 15 maart tot en met 4 mei.

Latijns-Amerikaans dagboek is de weerslag van een reis van vier maanden die Rens Horn maakte door Equador en Argentinië. Hij bekeek hoe het landschap vanaf de evenaar tot aan Vuurland veranderde. Tot en met 30 maart, elk weekeinde en op afspraak, in het atelier van Madeleine Heijmans, Cingelstraat 4.

Van Marjoleine Boonstra zijn foto's en de film Sa Nule te zien in Fotomania, Hoornbrekersstraat 22. Sa Nule is een korte documentaire over een vluchtelingenkamp in voormalig Joegoslavië. Tot en met 30 maart.

Utrecht

De Engelse fotograaf Eadweard Muybrigde (1830) was de eerste die met zijn foto's in 1874 aantoonde dat een paard in galop met vier voeten van de grond komt. Enkele jaren later gaf de Universiteit van Pennsylvenia hem opdracht zijn bewegingsstudies uit te breiden, wat bewegende mensen, vogels en olifanten opleverde. Ton Peek Photography, Oudegracht 295, t/m 29 maart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden