FOTOGRAFIE

Negen maanden trok Hapé Smeele op met een groep verstandelijk gehandicapten met een denkniveau van een kind tussen 0 en 2 jaar....

Amersfoort

Amstelveen

Van Pim Westerweel (1936) is de foto-tentoonstelling 'Een impressie van erotische poëzie' te zien. Westerweel laat zich inspireren door gedichten van onder anderen Jan Luyken (1649-1712) en Carlos Drummond de Andrade (1902-1987). In Museum Jan van der Togt, tot en met 27 april.

Amsterdam

G.H. Breitner; fotograaf en schilder van het Amsterdamse stadsgezicht toont afdrukken van zijn glasnegatieven die in 1995 in het gemeentearchief werden gevonden (onder meer foto's van het Damrak, het Rokin, de grachten en de Haarlemmerbuurt). Tevens van Breitner schilderijen, aquarellen en tekeningen. In het Gemeentearchief, tot en met 27 april.

In het prentenkabinet van het Stedelijk Museum is een tentoonstelling te zien met werk van de in Nederland wonende Tsjech Vojta Dukát, de zeventiende winnaar van de Capi-Lux Alblas prijs 1997. De jury prees hem om zijn scherpe observatievermogen en de gave om 'de werkelijkheid stil te zetten'. Tot en met 20 april.

Koen Wessing (1942) volgde met zijn camera asielzoekers in Nederland, vanaf hun aankomst tot hun verblijf in asielzoekerscentra of uitwijzing. Het Rijksmuseum toont dertig van deze foto's. Verder van Wessing oud fotowerk dat hij in 1976 voor het Rijksmuseum maakte voor de tentoonstelling 'Andere culturen in Nederland'. Tot en met 31 augustus.

Veertig foto's die de Amsterdamse fotograaf Ad Windig (1912-1996) op zijn reizen door Frankrijk tussen 1945 en 1970 maakte, zijn te zien in Maison Descartes, Vijzelgracht 2a. Windig fotografeerde onder anderen devote Lourdesgangers, gastvrije zigeuners en Parijzenaars vlak na de oorlog. Ironisch maar respectvol. Les vacances de Monsieur Windig, tot en met 20 april.

De afgelopen tien jaar werkte Jean Ruiter aan zo'n veertien fotoprojecten, onder meer in Turkije, Japan en het Zuid-Amerikaanse regenwoud. ACF, het Amsterdams Centrum voor Fotografie, toont een selectie uit die series. Tot en met 10 mei. In het Fotocafé van het ACF spreken deze maand onder anderen de nieuwe directeur, Loek van der Molen, en fotografen Teun Voeten, Kadir van Lohuizen en Petterik Wiggers. Vrijdag om 20 uur.

Het Stille Leven is een fototentoonstelling met portretten en stillevens van Janna Dekker. In de Melkweg Galerie, tot en met 4 mei.

Bij Galerie Fotogram, Korte Prinsengracht 33, twee exposities: 'Schoonvuil' van Jan Ruijgrok toont de levenscyclus van een auto, 'Mill Irvana' toont de visie van de Maltees John Crech op de overgang naar de 21ste eeuw. Tot en met 22 april.

Voor de expositie 'Tropic of Cancer' heeft Eric Hamelink 25 oudere foto's van zijn hand opnieuw gefotografeerd. Ze zijn te zien in Fotogalerie 21/2 bij 41/2, Prinsengracht 356. Tot en met 4 mei.

Den Haag

In het nieuwe gebouw van de Haagse Hogeschool, is de fotocollectie van de Hogeschool te zien met 130 foto's van onder anderen Teun Hocks, Andreas Gursky en Anton Corbijn. Johanna Westerdijkplein 75, voor onbepaalde tijd.

In de galerie van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten is eigen werk te zien van 23 docenten en assistenten van de studierichting Fotografische vormgeving. Tot en met 23 april.

Enschede

Fanny van der Linden portretteerde oorspronkelijk Duitse mennonieten en baptisten in Kazachstan. Het resultaat is onder de titel Begrensd Bestaan te zien bij fotogalerie Objectief. Tot en met 24 april.

Groningen

A History of Andres Serrano/A History of Sex, de tentoonstelling van de bejubelde en verguisde foto's van de Amerikaanse kunstenaar Andres Serrano is tot en met 19 mei te zien in het Groninger Museum.

Rotterdam

De Amerikaanse kunstenaar Christopher Williams fotografeert gewone mensen, dieren en dingen zo dat ze 'niet zijn zoals ze zijn'. De tentoonstelling 'For Example: Die Welt ist Schön' toont Williams artistieke verbondenheid met fotografen als Karl Blossfeldt, August Sander en Albert Renger-Patzsch. In Museum Boijmans Van Beuningen, tot en met 25 mei.

Het Museum voor Volkenkunde presenteert tot half mei een selectie uit de aanwinsten hedendaagse fotografie, van onder meer Sebastiao Salgado en Abbas van persbureau Magnum.

Onder de titel (Un)common Places toont het Nederlands Foto Instituut werk van drie fotografen: van Stephen Shore 'a-romantische' foto's uit de periode 1973-1993, van Korrie Besems plaatsen in Polen waar de sporen van de Tweede Wereldoorlog nog zichtbaar zijn, van Eugène Atget (1857-1927) foto's van Parijs voordat de stad begin deze eeuw ingrijpend werd gemoderniseerd. Tot en met 11 mei.

Rijswijk

Elf fotografen (onder wie Rudi Mol, Conny Huft en Jacqueline van den Boom) exposeren werk dat ze hebben gemaakt aan de hand van het thema ruis. Bij Radio West, Van Vredenburchweg 71, tot en met 30 april.

Uden

Monniken en monialen; 35 jaar kloosterleven is een tentoonstelling met foto's van Guus Bekooy, Bertien van Manen en Annie van Gemert die 'iets van het leven geheel gewijd aan God zichtbaar maken'. In het Museum voor Religieuze Kunst, tot en met 1 juni.

Vught

Erich Hartmann, fotograaf bij Magnum, reisde langs alle resten van voormalige concentratie- en vernietigingskampen in Europa en maakte daarvan een serie van 74 zwartwitfoto's die onder de titel Stille Getuigen te zien is bij Stichting Nationaal Monument Kamp Vught, t/m 29 juni.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden