FOTOGRAFIE

Fotografen ontmoeten Mondriaan in het Mondriaanhuis (Kortegracht 11) toont werk van tien fotografen, onder wie Cas Oorthuys, die Mondriaan in de jaren dertig in zijn Parijse atelier vastlegde, André Kertesz, die twee brillen en de pijp van Mondriaan fotografeerde, George Platt Lynes en Arnold Newman, t/m 4 januari....

Amersfoort

Amsterdam

Foto's van Suriname van Rman (pseudoniem voor Herman van Triest) hangen in WP5 (Nieuwe Uilenburgerstraat 5). Van 7 november t/m 15 december.

Met zijn camera volgde Pieter Boersma de ontwikkeling van het 30-jarig Instant Composers' Pool van Micha Mengelberg en Han Bennink. Een verslag in het Stedelijk Museum, t/m 30 november.

Zeldzame, nooit eerder getoonde maritieme foto's zijn bijeengebracht voor de expositie Photographs & Memories. Van zoutdrukken uit 1845 tot modern werk. In het Scheepvaartmuseum, t/m 1 maart 1998.

Stadslandschappen van Gé Dubbelman, t/m 25 november in Galerie Fotogram (Korte Prinsengracht 33); in diezelfde periode ook Eet je mee, vijftien portretten van Duco de Vries.

De Melkweg Galerie toont geënsceneerde kleurenfotografie van Christiane Kasdorp. Van 6 t/m 30 november.

Baarn

'Beelden in bomen' omvat een serie detailopnames van bomen, gemaakt door Paul Rolans. In Kasteel Groeneveld, tot en met 23 februari.

Den Haag

Onder de titel 'Fotografiek' toont de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Prinsessegracht 4) werk dat balanceert tussen fotografie en grafiek. Van o.a. Mieke Bijleveld, Joke van Katwijk, Paul Kerkhoffs en Kees Brandenburg, t/m 21 november.

In het Museon, Stadhouderslaan 41, driehonderd natuurfoto's uit 1996 en 1997, die werden bekroond in The Wildlife Photographer of the Year Competition, t/m 1 maart.

Edam

Jazzconcertfoto's van Maria-Pia Kille worden in november tentoongesteld in jazzclub Mahogany Hall.

Groningen

Marlo Broekmans exposeert nieuw werk in de USVA Noorderlicht fotogalerie (Munnekeholm 10), t/m 23 november.

Foto's van Jeanet Klinkert en Andy Fox t/m 30 november in de publieksruimte van het Hoofdbureau van politie aan de Rademarkt.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum een expositie van 'sociale fotografie' van Cas Oorthuys, John Lambrichts, Ton Huijbers en Nol Pepermans. Tot en met 1 februari.

Otterlo

De beeldhouwer Brancusi heeft veel van zijn werk ook gefotografeerd. Het Kröller-Müller Museum toont tachtig van zijn foto's in Brancusi als fotograaf, t/m 14 december.

Rotterdam

In het Nederlands Foto Instituut t/m 7 december twee tentoonstellingen. Friendship toont werk van twaalf jonge fotografen die meededen aan de World Press Photo Joop Swart Masterclass rond het thema 'vriendschap'. Verder heeft het NFI journalist Herman Hoeneveld een keuze laten maken uit 'actuele, gezichtsbepalende fotografie' uit zes landelijke Nederlandse dagbladen. Van 9 november t/m 7 december.

In de Kunsthal werk van de Oostenrijkse fotografe Inge Morath (1923), een van de eerste leden van het foto-agentschap Magnum. Naast een tiental foto's uit de serie 'Maskers' en portretten (Marilyn Monroe, Jean Cocteau) bestaat de tentoonstelling voornamelijk uit foto's die Morath in Europa en Rusland maakte. Tot en met 30 november.

In de Kunsthal ook een groot overzicht van Edward Steichen (1879-1973). Steichen fotografeerde vaak kunstenaars en hun werk, onder wie Auguste Rodin, Marlène Dietrich en Thomas Mann. Zijn grootste roem verwierf hij tussen 1923 en 1938 met zijn werk voor Vanity Fair. Tot en met 30 november.

Utrecht

Ton Peek Photography, Oude Gracht 295, schetst aan de hand van 19de-eeuwse foto's een beeld van Nederland, gezien door buitenlandse fotografen. Tot en met 22 november.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden