Fotograaf van de Vietnamoorlog

Als fotograaf en bureauchef van AP in Saigon was Horst Faas medebepalend voor het beeld van de oorlog.

AP

De Duitse oorlogsfotograaf Horst Faas is donderdag in München overleden. Faas, die 79 is geworden, was bijna zijn hele werkzame leven verbonden aan het persbureau AP. Hij is het bekendst van zijn beeldverslagen uit Vietnam, waar hij tussen 1962 en 1970 de oorlog versloeg, maar ook als chef van AP's fotobureau in Saigon jonge collega's opleidde en begeleidde.

Op die manier was hij medebepalend voor het beeld van de oorlog in Vietnam. Faas liet de foto verspreiden die Nick Ut maakte van het Vietnamese meisje Kim Phuc, dat na een napalmbombardement naakt en ontredderd wegloopt. Ook was hij verantwoordelijk voor de verspreiding van de foto van Eddie Adams uit 1968 waarop het toenmalige hoofd van de politie van Saigon een gevangene van de Vietcong doodschiet.

De Vietnamese en buitenlandse fotografen die hij onder zijn hoede had, werden 'Horsts leger' genoemd. Zij werden door Faas voorzien van films en camera's en de expliciete opdracht 'met goede beelden' terug te komen.

Een van zijn beschermelingen was Huynh Thanh My, een acteur die zichzelf omschoolde tot fotograaf en in 1965 een van de vier stafleden werd van AP. Hij kwam later om in de oorlog. Nick Ut was zijn jongere broer.

Faas, die in 1933 werd geboren in Berlijn, begon in 1956 voor AP te werken. In 1962 ging hij naar Vietnam, waar hij aangrijpende foto's maakte van de vele burgerslachtoffers van de oorlog, zoals de vader die zijn dode kind laat zien aan een legerauto vol soldaten, of de vrouw die naast een massagraf rouwt bij het lichaam van haar man. In 1970 verliet hij Saigon en verhuisde naar Singapore. Daarvandaan reisde hij door heel Azië.

Voor zijn foto's werd hij twee keer bekroond met een Pulitzerprijs. De eerste, in 1965, kreeg hij voor zijn foto's uit Vietnam, de tweede, in 1972, voor de al even indrukwekkende foto's van martelingen en executies die hij nam in Bangladesh.

Tussen 1976 en 2004 werkte Faas bij AP in Londen. Hij was medesamensteller van het boek Requiem, over fotografen die in de Vietnam zijn omgekomen. Sinds 2005 zat Faas in een rolstoel, nadat hij verlamd was geraakt door complicaties van medicijngebruik. Dat weerhield hem er niet van nog reizen te maken, fototentoonstellingen te bezoeken en fotoboeken te publiceren.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden