FOTOGRAFIE

In de periode 1983-1993 reisde de Amerikaanse fotografe Joan Roth naar Ethiopië, Jemen, India, Marokko, Oost-Europa en Israël, waar ze joodse vrouwen fotografeerde....

Amsterdam

In de Nieuwe Kerk de jaarlijkse World Press Photo, die duurt tot en met 14 juni.

Koen Wessing (1942) volgde met zijn camera asielzoekers in Nederland, vanaf hun aankomst tot hun verblijf in asielzoekerscentra of uitwijzing. Het Rijksmuseum toont dertig van deze foto's, en ander werk. Tot en met 31 augustus.

De afgelopen tien jaar werkte Jean Ruiter aan zo'n veertien fotoprojecten, onder meer gemaakt in Turkije, Japan en het Zuid-Amerikaanse regenwoud. ACF, het Amsterdams Centrum voor Fotografie, toont een selectie uit die series. Tot en met 10 mei.

Van Otto Röckener zijn twee tentoonstellingen te zien: in Gallery Spirit, Van Breestraat 2a en boekhandel Scheltema Holkema Vermeulen, Koningsplein 20. Beide exposities lopen van 3 tot en met 30 mei.

Voor het tweede Weekend van de Fotografie heeft Adriaan Monshouwer een selectie gemaakt uit het werk van de fotografen Kadir van Lohuizen en Machiel Botman. In SBK Centrum, Nieuwe Herengracht 23, op 2, 3 en 4 mei. Vanavond is vanaf 18 uur gelegenheid om de fotografen te ontmoeten.

Arnhem

Het Museum voor Moderne Kunst toont werk van de fotografe Michèle Talens. Zij onderzoekt hoe tradities en historisch overgeleverde beelden de hedendaagse cultuur van niet-westerse mensen in Nederland beïnvloeden. Tot en met 15 juni.

Groningen

A History of Andres Serrano/A History of Sex, de foto-tentoonstelling van Andres Serrano is tot en met 19 mei te zien in het Groninger Museum. Wegens grote publieke belangstelling komt Serrano 3, 4 en 5 mei voor een aantal lezingen naar Groningen.

In USVA Noorderlicht Fotogalerie de dubbeltentoonstelling met werk van Hannes Wallrafen en Barbara Hanlo. Tot en met 23 mei.

Rotterdam

De Amerikaanse kunstenaar Christopher Williams fotografeert gewone mensen, dieren en dingen zo dat ze 'niet zijn zoals ze zijn'. For Example: Die Welt ist Schön in Museum Boijmans Van Beuningen, t/m 25 mei.

In het Nederlands Foto Instituut de tentoonstelling (Un)common Places, met 'a-romantisch' fotowerk van de Amerikaan Stephen Shore, sporen uit de Tweede Wereldoorlog van Korrie Besems en het Parijs van voor de modernisering, vastgelegd door Eugène Atget. Tot en met 11 mei.

Uit de Lex de Herder-collectie van de Rotterdamse Archiefdienst zijn ruim honderd Rotterdamse Oorlogsfoto's te zien: beelden van het alledaagse leven tijdens de oorlog, illegale beelden van amateurfotografen en foto's van onbekende herkomst. In De Archiefwinkel, Coolsingel 91, tot en met 19 juli.

Tilburg

In Galerie Kathareze hangen fotowerken van Ingrid Uyen en Wijnand van Lieshout. Uyen maakt van opsmuk ontdane beelden, Van Lieshout knutselt installaties in elkaar en fotografeert die dan. Nieuwlandstraat 31, tot en met 10 mei.

Uden

Monniken en monialen; 35 jaar kloosterleven toont foto's van Guus Bekooy, Bertien van Manen en Annie van Gemert die 'iets van het leven geheel gewijd aan God zichtbaar maken'. In het Museum voor Religieuze Kunst, tot en met 1 juni.

Utrecht

Tot begin mei in Hasselblad Image Center de tentoonstelling Shades of Colour, landschapsopnamen van Schotland en Wales, van Armando Jongejan. Savannahweg 69.

Vught

Erich Hartmann, fotograaf bij Magnum, reisde langs voormalige concentratie- en vernietigingskampen in Europa en maakte een serie van 74 zwartwitfoto's. Stille Getuigen is te zien bij Stichting Nationaal Monument Kamp Vught. Tot en met 29 juni.

Zeewolde

De foto's van Erik Woudstra hebben iets magisch-realistisch. Theater Gallery Arcade, Raadhuisplein 19-20, wijdt een tentoonstelling aan zijn werk. Tot en met 25 mei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden