FOTOGRAFIE

In het Stedelijk Museum een overzichtstentoonstelling van de Amerikaanse fotografe Nan Goldin (1953). I'll be your mirror toont een keuze uit 25 jaar fotografie....

Amsterdam

In de Melkweg Galerie Young in the Nordic Countries, een fototentoonstelling van jonge fotografen over jonge mensen in de landen van Noord-Europa. Met werk van Runi Brattaberg (Faroer Eilanden), Anna Danielsson (Zweden), Gedion Jeremiasson (Groenland), Jouka Lethola (Finland), e.a. Tot en met 24 augustus.

Breda

De Beyerd staat deze zomer in het teken van fotografie. Naast de fotoverzameling die de Duitse industrieel Roberto Otero aanlegde van Picasso, afkomstig uit Museum Ludwig in Keulen, toont de Beyerd de collectie van Michael Horbach, getiteld Die andere Seite der Schönheit. Verder fotowerken van Ossip. Tot en met 21 september.

Bredevoort

De fotograaf Jan van Leeuwen werkt nog met twee oude fototechnieken: kallitypie (geeft een warme bruine kleur) en Cyanotypie (de zgn. blauwdrukken). Galerie 21, 't Zand 21b, toont zijn werk t/m 28 september.

Groningen

In het Groninger Museum tot en met 2 november recente modefotografie (1996/1997) van Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin.

Helmond

Het Gemeentemuseum presenteert tot en met 21 september Anton Corbijn: Fotoos. Met foto's van Corbijn uit de wereld van de popmuziek, film en mode.

Rotterdam

Met de tentoonstelling Jongeren in Rotterdam 1970-1995 geeft de Archiefwinkel, Coolsingel 91, een eerste aanzet voor de culturele manifestatie R Festival dat dit jaar als thema de 'eeuwige jeugd' voert. Aan de hand van ruim honderd foto's van o.a. Marrie Bot, Ies Keizer en Carel van Hees wordt een beeld geschetst van de jongerencultuur in Rotterdam vanaf 1970 tot nu (t/m 14 oktober). Tegelijkertijd toont het Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31, in hetzelfde kader Nozems en Hippies. Rotterdamse jeugd 1950-1970 (t/m 28 oktober).

In 1959 en 1960 deed fotograaf Ed van der Elsken Hongkong aan, als onderdeel van een wereldreis. Hij maakte er duizenden portretten van koelies, riksja-rijders, zwervers, vissers en sampanbewoners. In 1990 overleed Van der Elsken en een fotoboek bleef uit. Zeven jaar na zijn dood is het alsnog verschenen. Een expositie begeleidt de publicatie, t/m 24 augustus in het Nederlands Foto Instituut.

Footprints in the Sand is een fotodocumentaire van Paul Weinberg over Bushmen in Namibië, Botswana en Zuid-Afrika. Tot en met 23 november in het Museum voor Volkenkunde.

Venlo

Museum Van Bommel Van Dam presenteert t/m 31 augustus de tentoonstelling Amerikaanse Fotografie 1947-1997. Met werk van Harry Callahan, Aaron Siskind, Irving Penn, Ansel Adams, Diane Arbus, Eliott Erwitt e.v.a.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden