FOTOGRAFIE

Alex Koeleman won onlangs de tweede prijs bij de World Press Photo 1997, in de categorie 'Portretten'. 'Op zoek naar de verloren tijd', heet haar fotoserie van de Mennonietengemeenschap in Mexico....

Amsterdam

Devote Lourdes-gangers, gastvrije zigeuners en Parijzenaars vlak na de oorlog zijn enkelen van de mensen die de Amsterdamse fotograaf Ad Windig (1912-1996) tussen 1945 en 1970 op zijn reizen door Frankrijk fotografeerde. Veertig van die foto's zijn onder de titel Les vacances de Monsieur Windig te zien in Maison Descartes, Vijzelgracht 2a. Van 7 maart tot en met 20 april.

Een jaar lang volgde fotografe Maruschka Kraal (1969) met haar camera het leven van een Nijmeegse heroïneprostituee. De fotoserie die dat opleverde is genomineerd voor de Zilveren Camera in de categorie 'Documentaire Fotografie Nederland' en is tot en met 3 april te zien in café De Engelbewaarder, Kloveniersburgwal 59.

Twee tentoonstellingen over het werk van schilder en fotograaf G.H. Breitner. In het Gemeentearchief toont G.H. Breitner; fotograaf en schilder van het Amsterdamse stadsgezicht afdrukken van zijn glasnegatieven die in 1995 in werden gevonden (onder meer foto's van het Damrak, het Rokin, de grachten en de Haarlemmerbuurt). Ook schilderijen, aquarellen en tekeningen. Tot en met 27 april. In de Hortus Botanicus, Plantage Middenlaan 2a, een selectie van Breitners glasnegatieven en foto's die in de jaren zestig werden gevonden. Daarnaast hangen foto's van Harold Strak, die Breiters glas- en duplicaatnegatieven afdrukte. Tot en met 21 maart.

Dordrecht

Werk van genomineerden voor de Prix de Rome '96 fotografie en film & video is tot en met 16 maart te zien in het Dordrechts Museum. Onder andere foto's van Astrid Hermes en Hans Wijninga en film & video van Jeroen Eisinga en Imogen Stidworthy.

Groningen

A History of Andres Serrano/A History of Sex, de tentoonstelling van de bejubelde en verguisde foto's van de Amerikaanse kunstenaar Andres Serrano is tot en met 19 mei te zien in het Groninger Museum.

Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen combineert een expositie rond het boek 'Impressions d'Afrique' van de excentrieke Fransman Raymond Roussel met foto's van Paul Bowles. De nu 86-jarige Bowles heeft sinds hij 1949 in Tanger kwam wonen Marokko gefotografeerd. Woestijndorpen, de bewoners, maar ook Bowles' Amerikaanse vrienden, vastgelegd in zwart-wit. Tot en met 16 maart.

Van Marjoleine Boonstra zijn foto's en de film Sa Nule te zien in Fotomania, Hoornbrekersstraat 22. Sa Nule is een korte documentaire over een vluchtelingenkamp in voormalig Joegoslavië. Tot en met 30 maart.

In het Museum voor Volkenkunde tot half mei onder andere foto's van persbureau Magnum.

Utrecht

De Engelse fotograaf Eadweard Muybrigde (1830) verwierf vorige eeuw bekendheid met zijn studies van bewegende wezens. Hij was de eerste die met zijn foto's, na twee jaar ploeteren en proberen, in 1874 aantoonde dat een paard in galop met vier voeten van de grond komt. Later gaf de Universiteit van Pennsylvenia hem opdracht om zijn bewegingsstudies verder uit te breiden, waarna ook bewegende mensen, vogels en olifanten werden vastgelegd. Tot en met 29 maart bij Ton Peek Photography, Oudegracht 295.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden