FOTOGRAFIE

Almere..

Annaleen Louwes fotografeerde uiteenlopende mannen uit Almere. In De Paviljoens, Odeonstraat 3, hangen de meer dan levensgrote portretten. Tot en met 17 oktober.

Alphen aan den Rijn

Verkoopexpositie van werken van Paul Huf, 'My World'. In de Plieger Toonzaal, Hoorn 100. Van 1 oktober t/m 10 november.

Amersfoort

Fotoforum presenteert in de Elleboogkerk een serie portretten van Elvisbezoekers op Graceland door Auke Vleer. Tot en met 7 november.

In Museum Flehite, Westsingel 50, de fraaiste stadsgezichten van rond 1900, samen met recente foto's van diezelfde plekken, gefotografeerd door fotokring Eemland. Tot en met 10 oktober.

Amsterdam

Op het weekend van de fotografie #5 toont het SBK Centrum, Nieuwe Herengracht 23, recent aangekocht werk van twee fotografen. Ditmaal van Catrien Ariëns en Miloushka Bokma. Van 30 september t/m 3 oktober.

Stichting Zeven, een collectief van elf jonge kunstenaars, exposeert in de Westergasfabriek. Tot en met 3 oktober.

Sophie Rétif exposeert van 1 t/m 31 oktober in de Kokopelli Smart Shop, Warmoesstraat 12.

In het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis het werk van fotojournalist Ben van Meerendonk. Tsja wat zullen we eten geeft een beeld van het dagelijks leven in Nederland in de eerste jaren na WO II. Tot en met 27 februari.

Verhalen die het leven schreef is de eerste solo-expositie van de Duitse fotografe Judith Samen in de Melkweg Galerie, 7 t/m 31 oktober.

Netty Mamahit exposeert van 3 t/m 7 oktober in Galerie Serieuze Zaken, Elandsstraat 90, Over, portretten van verschillende kinderen in hun laatste periode op de basisschool.

Avalanche! toont werk van 20 fotografen in het Amsterdams Centrum voor Fotografie, Bethaniënstraat 9. Tot en met 8 oktober.

Arnhem

In Museum Bronbeek t/m 31 oktober Banden met Indonesië, foto's van Ton Aartsen.

Breda

Prima secunda, betekenis op het tweede gezicht, foto's van Sophie Apécéchéa, Paul C. Bogaers, Maartje Frenken en Marloes Hoogenstraaten in de Nieuwe Brabantse Kunst Stichting, Reigerstraat 16, t/m 24 oktober. In het Breda's Museum t/m 7 november de tentoonstelling Het licht van de negentiende eeuw over de beginjaren van de fotografie in Noord-Brabant.

Den Haag

In het Museon t/m 25 oktober de tentoonstelling Tibet in the Picture, foto's van Thom Hoffman, aangevuld met voorwerpen uit de collectie van het Museon.

Groningen

Lee Friedlander, Anton Corbijn, Johan van der Keuken en Adriënne van Eekelen zijn enkelen van de dertig fotografen wier werk op Noorderlicht, een van Nederlands grootste fotomanifestaties, wordt getoond. Noorderlicht vindt plaats op twee hoofdlocaties, de Der Aa-Kerk en de Korenbeurs, en in een groot aantal Groninger galeries, t/m 31 oktober.

In de Korenbeurs In het licht van Groningen: amateur- en professionele foto's uit de periode 1840-1914 gemaakt door Groningers en mensen uit de buurt van Groningen. Tot en met 31 oktober.

Maupertuus toont t/m 31 oktober fotowerken uit de series The Office en Frame Story van Ruud van Empel.

Haarlem

Striptekenaar Joost Swarte mocht uit het fotoarchief van uitgeverij Spaarnestad in Haarlem een tentoonstelling samenstellen over de jaren vijftig en zestig. Moving and Roaring, t/m 24 oktober in de Vleeshal.

Rotterdam

De Kunsthal stelt met Enduring Spirit 24 portretten door Phil Borges ten toon. Borbes richt zich op bedreigde culturen en stammen in onder meer Tibet, Ethiopië en Mexico. Tot en met 21 november.

Het Goethe-Institut toont in het kader van het festival Herkennen - Erkennen, Nordrhein-Westfalen in Nederland t/m 15 oktober Conceptual Environment I, foto's van Candida Höfer: Raumbilder. In dezelfde periode foto's van Willi Klar, Dieter Klar en Reto Klar: Deutschland 1945 - 1995 - Fünfzig deutsche Jahre gesehen von drei Generationen.

In Museum Hillesluis exposeren zes fotografen t/m 15 oktober: Images.

Alledaags Rotterdam zijn persfoto's uit 1945-1960 van Rotterdammer Kees Molkenboer, die onder meer fotografeerde voor De Waarheid. In het Historisch Museum, t/m 2 januari.

Nederlands Foto Instituut: t/m 7 november Hannes Wallrafen, die foto's uit de albums van Geldropse families bewerkte en Onuitwisbaar beeld, foto's van gebieden na oorlog en genocide door Simon Norfolk en Gilles Peress, o.a. van de massagraven in Bosnië. Warchild liet kinderen in oorlogsgebieden hun leven fotograferen met wegwerpcamera's, t/m 3 november; Conditions Humaines, Portraits Intimes, het werk van elf fotografen rond het thema portret, t/m 10 oktober.

Utrecht

Paul Huf houdt een lezing over zijn werk in het Utrechts Centrum voor de kunsten, Theaterzaal, Domplein 4. Vrijdag om 20 uur.

Vlaardingen

Bij In Beeld, een nieuwe galerie voor fotokunst, werk van Anouk Gielen, Patrick van Koorn en Antoinette van Meurs. Tot en met 10 oktober, Landstraat 57.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden