FOTOGRAFIE

Axel Hütte behoort tot de generatie van inmiddels internationale bekende fotografen, die uit de klas van Bernd Becher van de kunstacademie in Düsseldorf naar voren zijn gekomen....

Amsterdam

Philip Mechanius fotografeerde Ohama Beach in midden-Japan: een grijs, bijna zwart strand waar vrijwel niets gebeurt. De foto's zijn vanaf zaterdag (opening 16 uur) te zien in de Wetering Galerie (Lijnbaansgracht 288), t/m 13 november.

In galerie Fotogram (Korte Prinsengracht 33) twee nieuwe exposities: foto's van de Roma (zigeuners) in Bosnië en Kroatië van Klaas Fopma, en foto's van 'Multicultureel Nederland' van Joost van den Broek - een aanvulling op het beeld van de 'zielige allochtoon' en de 'criminele Marokkaan'. Van 13 oktober tot en met 5 november.

Jeroen Scheelings (1971) fotografeerde bezoekers van het Koffiehuis De Bali, waar hij in 1994 en 1995 vlak naast woonde. Deze 'candidopnamen' vormen samen met vier studioportretten zijn eerste solopresentatie 'Koffiehuis', in fotogalerie 2 1/2 bij 41/2 (Prinsengracht 356). Opening zaterdag om 17 uur, tot en met 9 november.

'Een mens een beeld - een beeld een mens' is een serie portretten van Suzanne Hanekamp, Ruud Jonkers en Erik Teubner, alle drie net afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Tot en met 27 oktober in de Melkweg Galerie.

Het Stedelijk Museum presenteert 100 foto's uit de collectie, naar aanleiding van de verschijning van de gelijknamige collectiecatalogus. Met werken van onder anderen Stieglitz, Moholy, Cartier-Bresson, Capa, Man Ray, Van der Elsken, ARaki en Goldin. Tot en met 17 november.

Den Haag

Galerie Keller (Buitenom 15) exposeert werk van de Haagse fotografen Bernadette Kemper en Gerhard van Roon. Kemper fotografeerde het leven op het Roemeense platteland. Roon legde het werk van een aantal Melkert-baners in de Haagse Schilderswijk vast.

Edam

Pieter Boersma stelde voor Jazzclub Mahogany Hall (Westervesting 31) een selectie samen uit de vele concert- en portretfoto's die hij maakte in de periode 1965-1977. Met foto's van onder anderen Charles Mingus, Willem Breuker, Ben Webster, Han Bennink en Chet Baker. Tot eind november.

Landgraaf

In Kasteel Strijthagen een expositie van zes Belgische en zes Nederlandse fotografen, die elk zes werken tonen, onder wie Clea Betlem, Peter Severijns en Willem Vermeulen. Opening vrijdag om 19.30 uur, tot en met 27 oktober elke zaterdag en zondag te bezichtigen tussen 11 en 20 uur.

Rotterdam

Op 25 oktober ontvangt Bertien van Manen de David Roëll Prijs voor haar hele oeuvre. In het Nederlands Foto Instituut een overzicht van recent werk van Van Manen. Tot en met 3 november.

De Amerikaanse Mary Ellen Mark is een begrip op het gebied van de documentaire fotografie. In de Kunsthal tot en met 27 oktober 60 van haar beste zwart-wit-werken in een retrospectief.

Tilburg

De Fin Esko Männikkö is, naar eigen zeggen 'een fotograaf van vissen, honden en oude mannen'. Hij werkte mee aan 'Manifesta 1' in Rotterdam en in De Pont is nu een overzicht van zijn werk te zien met 46 foto's uit de periode 1989-'95. Tot en met 12 januari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden