FOTOGRAFIE

Foto Forum brengt vanaf 26 januari in de Elleboogkerk een expositie van Harrie Timmermans, die fotografeerde in psychiatrische instellingen in Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie....

Amersfoort

Amsterdam

'Achter glas' is de titel van een foto-expositie van J.A.A. Abbing. Hij combineert fotografie met gebogen en geëtst glas en andere materialen, wat leidt tot 'intrigerende twee-en driedimensionale objecten'. In fotogalerie 21/2 bij 41/2, t/m 8 februari.

De (religieuze) schilderkunst heeft allang niet meer het patent op engelen. De expositie Angels, From Cherubim to Seraphim & Lucifers Children laat zien wat fotografen kunnen doen met deze figuren, als idee of als vorm. Alle foto's die samenstelster Suzanne Dechert uitkoos zijn geënsceneerd. Met werk van Nederlandse fotografen als Dirk Buwalda, Hans Heus, Erwin Olaf, Angele Etoundi Essamba, en buitenlanders als Sebastiao Salgado en Claudia Böhm. In de Melkweg Galerie, t/m 2 februari.

In het kader van 'De Facelift van Europa' organiseert het Goethe-Institut een expositie met foto's van

Miyase Ceren: Double Reality. In het Vlaams Cultureel Centrum, tot en met 1 februari.

Han Singels fotografeerde het joodse leven in Amsterdam, vijftig jaar na de bevrijding. De opdracht werd hem verstrekt door het Joods Historisch Museum en het Joods Maatschappelijk Werk. Het museum maakte een keuze van tachtig foto's voor een tentoonstelling. Tot en met 6 april.

Enschede

Onder de titel Vrienden van Fotogalerie Objektief exposeren elf vakfotografen en twee vaklaboratoria t/m 30 januari in Fotogalerie Objektief. Medewerking verlenen Michiel ter Haar, Han Meyer, Robert Muurlink, Hans Berends, Rob Lucas e.a.

Gouda

Het Verzetsmuseum Zuid-Holland exposeert werk van Ben Meerendonk van het Algemeen Hollands Persbureau. Vroeger, toen alles nog leuk was..., geeft een beeld van na-oorlogs Nederland (t/m 16 maart).

Maastricht

Stichting l'Affaire, die exposities en debatten organiseert, en theater La Bonbonnière tonen werk van Erwin Olaf uit de serie Chessmen in La Bonbonnière, ter ere van de heropening van het theater. Achter de Comedie 1. Tot en met 7 februari.

Middelburg

Barbara Jean zou de bouw van het Centrum voor Beeldende Kunst, ontworpen door Aldo en Hannie van Eyck, vastleggen. Maar de plannen hiervoor verdwenen in de prullenbak. Dus fotografeerde ze, vanuit een raam in haar huis, kinderen, buurtbewoners, gemeentewerkers, het licht van de seizoenen, de uren van de dag. Een selectie uit de honderden foto's die ze nam, hangt onder de titel Fata Morgana in de Zeeuwse Bibliotheek, Kousteensedijk 7. Tot en met 8 februari.

Rotterdam

In de Kunsthal Still Time, overzicht van werk van de Amerikaanse fotografe Sally Mann. Een oeuvre van 25 jaar stillevens, landschappen en portretten. Over 'Immediate Family', een serie over haar drie jonge kinderen, ontstond zeven jaar geleden in de VS commotie omdat de kinderen naakt zijn en een volwassen sensualiteit uitstralen, t/m 23 februari.

In Boijmans Van Beuningen is 'Lof der Zeevaart' te zien, een schilderijenexpositie, maar ook foto's van Allan Sekula: Fish Story. Het zijn ingetogen foto's van het leven op zeeschepen, havens en werven met tekst van Sekula. De expositie duurt tot en met 23 februari.

Fotowerken van Mia van der Burg t/m 31 januari in Galerij Erasmus (Complex Hoboken, dr Molewaterplein 50). Landschappen en dieren worden door haar fotografisch geregistreerd en 'tot haar eigen landschappen gemonteerd'.

In het Nederlands Foto Instituut Hedendaagse studioportretten uit Delhi, een uitgebreide selectie uit de verzameling van fotograaf, criticus en tentoonstellingsmaker Satish Sharma. Tot en met 16 maart.

Eveneens in het Fotoinstituut Face to Face, klassiek studiowerk gecombineerd met videoportretten en conceptueel werk, t/m 16 maart.

Het Museum voor Volkenkunde presenteert een selectie uit de aanwinsten hedendaagse fotografie, van onder meer Sebastiao Salgado en Abbas van persbureau Magnum (tot half mei).

Museum Boijmans Van Beuningen combineert een expositie rond het boek 'Impressions d'Afrique' van de excentrieke Fransman Raymond Roussel met foto's van Paul Bowles. De nu 86-jarige Bowles heeft sinds hij 1949 in Tanger kwam wonen Marokko gefotografeerd. Woestijndorpen, de bewoners, maar ook Bowles' Amerikaanse vrienden, vastgelegd in zwart-wit. Tot en met 16 maart.

In Stadscafé Restaurant Meesters een reeks portretten van studenten van het conservatorium en de dansacademie, gemaakt door Janine Spanjers. Tot en met 30 maart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden