FOTOGRAFIE

Galerie Y-Burg in Vrieshuis Amerika, Oostelijke Handelskade 25, presenteert foto's van Albert van Westing, van 18 december t/m 4 januari....

Amsterdam

In De Praktijk, Lauriergracht 96, foto's van Paul Kooiker en Paul Andriesse. Tot en met 21 januari.

Galerie 21/2 bij 41/2 exposeert onder meer portretten en stillevens van Koos Breukel, t/m 10 januari.

In het Amsterdams Historisch Museum een retrospectief van Ed van der Elsken (1925-1990) waarin voor het eerst zijn foto's in relatie met zijn films worden gepresenteerd. De foto's en films zijn naar belangrijke thema's gerangschikt: kunst, Amsterdam, Parijs, gezin, reizen, natuur. Leve ik, t/m 4 januari.

De Franse fotograaf Frédéric Brenner is de eerste fotograaf die het in alle openheid heeft aangedurfd om een joodse fotoreportage te maken. Het risico om van stereotypering of zelfs racisme beschuldigd te worden, nam hij voor lief. Het Joods Historisch Museum wijdt een tentoonstelling aan zijn foto's, t/m 8 februari.

In het Stedelijk Museum Poses, foto's uit de collectie van het Stedelijk Museum, t/m 4 januari.

Zeldzame, nooit eerder getoonde maritieme foto's zijn bijeengebracht voor de expositie Photographs & Memories. Van zoutdrukken uit 1845 tot modern werk. In het Scheepvaartmuseum, t/m 1 maart 1998.

Arnhem

Tentoonstelling De onbekende Nederlander in Camex, Koningstraat 6, bestaat uit straatportretten van Ronald Puma. Tot en met 31 december.

Baarn

'Beelden in bomen' omvat een serie detailopnames van bomen, gemaakt door Paul Rolans. In Kasteel Groeneveld, tot en met 23 februari.

Berg en Dal

Chris Keulen werd onlangs uitgeroepen tot Fujifilm Dutch Press Photographer 1997 voor zijn serie foto's in het boek 'Rwanda, land zonder Horizon' van Jeroen Corduwener. De bekroonde foto's zijn te zien op een gelijknamige tentoonstelling in het Afrika Museum, die verlengd is t/m 18 januari.

Den Haag

In het Haags Gemeentearchief foto's van persfotograaf Theo Meijer die vooral zijn sporen verdiend heeft in de politieke fotografie maar ook veel gebeurtenissen in het Haagse heeft vastgelegd. Tot en met 28 februari.

Het Museon, Stadhouderslaan 41, toont driehonderd natuurfoto's die werden bekroond in The Wildlife Photographer of the Year Competition. Tot en met 1 maart 1998.

In het nieuwe gebouw van de Haagse Hogeschool, is de fotocollectie van de Hogeschool te zien met 130 foto's van onder anderen Teun Hocks, Andreas Gursky en Anton Corbijn. Johanna Westerdijkplein 75, voor onbepaalde tijd.

Eindhoven

Museum Kempenland wijdt een tentoonstelling aan de foto's die Philips-topman Wim Isphording tijdens vele buitenlandse reizen maakte van het boeddhisme. De wereld van het boeddhisme, t/m 11 januari.

Galerie Pennings, Geldropseweg 61b, toont foto's van Gerco de Ruijter en Frank van der Salm. De Ruijter bindt zijn camera aan een vlieger, laat de vlieger op en maak met behulp van een afstandsbediening luchtfoto's. Van der Salm fotografeert landschappen.Tot en met 10 januari.

Haarlem

Spaarnestad Fotoarchief heeft een nieuw onderkomen aan Groot Heiligland 47 en viert dat onder meer met een tentoonstelling: Oponthoud in Oslo, constructies & verhalen, samengesteld door Leo Divendal. Tot en met 1 maart.

Leiden

Het Centrum Beeldende Kunst exposeert foto's van Taco van der Eb. Hij bracht Leiden Cultuurstad 97 in beeld. Vrijdag wordt om 17 uur het eerste exemplaar van het fotoboek dat van de serie verscheen uitgereikt.

Het Rijksmuseum voor Volkenkunde presenteert in het kader van de grote tentoonstelling 'Naar Tibet met Kuifje', t/m 3 augustus, foto's Anette den Ouden die zeven maanden in Tibet verbleef en er fotografeerde. Tot en met 13 april.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum een expositie van 'sociale fotografie' van Cas Oorthuys, John Lambrichts, Ton Huijbers en Nol Pepermans. Tot en met 1 februari.

Architectuurfotografie van Kristien Daem, Gilbert Fastenaekens, Max Baumann, Laurens Berges, Frank Breuer, Martin van den Oever, Hans Werlemann en Kim Zwarts, t/m 18 december in de Academie van Bouwkunst, Tongersestraat 49a.

Nijmegen

In het Aula/Congresgebouw van de KU Nijmegen foto's van Marijn van Beers, 'De verrassende campus'. Tot en met 4 januari.

Rotterdam

In de tentoonstelling Dismal Science in het Nederlands Foto Instituut zijn acht fotografieprojecten bijeengebracht van de Amerikaanse kunstenaar, fotohistoricus, criticus en schrijver Allan Sekula. Sekula richt zich in zijn werk vooral op documentaire fotografie. Tot en met 25 ja-

nuari.

About Some Large Toys is een fototentoonstelling van Evelyne Janssen in Fotomania, Hoornbrekerstraat 22. Tot en met 4 januari.

In de fotogalerie van de Kunsthal, t/m 1 februari werk van de Belgische fotograaf Dirk Braeckman die met zijn foto's de ogenschijnlijk karakterloze 'transferruimtes' in beeld bracht, zoals gangen, hotelkamers, wachtlokalen en zijstraten.

Ilona Kamps exposeert bij Capi Lux Vak (Abraham van Stolkweg 48) een serie 'illustratieve pack-shots'. Tot en met 16 januari.

Tilburg

Fotografie en poëzie komen samen in Dichterlijke natuur in Brabant, een tentoonstelling met werk van Ronald Peeters in het Milieu Educatie Centrum Midden-Brabant aan de Spoorlaan. Tot en met 4 januari.

Vlaardingen

De Noordzeevisserij 1870-1940, internationaal bekeken is een tentoonstelling in het Visserijmuseum, Westhavenkade 53, over de onwikkeling van het visserijbedrijf op de Noordzee. Tot en met 26 april.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden