FOTOGRAFIE

G.H. Breitner; fotograaf en schilder van het Amsterdamse stadsgezicht toont afdrukken van zijn glasnegatieven die in 1995 in het gemeentearchief werden gevonden (onder meer foto's van het Damrak, het Rokin, de grachten en de Haarlemmerbuurt)....

Amsterdam

In het prentenkabinet van het Stedelijk Museum is een tentoonstelling te zien met werk van de in Nederland wonende Tsjech Vojta Dukát, de zeventiende winnaar van de Capi-Lux Alblas prijs 1997. De jury prees hem om zijn scherpe observatievermogen en de gave om 'de werkelijkheid stil te zetten'. Tot en met 20 april.

Koen Wessing (1942) volgde met zijn camera asielzoekers in Nederland, vanaf hun aankomst tot hun verblijf in asielzoekerscentra of uitwijzing. Het Rijksmuseum toont dertig van deze foto's en werk dat Wessingmaakte voor de tentoonstelling 'Andere culturen in Nederland'. Tot en met 31 augustus.

Het Stille Leven is een fototentoonstelling met werk van Janna Dekker. In de Melkweg Galerie, vanaf vandaag tot en met 4 mei.

Adriaan Monshouwer, oud-directeur van het Nederlands Foto Instituut, selecteerde van twaalf fotografen werk dat verspreid over zes weekeinden wordt getoond in SBK Centrum, Nieuwe Herengracht 23. In het eerste 'Weekend van de Fotografie' zijn foto's te zien van Daniel Koning en Cleo Campert. Op 4, 5 en 6 april.

Enschede

Leo Erken, in 1995 winnaar van de Zilveren Camera, exposeert zijn werk in Galerie Broekhuis, Marktstraat 12. Tot en met 10 april.

Groningen

A History of Andres Serrano/A History of Sex, de tentoonstelling van de bejubelde en verguisde foto's van de Amerikaanse kunstenaar Andres Serrano is tot en met 19 mei te zien in het Groninger Museum.

Heemstede

Foto's van Johan van der Keuken zijn tot en met 20 april te zien in Galerie De Bleeker, Bleekersvaartweg 18.

Purmerend

Hinderik de Groot schreef en regisseerde diverse theaterproducties en maakte tekeningen, collages en objecten. En hij fotografeert. In Museum Waterland zijn zijn foto's te zien tot en met 27 april.

Rotterdam

De Amerikaanse kunstenaar Christopher Williams fotografeert gewone mensen, dieren en dingen zo dat ze 'niet zijn zoals ze zijn'. De tentoonstelling 'For Example: Die Welt ist Schön' toont Williams artistieke verbondenheid met fotografen als Karl Blossfeldt, August Sander en Albert Renger-Patzsch. In Museum Boijmans Van Beuningen, tot en met 25 mei.

Het Museum voor Volkenkunde presenteert tot half mei een selectie uit de aanwinsten hedendaagse fotografie, van onder meer Sebastiao Salgado en Abbas van persbureau Magnum.

Onder de titel (Un)common Places tonen drie fotografen hun werk in het Nederland Foto Instituut. Van de Amerikaanse 'New Topographics'-fotograaf Stephen Shore zijn uit de periode 1973-1993 'a-romantische' foto's van het landschap tussen stad en platteland te zien. Korrie Besems fotografeerde in Polen plekken waar de sporen van de Tweede Wereldoorlog nog zichtbaar zijn. Eugène Atget (1857-1927) legde begin deze eeuw Parijs op foto's vast voordat de stad ingrijpend werd gemoderniseerd. Tot en met 11 mei.

In Fotomania, Hoornbrekerstraat 22, hangen foto's die Peter Langeveld 's nachts op Vlieland maakte. Verder is fotowerk van Jacqueline Hassink te zien. Hassink is gefascineerd door plaatsen waar macht wordt uitgeoefend. Zij fotografeerde onder meer de werktafels van koningin Beatrix en de Deense koningin Margarethe II. Van 6 april tot en met 17 mei.

Tilburg

In Galerie Kathareze zijn fotowerken te zien van Ingrid Uyen en Wijnand van Lieshout. Uyen maakt van opsmuk ontdane beelden, Van Lieshout knutselt eerst bizarre installaties in elkaar en fotografeert die dan. Nieuwlandstraat 31, van 6 april tot en met 10 mei.

Uden

Monniken en monialen; 35 jaar kloosterleven toont foto's van Guus Bekooy, Bertien van Manen en Annie van Gemert die 'iets van het leven geheel gewijd aan God zichtbaar maken'. In het Museum voor Religieuze Kunst, tot en met 1 juni.

Uithuizen

Onder de titel 'Bunkers in het Eemsmondgegied' toont Jur Bosboom zijn foto's van bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog in Museum 1939-1945, Dingeweg 1. Te zien tot en met 1 oktober.

Utrecht

Tot begin mei in Hasselblad Image Center de tentoonstelling Shades of Colour, landschapsopnamen van Schotland en Wales, van Armando Jongejan. Savannahweg 69.

Veldhoven

Badplaatsen, affiches, kermissen, kerkhoven, de Valkenswaarder Karel Stomph fotografeert zijn hele leven al van alles. In Museum 't Oude Slot is rond zijn werk de educatieve fototentoonstelling Standpunten 1 te zien, waaraan alle bovenbouwgroepen van de Veldhovense basisscholen deelnemen. Tot en met 13 april.

Vught

Erich Hartmann, fotograaf bij Magnum, reisde langs alle resten van voormalige concentratie- en vernietigingskampen in Europa en maakte een serie zwartwitfoto's die onder de titel Stille Getuigen te zien is bij Stichting Nationaal Monument Kamp Vught. Van 5 april tot en met 29 juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden