FOTOGRAFIE

Amsterdam..

De Vlaming Kris Dewitte trekt al jaren langs de verschillende filmfestivals om daar filmmakers en -acteurs te fotograferen. Zijn foto's hangen tot en met 11 maart in De Brakke Grond, Nes 45.

Melkweg (Lijnbaansgracht 234a): Work-Werk is een presentatie van de World Press Photo Joop Swart Masterclass, die dit jaar voor de zevende maal gehouden is en waar ervaren fotografen en hun jongere collega's elkaar ontmoeten. Met werk van o.a. Roberto Arcari, Gary Calton en Teru Kuwayama (21 februari t/m 18 maart).

Aschenbach & Hofland galleries (Bilderdijkstraat 165c): natuurfoto's en portretten van Marnix Goossens (18 februari t/m 24 maart).

Amsterdams Centrum voor Fotografie (Bethaniënstraat 9): Fotografische drieluiken van tweeëntwintig kunstenaars onder wie Ellen Mandemaker, Cornelie Tollens, Astrid Hermes en Hannes Wallrafen (17 februari t/m 24 maart).

Céline van Balen maakte close-up portretten van acht jongeren in Berlijn. Berlin 2000, t/m 10 maart bij Van Zoetendaal, Lijnbaansgracht 109.

Rijksmuseum: Foto Gids is een tentoonstelling naar aanleiding van het een dubbelnummer van De Gids, waarin achtenveertig Nederlandse en Vlaamse auteurs een bijdrage schreven bij een door hen uitgekozen foto uit de collectie van het museum (t/m 22 april).

In Huis Marseille (Keizersgracht 401) de fotocollectie van de KPN, in een serie over bedrijfscollecties. Met werk van o.a. Céline van Balen, Anton Corbijn, Gerald van der Kaap, Hellen van Meene, Liza May Post, Thomas Ruff en Sarah Jones, videofilms van Marijke van Warmerdam, Geor gina Starr en Erszébeth Baerveldt. Tot en met 22 april.

Joods Historisch Museum: Met het hart in de lens, foto's van de sociale fotograaf Sem Presser (1917-1986), t/m 6 mei. Herman Selier, leerling van Presser, geeft een zondag om 14.30 uur een lezing over diens werk.

Stedelijk Museum: een overzicht van de Malinese fotograaf Malick Sidibé, die in de jaren vijftig en zestig veel jongeren fotografeerde in Mali (t/m 25 februari).

Apeldoorn

Paleis Het Loo: in Een Koninklijk Fotoalbum wordt aandacht besteed aan het koningshuis in elk eerste jaar van decennia in de 20ste eeuw (1911, 1921, 1931, etc.). Tot en met 6 januari 2002.

Bredevoort

In de voormalige school Boek op 't Zand is een fototentoonstelling ingericht met foto's gemaakt door leden van het Oostgelders Fotografen Collectief, geïnspireerd op twee sonetten van Gerrit Achterberg: 'Clair-Obscur uit Cenotaaf' en 'Hallucinatie uit Vergeetboek' (16 februari t/m 14 maart).

Den Haag

Museon (Stadhouderslaan 41): Wildlife Photographer of the Year 2000 brengt de winnende 150 mooiste natuurfoto's samen die bekroond werden dit jaar. Tot en met 11 maart.

Haags Gemeentearchief (Atrium Stadhuis): vier decennia Fotobureau Stokvis (1945-1985), t/m 8 maart.

Leiden

Galerie Pieter van Ulden (Nieuwe Rijn 93): fotograaf/filmer Annemarie van Zelst heeft een filmische trant van fotograferen. Haar breedbeelden van Coney Island zijn t/m 4 maart tentoongesteld.

Maastricht

Centre Céramique (Avenue Céramique 50): dat carnaval verder gaat dan Maastricht bewijzen foto's van Jan Steen en Nol Pepermans, in de vitrine op Plein 1992 (t/m 27 februari).

Rotterdam

Nederlands Foto Instituut (Witte de Withstraat 63): Now That You Are Mine, een keuze uit het fotoproject van de Deense fotograaf Trine S & lsquor;ndergaar die prostituées in Kopenhagen fotografeerde (t/m 28 februari); Moving Stories toont werk van drie kunstenaars/fotografen die experimenteren met nieuwe vormen van verhalen vertellen: 'Man to man' van Mats Hjelm , 'Conspiracy Spray' van Ine Lamers, en 'Love bites' van kunstenaarsduo A.P. Komen en Karen Murphy (t/m 11 maart).

Kunsthal: Passie-energie-fotografie van Henri Berssenbrugge (1873-1959). Ongeveer 200 originele foto's, waaronder tientallen straatopnames van Rotterdam (t/m 22 april); foto's en documenten van Tina Modotti (1896-1942), t/m 8 april.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden