FOTOGRAFIE

Vijf Oostenrijkse fotografen presenteren hun werk in galerie Fotomania, Hoornbrekerstraat 22. R'dam-Wien, t/m 8 februari...

Amsterdam

Galerie 21/2 bij 41/2, Prinsengracht 356, toont foto's van Freek van Arkel die hij maakte van Europa's grootste zeehaven, Rotterdam. Wereldhaven, t/m 14 februari.

De Franse fotograaf Frédéric Brenner is de eerste fotograaf die het in alle openheid heeft aangedurfd om een joodse fotoreportage te maken. Het risico om van stereotypering of zelfs racisme beschuldigd te worden, nam hij voor lief. Het Joods Historisch Museum wijdt een tentoonstelling aan zijn foto's, t/m 8 februari.

Nooit eerder getoonde maritieme foto's zijn bijeengebracht voor Photographs & Memories. Van zoutdrukken uit 1845 tot modern werk. In het Scheepvaartmuseum, t/m 1 maart.

In Galerie Maria Chailloux (Prinseneiland 439) t/m 7 februari 'Faces of the city', foto's van Luuk Kramer.

Baarn

'Het Land in de Krant', heet de tentoonstelling van 52 foto's van het Nederlandse landschap die vorig jaar in de Volkskrant verschenen. Kasteel Groeneveld, t/m 13 april.

Den Bosch

De foto's die Reinout van den Bergh maakte van Bhutan, Benin en Costa Rica, geven een indringend beeld van zeer verschillende culturen en de doorslaggevende rol van de godsdienst. Land en religie, t/m 8 maart in het Noordbrabants Museum.

Den Haag

In het Haags Gemeentearchief foto's van persfotograaf Theo Meijer die vooral zijn sporen verdiend heeft in de politieke fotografie maar ook veel gebeurtenissen in het Haagse heeft vastgelegd. Tot en met 28 februari.

Het Museon, Stadhouderslaan 41, toont driehonderd natuurfoto's uit 1996 en 1997, die werden bekroond in The Wildlife Photographer of the Year Competition. Tot en met 1 maart 1998.

In het nieuwe gebouw van de Haagse Hogeschool, is de fotocollectie van de Hogeschool te zien met 130 foto's van onder anderen Teun Hocks, Andreas Gursky en Anton Corbijn. Johanna Westerdijkplein 75, voor onbepaalde tijd.

Eindhoven

'3 landschap' toont de visies van Ad Karman, Hans Siteur en Jan Groothuis op de landschapsfotografie. In de Muziekschool van het Centrum voor de Kunsten (Pastoor Petersstraat 180), t/m 21 februari.

Enschede

In Fotogalerie Objektief de thematentoonstelling 'Textiel', met werk van onder anderen Hans Beerens, Mars Vos, Michiel ter Haaren en Rob Lucas.

Geënsceneerde en semi-documentaire foto's van Klaas P. Schipper hangen t/m 25 februari in Galerie Broekhuis, gevestigd in de gelijknamige boekenwinkel (Marktstraat 12).

Groningen

In Fotogalerie Lichtzone (Haddingestraat 16) de foto-expositie 'Calcutta Streetlife', met stadsgezichten in India van Jan Bouwman. Tot en met 1 februari.

Haarlem

Spaarnestad Fotoarchief heeft een nieuw onderkomen aan Groot Heiligland 47 en viert dat onder meer met een tentoonstelling: Oponthoud in Oslo, constructies & verhalen, samengesteld door Leo Divendal. Tot en met 1 maart.

Hilversum

Van Maurice Scheltens en Cornelis Tollens zijn in Exedra (Langestraat 52) van 26 januari t/m 1 maart nieuwe fotoseries te zien. Scheltens toont 'Ashtrays', stillevens van afval en gebruiksvoorwerpen. Tollens gaat met 'Fish' in op de relatie tussen de vrouw en de vis.

IJzendijke

Het kleine Zeeuwse dorp IJzendijke is wat de vijf fotografen die exposeren in het Streekmuseum, verbindt. Foto's van modefotograaf Roger Neve (woonachtig in New York, maar geboren in IJzendijke), fotojournalist Peter Verdurmen groeide er op, en Wimo Evertz, Patrick Verwire en Daniel Lijbaert wonen er momenteel. Tot en met 28 maart.

Leiden

Het Centrum Beeldende Kunst exposeert foto's van Taco van der Eb. Hij bracht Leiden Cultuurstad 97 in beeld - waarvan ook een fotoboek is samengesteld, dat onlangs is verschenen.

Het Rijksmuseum voor Volkenkunde presenteert in het kader van de grote tentoonstelling 'Naar Tibet met Kuifje', t/m 3 augustus, foto's Anette den Ouden die zeven maanden in Tibet verbleef en er fotografeerde. Tot en met 13 april.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum een expositie van 'sociale fotografie' van Cas Oorthuys, John Lambrichts, Ton Huijbers en Nol Pepermans. Tot en met 1 februari.

Rotterdam

In de fotogalerie van de Kunsthal, t/m 1 februari werk van de Belgische fotograaf Dirk Braeckman, die de ogenschijnlijk karakterloze 'transferruimtes' in beeld bracht, zoals gangen en wachtlokalen.

Bij Fotogalerie 21/2 bij 41/2 (Prinsengracht 356) hangen t/m 14 februari foto's van de haven in Rotterdam, gemaakt door Freek van Arkel.

Fotografische werken van de Duitse Bettina Stöss zijn t/m 6 februari te zien in het Goethe Institut ('s Gravendijkwal 50-52).

In de Archiefwinkel van de gemeente Rotterdam (Coolsingel 91) t/m 6 april oud-Rotterdamse straatbeelden van Jan van der Kamp.

Spanbroek

In het Frisia Museum, het museum voor Magisch Realisme aan de Spanbroekerweg 162, een tentoonstelling van foto's van Paul Huf. Tot en met 14 juni.

Utrecht

Bij Ton Peek Photography, Oude Gracht 295, t/m 28 februari foto's van Gisèle Freund.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden