Foto rakelt discussie over racisme bij politie op

Van onze verslaggever..

AMSTERDAM

Denk erom: geen grapjes over negers, vrouwen en joden, houdt directeur F. Langhout van het politie-opleidingscentrum De Cloese in Lochem nieuwe studenten altijd voor. Wie discrimineert, vliegt er uit.

Maar niet iedereen heeft een boodschap aan het welkomstwoord van de directie. Enkele weken geleden verscheen er ineens een afbeelding van een Surinaamse aspirant-agent in de school. Hij stond onder de douche met ontbloot bovenlijf en handboeien om. Iemand had tralies op de foto getekend en een tekst eronder geschreven: 'Imagine, our monkey in a cage (stel je voor, onze aap in een kooi)'.

'Dit is duidelijk veel te ver gegaan.' Langhout zoekt niet naar een vergoelijkende term. 'Dit is racisme.' Weer is een opleidingscentrum van de politie in opspraak wegens discriminatie. Eind 1993 schreven 21 allochtone studenten van de Nederlandse Politie Academie in Apeldoorn verontrust een brief aan Binnenlandse Zaken. Onderzoek wees later uit dat er geen sprake was van structureel gedrag.

Werkt het klimaat in de politiescholen racisme in de hand? Langhout wil er niet aan. 'Dergelijke verschijnselen doen zich overal in de samenleving voor, dus ook bij ons. Zo extreem hebben we het hier nog nooit meegemaakt, nee. Het zijn meestal van die wat onderhuidse opmerkingen. Elkaar aftasten, wat jennen, een beetje competitie.'

De koepelorganisatie van de politiescholen in Nederland, het Landelijk Selectie- en Opleidingsinstituut Politie (LSOP), meent dat het onderwerp voldoende aandacht krijgt. Er zijn gedragscodes, commissies en klachtenregelingen, somt een woordvoerder op. De dilemma's van een multiculturele samenleving komen uitvoerig aan de orde.

'Maar dat betekent niet dat je het volledig uitbant. En vergeet niet: de politie zit in een glazen huis. Als er iets gebeurt, komt het naar buiten. De samenleving stelt hoge eisen aan ons gedrag.' Volgens directeur Langhout van De Cloese heeft in de drie jaar dat hij de school leidt nog niemand een klacht wegens racisme ingediend. De meldingen betreffen hoofdzakelijk seksuele intimidatie.

De Nederlandse Politiebond is niet overtuigd van de zorgvuldigheid waarmee de integratie op de opleiding ter hand wordt genomen.

NPB-voorzitter H. van Duijn vindt dat het proces tekortschiet. 'In de staf zie je bijvoorbeeld nauwelijks allochtonen.' De bond heeft minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken om een onderzoek gevraagd.

Mogelijk spelen zwaardere toelatingseisen een rol. In politiekringen leeft de opvatting dat in het streven meer allochtonen in te lijven, de normen vroeger te soepel zijn gehanteerd.

Het incident met de aspirant-agent kon volgens directeur Langhout aanvankelijk nog als een 'dolletje' worden opgevat. Dat medestudenten de Surinamer onder de douche sleepten en hem fotografeerden, gebeurde nog in 'de beslotenheid van de klas'. 'Ik vond dat al kantje boord, maar er was wat gedonderjaag over en weer geweest; de jongen in kwestie is heel assertief, daagt graag uit, en wordt dan ook wel eens teruggepakt.' Maar voor de leiding van de school werden de grenzen pas echt overschreden toen onbekenden kopieën van de foto verspreidden en bekladden.

Pogingen om de verantwoordelijken te achterhalen, mislukten. De Surinamer heeft besloten geen aanklacht in te dienen. Volgens Langhout heeft hij het vertrouwen in de opleiding behouden. 'We willen hem graag erbij houden. Een hele goede jongen, hij wordt een soort Denzel Washington, denken we.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden