FOTOGRAFIE

Twee tentoonstellingen in De Paviljoens (Odeonstraat 5). Feed Back toont recent en verzameld fotowerk van kunstenaars uit de Collectie Almere: foto's met een documentair, conceptueel of installatie-achtig karakter....

Almere

Amersfoort

Foto Forum brengt in de Elleboogkerk een expositie van Harrie Timmermans, die fotografeerde in psychiatrische instellingen in Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie. Tot en met 23 februari.

Amsterdam

Han Singels fotografeerde het joodse leven in Amsterdam, vijftig jaar na de bevrijding. De opdracht werd hem verstrekt door het Joods Historisch Museum en het Joods Maatschappelijk Werk. Het museum maakte een keuze van tachtig foto's voor een tentoonstelling. Tot en met 6 april.

Van freelance fotograaf Frans Davids is in de maand februari in de TrappenGalerij van boekhandel Scheltema Holkema aan het Koningsplein een overzichtstentoonstelling te zien met werk over het carnaval in Venetië, jazzportretten en foto's van Marokko en Parijs.

In de Brakke Grond is tot en met 16 maart de tentoonstelling Ingekleurde Werkelijkheid te zien, met foto's, objecten en installaties van Fred Maës, Max de Barbanson en Ton de Vrede waarin 'respect voor ieder individu en de menselijke waardigheid centraal staan'.

Den Haag

Foto's van Erica Uhlenbeck en de Duitse Katharina Mayer zijn tot en met 27 februari te zien in Galerie Van Kranendonk (Westeinde 29). Uhlenbeck portretteerde leerlingen van een middelbare school in New York. Mayer fotografeerde Turkse vrouwen tegen de achtergrond van gekleurde stoffen en Japanse vrouwen in dezelfde kleding, houding en tegen dezelfde achtergrond.

Gouda

Het Verzetsmuseum Zuid-Holland exposeert werk van Ben Meerendonk van het Algemeen Hollands Persbureau. Vroeger, toen alles nog leuk was. . ., geeft een beeld van na-oorlogs Nederland. Tot en met 16 maart.

Groningen

Theo Derksen exposeert in Usva Noorderlicht Fotogalerie (Munnekeholm 10) in Groningen, tot en met 28 februari. Twee series: 'Brieven aan mijzelf' (waarin de innerlijke reflectie centraal staat) en reisfoto's uit Noord-Afrika, Turkije en India.

Maassluis

Over het stilleven in de beeldende kunst en de basisprincipes van de fotografie gaat de tentoonstelling Het stilleven en de gaatjescamera van de beeldend kunstenaars Corrie Brands, Anna Pool, Marja de Raadt en Hans Kuyper. In het Gemeentemuseum tot en met 31 maart.

Middelburg

Barbara Jean zou de bouw van het Centrum voor Beeldende Kunst vastleggen. Maar de plannen hiervoor verdwenen in de prullenbak. Dus fotografeerde ze, vanuit een raam in haar huis, kinderen, buurtbewoners, gemeentewerkers, het licht van de seizoenen, de uren van de dag. Een selectie uit de honderden foto's die ze nam, hangt onder de titel Fata Morgana in de Zeeuwse Bibliotheek. Nog tot en met zaterdag.

Rotterdam

In het Goethe-Institut fotowerken van Andreas Weinand. Over Duitse volksfeesten, een jongerenkliek, en vooral: de eigen (Duitse) identiteit. Tot en met 22 februari.

In de Kunsthal Still Time, overzicht van werk van de Amerikaanse fotografe Sally Mann. Een oeuvre van 25 jaar stillevens, landschappen en portretten. Over 'Immediate Family', een serie over haar drie jonge kinderen, ontstond zeven jaar geleden in de VS commotie omdat de kinderen naakt zijn en een volwassen sensualiteit uitstralen, tot en met 23 februari.

In Boijmans van Beuningen is 'Lof der Zeevaart' te zien, een schilderijenexpositie, maar ook foto's van Allan Sekula: Fish Story. Het zijn ingetogen foto's van het leven op zeeschepen, havens en werven met tekst van Sekula. Tot en met 23 februari.

In het Nederlands Foto Instituut is tot en met 16 maart de tentoonstelling Hedendaagse studioportretten uit Delhi te zien. Ze biedt een uitgebreide selectie uit de verzameling van fotograaf, criticus en tentoonstellingsmaker Satish Sharma.

Eveneens in het Nederlands Foto Instituut Face to Face, klassiek studiowerk gecombineerd met videoportretten en conceptueel werk. Met werk van Rineke Dijkstra, Chris Harrison, Roland Fischer, Romy Finke, To San en Joachim Schmid. Tot en met 16 maart.

In galerie Fotomania werk van Claudia Kölgen, 'zij ontdoet fotobeelden van hun vanzelfsprekendheid', tot en met 16 februari.

Het Museum voor Volkenkunde presenteert tot half mei een selectie uit de aanwinsten uit de hedendaagse fotografie, met onder meer werk van Sebastiao Salgado en Abbas van fotopersbureau Magnum.

Museum Boijmans Van Beuningen combineert een expositie rond het boek 'Impressions d'Afrique' van de Fransman Raymond Roussel met foto's van Paul Bowles. De nu 86-jarige Bowles heeft sinds hij 1949 in Tanger kwam wonen Marokko gefotografeerd. Woestijndorpen, de bewoners, maar ook Bowles' Amerikaanse vrienden, vastgelegd in zwart-wit.

Tot en met 16 maart.

Zwolle

Van de Zwolse fotograaf Harry Pierik is van 7 februari tot en met 3 maart in Schouwburg Odeon een serie portretfoto's te zien. Pierik fotografeert voornamelijk dichters en schrijvers. Hij werkt ook samen met de Zwolse dichter Paul Gellings, van wie enkele 'Amsterdamse gedichten' aan de tentoonstelling zijn toegevoegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden