Nieuwspolitieonderzoek in italië

Foto van geblinddoekte 18-jarige Amerikaanse verdachte na moord op agent splijt Italië

18-jarige Amerikaanse verdachte van het doden van een Italiaanse agent, geblinddoekt op een Romeins politiebureau.Beeld Corriere della Sera

Twee Amerikaanse tieners zijn in Italië aangehouden na de moord op een undercover-agent. Het leek een simpele zaak. Totdat een foto naar buiten kwam die een van de jongens toont met een blinddoek. Is de bekentenis wel rechtmatig verkregen?

Wat donderdagnacht begon als een brute straatmoord op een agent in Rome, is uitgegroeid tot een internationale discussie over de verhoortechnieken van de Italiaanse politie – een discussie die herinneringen oproept aan de controversiële zaak rondom Amanda Knox. Centraal staat een foto die volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera doet denken aan taferelen uit Guantanamo Bay.

Op die foto, bedoeld voor een interne WhatsAppgroep van de politie, is een 18-jarige Amerikaanse moordverdachte te zien tijdens zijn verhoor op een Romeins politiebureau. Hoewel het blinddoeken van een verdachte illegaal is in Italië, is de jongen zowel geblinddoekt als geboeid en wordt hij omgeven door carabinieri – leden van de Italiaanse militaire politie.

Het begint allemaal vrijdagavond als de Amerikanen Finnegan Lee ­Elder (19) en Gabriel Christian Natale-Hjorth (18) cocaïne proberen te ritselen in de Romeinse uitgaanswijk Trastevere. Op een pleintje worden ze aangesproken door Sergio Brugiatelli, een soort tussenpersoon die de twee in contact brengt met een daadwerkelijke drugsdealer. Althans, dat denken ze, want in ruil voor hun 100 euro krijgen ze slechts een paar gram verpulverde aspirine. Zodra ze daarachter komen, pakken ze uit een soort vergeldingsdrang de tas van tussenpersoon Brugiatelli af en duiken een steegje in.

Noodoproep

Brugiatelli belt met een geleende telefoon eerst zijn eigen nummer en daarna 112. Hij verzwijgt dat er een drugsdeal aan de roof vooraf ging, maar zegt wel dat de twee dieven 100 euro van hem willen in ruil voor zijn tas. Op aanraden van de politie maakt Brugiatelli nog diezelfde nacht een afspraak op een plein even verderop, waarbij twee militaire agenten in burger hem zullen flankeren. 

Op dat plein gaat het helemaal mis. Zodra de carabinieri de twee Amerikanen zien en zich identificeren, ontstaat er een worsteling waarbij een van de Amerikaanse tieners een mes trekt waarmee hij de 35-jarige brigadier Mario Cerciello Rega, net terug van zijn huwelijksreis, elf keer steekt. Bij acht van die messteken dringt het 18 centimeter lange lemmet tot aan het handvat toe zijn lijf binnen. Hij sterft nog diezelfde nacht in het ziekenhuis.

Hoewel een van de twee Amerikanen blond haar heeft, verklaart de partner van Cerciello Rega later dat de daders ‘waarschijnlijk Afrikaans’ waren – een gerucht dat een eigen ­leven gaat leiden nadat vicepremier Matteo Salvini van de rechts-nationalistische Lega tijdens een tv-uitzending heeft gezegd: ‘Het waren blijkbaar geen Italianen. Wat een verrassing!’

Vier à vijf minuten

Dat speculeren stopt pas als afgelopen weekend bekend wordt dat het twee Amerikaanse tieners betreft die vrijdag zijn opgepakt op hun hotel­kamer. Ze hadden hun tassen al gepakt en waren van plan later die avond terug te vliegen naar de VS. Het moordwapen blijkt verstopt in het plafond van hun kamer. Een aantal uur later wordt een foto van een van hen gemaakt terwijl hij geblinddoekt op een politiebureau zit. 

Volgens de agent die hem de doek heeft omgedaan, heeft de verdachte die hoogstens vier à vijf minuten omgehad, om te voorkomen dat hij rondslingerende documenten in de verhoorkamer zou zien. Het politieoptreden kan op begrip rekenen van veel rechtse politici. Zo deelt vicepremier Salvini de foto van het verhoor de afgelopen dagen geregeld, onder andere met de tekst: ‘Slachtoffer? Het enige slachtoffer is een man, een zoon, een echtgenoot, een carabiniere, een dienaar van onze staat.’

Amanda Knox

Toch is de agent inmiddels op non-actief gesteld door de Italiaanse premier en lopen er twee verschillende onderzoeken naar het optreden van zijn collega’s. Niet lang nadat de foto is gemaakt, heeft de verdachte de moord bekend, aldus de politie. Zijn advocaat spreekt dat echter tegen en ook mensenrechtenorganisaties als Amnesty International stellen dat de bekentenis weinig waard is gezien de omstandigheden waaronder deze is verkregen.

Dat een foto van een Amerikaanse tiener in Rome in een paar dagen tijd heeft kunnen uitgroeien tot een nationale rel, komt doordat het staatsgeweld al langer een bron van zorg is in Italië. Jaarlijks sterven tientallen gevangenen in Italiaanse cellen zonder dat hun dood afdoende onderzocht kan worden vanwege de heersende zwijgcultuur binnen het politiekorps. Berucht is de zaak van ­Stefano Cucchi, een jonge Romein die in 2009 in zijn cel overleed na zwaar te zijn mishandeld tijdens zijn verhoor. Pas na jaren procederen belandden de eerste agenten in de cel, maar nog altijd lopen de meeste betrokkenen vrij rond.

De meest genoemde zaak is deze week echter die van Amanda Knox, de Amerikaanse uitwisselingsstudent die jarenlang ten onrechte vastzat voor de moord op een huisgenoot, mede omdat zij tijdens haar vijftig uur durende verhoor in de Italiaanse stad Perugia warrige en tegenstrijdige antwoorden gaf. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde later dat de Italiaanse politie tijdens dat verhoor ernstige steken had laten vallen, onder andere door Knox toegang tot een tolk te ontzeggen. 

Uitlevering

Het is onduidelijk of de twee Amerikaanse tieners afgelopen weekend wel gebruik hebben kunnen maken van een onafhankelijke vertaler. Wel is duidelijk dat hun verdediging momenteel onderzoekt of ze aan de Verenigde Staten kunnen worden uitgeleverd, omdat hun in Italië een eerlijke rechtsgang in Italië wordt belemmerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden