NieuwsDoorstart Unseen

Fotofestival Unseen in Amsterdam gered door overname

Het fotofestival Unseen, dat jaarlijks in Amsterdam wordt georganiseerd, is gered. De failliet verklaarde fotobeurs is overgenomen door twee partijen, zo werd woensdag bekend gemaakt. Hierdoor kan de komende editie, van 18 tot 20 september, toch doorgaan.

Festival  Unseen in de gashouder op het Amsterdamse Westergasterrein. Beeld Peter Lipton
Festival Unseen in de gashouder op het Amsterdamse Westergasterrein.Beeld Peter Lipton

De nieuwe eigenaren zijn Fons Hof en Johan de Bruijn. Hof is directeur en enig aandeelhouder van Art Rotterdam, de beurs voor hedendaagse kunst die al 21 jaar in de havenstad wordt georganiseerd. Met De Bruijn richtte hij in 2018 Galleryviewer.com op, het internetplatform waarop kunst bij galeries kan worden gekocht.

Nu stappen zij dus ook gezamenlijk in Unseen. Hof wordt ook de directeur van het fotofestival, een taak die hij zal combineren met zijn directeurschap van Art Rotterdam. De Bruijn gaat eveneens tot de directie van Unseen behoren.

Ondanks het faillissement denken zij dat het fotofestival bestaansgrond heeft. Hof: ‘Unseen is een fantastische beurs en heeft veel uitstraling, zowel in Amsterdam als internationaal.’ Hij verwacht dat er flink in de kosten kan worden gesnoeid. ‘Ik heb begrepen dat er voor het faillissement acht medewerkers in vaste dienst waren bij Unseen. Bij Art Rotterdam werken wij met een kleiner team en dat zijn allemaal freelancers.’ De kunstbeurs in Rotterdam is qua oppervlakte een stuk groter dan de fotobeurs in Amsterdam (9.000 versus 2.500 vierkante meter), heeft meer stands voor galeriehouders (100 versus 50) en trekt ook iets meer bezoekers (27.500 versus 25.000).

Fons Hof, directeur van kunstbeurs Art Rotterdam en medeoprichter van de website Galleryviewer.com.  Beeld Marissa Splinter
Fons Hof, directeur van kunstbeurs Art Rotterdam en medeoprichter van de website Galleryviewer.com.Beeld Marissa Splinter

Twee weken geleden waren drie bv’s van Unseen failliet verklaard waarin onder meer de organisatie van het ­fotofestival was ondergebracht. Die behoorden toe aan drie mensen die ook de partners zijn van het Amsterdamse reclamebureau Vandejong Creative Agency. Zij weten het faillissement vooral aan het opstappen in 2017 van mede-oprichter Foam (het fotografiemuseum in Amsterdam) en het verlies in hetzelfde jaar van de belangrijke begunstigers BankGiro Loterij en Blockbusterfonds.

Vanwege een schuldenlast van enkele tonnen had Unseen zelf het faillissement van de drie bv’s aangevraagd. De ideële stichting van het festival, Unseen Foundation, is niet door het faillissement geraakt. Nu Hof en De Bruijn de boedel uit het faillissement hebben gekocht, kan mogelijk een deel van de schuldeisers worden betaald.

De twee nieuwe eigenaren willen aan de presentatie van Unseen voorlopig weinig veranderen; de beurs zal in september in dezelfde vorm op het Westergasterrein in Amsterdam staan, de vaste plek sinds de eerste editie in 2012. Met Westergas, het ­bedrijf dat dit terrein exploiteert, is afgesproken dat het festival nog vijf jaar op dezelfde locatie blijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden