FOTOGRAFIE

Foto Forum brengt in de Elleboogkerk een expositie van Harrie Timmermans, die fotografeerde in psychiatrische instellingen in Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie....

Amersfoort

Amsterdam

Ter voorbereiding op de derde World Press Photo Joop Swart Masterclass - een uitwisseling tussen ervaren professionals en beginnende fotografen - maakten twaalf jonge, internationale fotografen deze zomer foto's met het thema 'Buren'. Het resultaat is tot en met 2 maart te zien in de Melkweg Galerie.

In de Brakke Grond is tot en met 16 maart de tentoonstelling Ingekleurde Werkelijkheid te zien, met foto's, objecten en installaties van Fred Maës, Max de Barbanson en Ton de Vrede waarin 'respect voor ieder individu en de menselijke waardigheid centraal staan'.

Monumentale Achteloosheid heet de expositie van Taco Anema in het Amsterdams Centrum voor Fotografie, Bethaniënstraat 9. Anema blikt kritisch terug op zijn werk op de afgelopen jaren. Wat blijkt? De foto's tonen telkens de mogelijkheid van de fotografie om het gewone tot monument te verheffen. Van 15 februari tot en met 22 maart.

Voor het derde jaar presenteert kunsthandel/antiquariaat Van Duyvendijk & Brouwer (Nieuwe Spiegelstraat 46) hun tentoonstelling van originele Franse foto's uit de negentiende en twintigste eeuw. Hoogtepunten vormen de Parijse straattaferelen van Eugène Atget en de afbeelding van de St. Maurice-kerk in Vienne van Edouard Baldus. Vanaf vandaag, tot en met 1 maart.

Edam

Camilla van Zuylen exposeert de maanden februari en maart concertfoto's en portretten van onder anderen Joe Satriani, Dizzy Gillespie, Archie Shepp, Courtney Pine en Miles Davis. In Jazzclub Mahogany Hall, Strandbad, Zeevangszeedijk 7.

Enschede

In Foto Galerie Objektief twee exposities over vergankelijkheid met werk van Ineke Oostveen en Meta van Arkel. Ineke Oostveen brengt de vergankelijkheid in beeld via mythologische en religieuze thema's. Zij fotografeert zichzelf, maar de foto's zijn geen zelfportretten. Meta van Arkel zoekt de vergankelijkheid buiten, in verval en afgestorven materie. Tot en met 27 februari.

Gouda

Het Verzetsmuseum Zuid-Holland exposeert werk van Ben Meerendonk van het Algemeen Hollands Persbureau. Vroeger, toen alles nog leuk was. . ., geeft een beeld van na-oorlogs Nederland. Tot en met 16 maart.

Kampen

Foto's van schepen, havens en werven vormen de ingrediënten van de tentoonstelling Op Weg naar Zee van Obbe J. Deelstra in de Gemeentelijke Expositieruimte, IJsselkade 33. Tot en met 8 maart.

Rotterdam

In de Kunsthal Still Time, overzicht van werk van de Amerikaanse fotografe Sally Mann. Een oeuvre van 25 jaar stillevens, landschappen en portretten. Over 'Immediate Family', een serie over haar drie jonge kinderen, ontstond zeven jaar geleden in de VS commotie omdat de kinderen naakt zijn en een volwassen sensualiteit uitstralen, tot en met 23 februari.

In Boijmans van Beuningen is de schilderijen-expositie 'Lof der Zeevaart' te zien, maar ook foto's van Allan Sekula: Fish Story. Het zijn ingetogen foto's van het leven op zeeschepen, havens en werven met tekst van Sekula. Tot en met 23 februari.

Museum Boijmans Van Beuningen combineert een expositie rond het boek 'Impressions d'Afrique' van de excentrieke Fransman Raymond Roussel met foto's van Paul Bowles. Sinds de nu 86-jarige Bowles in 1949 neerstreek in Tanger fotografeerde hij woestijndorpen, bewoners, maar ook Bowles' Amerikaanse vrienden, vastgelegd in zwart-wit. Tot en met 16 maart.

Utrecht

De Engelse fotograaf Eadweard Muybrigde (1830) verwierf vorige eeuw bekendheid met zijn fotografische studies van bewegende wezens. Hij was de eerste die in 1874 met zijn foto's aantoonde dat een paard in galop met vier voeten van de grond komt. Enkele jaren later gaf de Universiteit van Pennsylvania hem opdracht om zijn bewegingsstudies verder uit te breiden naar mensen. Vanaf vrijdag tot en met 29 maart bij Ton Peek Photography, Oudegracht 295.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden