Foto's exposeren met strijkje en meeuw

Bij elke verhuizing komen ze te voorschijn: de schoenendozen vol met familie- en vakantiekiekjes. De maker heeft zich herhaaldelijk heilig voorgenomen om 'Barcelona 94' en 'Han trouwt 85' in te plakken....

Peter van Ammelrooy

De komst van de digitale camera ging dat allemaal veranderen. Het zou immers met behulp van de computer makkelijker moeten zijn om orde te brengen in de kiekjes-chaos. Maar ook op de pc verdrinkt de fotograaf in een zee van zelfgemaakte beelden.

Het verschijnsel is door computermaker Apple treffend aangeduid als de chain of pain. Het kost de consument te veel moeite om de opnamen uit de digitale camera te trekken, snel te bewerken en het resultaat af te drukken of op een website tentoon te stellen.

Apple bestrijdt die lijdensweg met het gratis programma iPhoto voor zijn Mac-computers. Gebruikers van Windows hebben wat meer keuze, waaronder het recent uitgebrachte Photoshop Album (59,90 euro). Bij de presentatie ervan, eerder dit jaar, onthulde producent Adobe dat het de man is die zich er met de digitale camera op los klikt, maar de vrouw die het eindresultaat op papier en in foto-albums regelt. Het Amerikaanse softwarehuis stond naar eigen zeggen 'dus' voor de taak het proces zo simpel mogelijk te houden.

Afgezien van die motivatie is Adobe daarin aardig geslaagd. Photoshop Album helpt de fotograaf een catalogus van zijn digitale opnamen op te bouwen. Beelden kunnen rechtstreeks uit de camera komen, maar ook van een scanner of uit een map met materiaal op de pc worden gehaald.

Photoshop Album biedt twee mogelijkheden aan om opnamen in de catalogus terug te vinden. Het programma slaat de datum op waarop een foto is gemaakt. Zo is het eenvoudig om bijvoorbeeld over een half jaar nog de wintersportfoto's te achterhalen uit een zee van andere vakantiekiekjes.

In de catalogus kan ook worden gezocht op zoektermen. Photoshop Album vraagt de gebruiker om alle beelden die hij aan zijn collectie toevoegt, van een label te voorzien. Het label bestaat uit een naam, een categorie-aanduiding (familie, lokatie, evenement) en ruimte voor een uitvoerige omschrijving van het beeld.

Is de catalogus eenmaal op orde, dan kan de hobbyfotograaf bedenken wat hij met de foto's wil doen. Photoshop Album biedt de mogelijkheid tot het bestellen van afdrukken op papier, tot aan complete foto-albums toe. Ook kan een fotograaf beelden op internet zetten, zodat anderen ze online kunnen zien. Foto's zijn bovendien tot elektronische wenskaarten om te zetten die per e-mail kunnen worden verstuurd. Ze zijn door de ontvangers op een computer als een diashow af te spelen, compleet met muziek en tekst.

De opvallendste optie zit verborgen onder de aanduiding Atmosphere 3D Gallery. Daarmee kunnen foto's in een driedimensionale ruimte worden gehangen. De toeschouwer waant zich in een expositieruimte waar hij doorheen kan lopen, met foto's aan de muur. Er zijn diverse lokaties, mèt bijbehorend geluid. In het museum klinkt een strijkje, in het industriële labyrint grommen de machines, terwijl een wandeling door een soort Stonehenge vergezeld gaat van een new age-riedeltje en een krijsende meeuw.

Spijtig alleen dat Photoshop Album niet in het Nederlands is vertaald. Alleen al het vertalen van de handleiding zou de prijs te veel hebben opgedreven, laat Adobe weten. Afdrukken bestellen via internet gaat nog niet: de software leidt de gebruiker door naar Shutterfly, een fotolaboratorium in de Verenigde Staten dat nog een Nederlands filiaal ontbeert.

De schoenendozen heeft Adobe al weten weg te werken. Nu nog de andere schakels in de 'keten van zeer' aanpakken, en de digitale fotograaf hoeft niet meer te wachten op lange winteravonden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden